Głowica UKF na UL1042 prośba o pomoć w dobraniu elementów .

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Głowica UKF na UL1042 prośba o pomoć w dobraniu elementó

Post autor: MarekSCO »

O ten nieszczęsny "projekt" z Re mi chodziło :)
To opracowanie jest akurat sporo poniżej poziomu, którym moim zdaniem warto się zajmować - i tu w pełni się zgadzam
z uwagami Kolegów...
W dużej mierze dlatego, że nie chce mi się naw3et zastanawiać nad tą klejonką scalakową ;)
Ale...
Gdybym się zgodził z tym:
Tomek Janiszewski pisze: Jeśli nie ma pewności czy uda się wykonać taki obwód heterodyny wolny od pasożytniczych oscylacji na częstotliwości zupełnie innych niż zamierzona, lub czy bezproblemowo pokryjemy cały zakres UKF CCIR (a nie zawężone aż do nieprzyzwoitości pasmo amatorskie) - pewniejsza będzie heterodyna na osobnym tranzystorze, sprzężona z układem SO42P indukcyjnie lub autotransformatorowo, co i proponowałem.
To pewnie nie mógł bym przespać nocy spokojnie ;)
Właśnie o tą"pewność" i "nie ma pewności" chodzi ;)
Wojciechowscy, Kossobudzcy, Chojnaccy itd... Oni też "nie mieli pewności" że demodulator stosunkowy uda się zbudować
i zestroić w warunkach amatorskich, więc...
Proponowali zupełnie inne rozwiązania...
Ty nie masz pewności że taka heterodyna będzie poprawnie oscylować przy przestrajaniu o kilkanaście MHz, więc... :lol:
Na prawdę nie widzisz podobieństwa ???

I tylko tego czepiam się w Twojej wypowiedzi ;) No, ale, że na tym podejściu całą wypowiedź oparłeś ( moim zdaniem )
To już nie moja w tym wina ;)
Uwierz, że nie ma w tym żadnej złej woli czy złośliwości...
( Nawet ta wszechobecna "skrośna na warikapach" mnie nie rusza ;) )

Co do szerokości pasma w jakim można taką heterodynę przestrajać, to nie miej złudzeń ;)
"Brak pewności" niczego tutaj nie uratuje ;) :)
Nie będę się powoływał na własne doświadczenia, w obawie, że za chwilę będę musiał opowiadać gdzie kupić i jak szumi tranzystor...
Ale jak zechcesz, to uwierzysz, ze poznałem ten scalak na długo przed tym, jak macska przysłał mi ich całe wiadro i coś trzeba było z nimi zrobić,
bo żal, żeby się marnowały ;) :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

MarekSCO pisze:Wojciechowscy, Kossobudzcy, Chojnaccy itd... Oni też "nie mieli pewności" że demodulator stosunkowy uda się zbudować
i zestroić w warunkach amatorskich,
Nie: oni byli pewni że nie uda się zbudować.
więc...
Proponowali zupełnie inne rozwiązania...
Na przykład detektor częstotliwości z rozstrojonymi obwodami rezonasowymi? W nim z kolei szczególnie upodobało sobie wojsko (mimo że jest trudniejszy do zestrojenia niż dyskryminator fazy w tym i detektor stosunkowy). Potrafię sobie wytłumaczyć powyższe jedynie tym że umysł trepów LWP nie potrafił ogarnąć zasady działania dyskryminatora fazy, detektor z obwodami rozstrojonymi wyglądał bardziej łopatologicznie.
Ty nie masz pewności że taka heterodyna będzie poprawnie oscylować przy przestrajaniu o kilkanaście MHz, więc... :lol:
Na prawdę nie widzisz podobieństwa ???
Istotnie nie widzałem podobieństwa: między zakresem pasma amatorskiego 2m (144-146MHz) a zakresem częstotliwości heterodyny w głowicy UKF CCIR (98,2MHz - 118,7MHz) No ale skoro twierdzisz że głowica daje się bezproblemowo przestrajać w całym, wielokrotnie szerszym zakresie - zwracam honor. Tylko dobrze byłoby napisać coś o konstrukcji sprzężonych cewek; one chyba powinny być bifilarne?
Nawet ta wszechobecna "skrośna na warikapach" mnie nie rusza ;) )
Bo pewnie nie nasłuchałeś się audycji "Zakłócenia odbioru" gdzie ówcześni jak byśmy to dziś powiedzieli audiofileLeszek Michniewicz i Tomasz Szachowski przytaczali przykłady świerszczy
powstających w podłączonych do dobrych wykonanych wg ich zaleceń anten fabrycznych tunerach FM stereo (oczywiście, strojonych varikapami bo innych poza Faustem już wtedy nie produkowano) i przestawiali je w roli argumentów przeciw stereofonizacji radiowej "Trujki" ("dwa programy radiowe stereo w kraju to naprawdę za dużo"). Rzygać mi się już chciało na te wynurzenia, jako że w swoich tunerach strojonych pojemnościowo i wspołpracujących najczęściej z antenami z kawałka drutu miałem dobry odbiór stereo i żadnych świerszczy, natomiast ze studiów wyniosłem teoretyczną (przyznaję) wiedzę o tym że modulacja skrośna FM może powstać jedynie na reaktancyjnych elementach nieliniowych, takich jak np. varikapy, natomiast na tranzystorach w pierwszym przybliżeniu nie.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Tomek Janiszewski pisze:Istotnie nie widzałem podobieństwa: między zakresem pasma amatorskiego 2m (144-146MHz) a zakresem częstotliwości heterodyny w głowicy UKF CCIR (98,2MHz - 118,7MHz) No ale skoro twierdzisz że głowica daje się bezproblemowo przestrajać w całym, wielokrotnie szerszym zakresie - zwracam honor. Tylko dobrze byłoby napisać coś o konstrukcji sprzężonych cewek; one chyba powinny być bifilarne?
Bifilarnie oczywiście :)
I jeszcze... Zalane betonem, jak reaktor w Czarnobylu ;)
No żartuję... Oczywiście bifilarnie skrętką... Tak mocno skręconą, żeby w efekcie powstał jeden przewód
eliminując z układu tą sprzęgającą cewkę - tak dla pewności :lol:
Tomku - jak by tak wszystko mocno posprzęgać, to z łatwością udowodnimy tezę, że ten S042 nic tylko
się rozstraja i niestabilnie pracuje :)
Co poniekąd jest tutaj lansowane ;)
A może przyjmijmy inaczej - i będzie pełna zgoda...
Oto ten szalony niemiec zrobił tak jak proponowałeś... Zewnętrzny generator sprzężony transformatorowo...
Tyle, że w swym zapamiętaniu poszedł tak daleko, że tranzystor ( tranzystory ) powpychał do środka scalaka
a cewki już niestety mu się nie zmieściły :lol:
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: Na przykład detektor częstotliwości z rozstrojonymi obwodami rezonasowymi? W nim z kolei szczególnie upodobało sobie wojsko (mimo że jest trudniejszy do zestrojenia niż dyskryminator fazy w tym i detektor stosunkowy). Potrafię sobie wytłumaczyć powyższe jedynie tym że umysł trepów LWP nie potrafił ogarnąć zasady działania dyskryminatora fazy, detektor z obwodami rozstrojonymi wyglądał bardziej łopatologicznie.
Obawiam się że przyczyny mogły być zupełnie inne. Trep w batalionie miął tylko korzystać z tego a nie rozumieć. Za zaciemnienie działania układu było pożądane w wojsku. Ten co naprawiała tęż nie mógł za dużo wiedzieć i rozumieć.
Tomek Janiszewski pisze: Bo pewnie nie nasłuchałeś się audycji "Zakłócenia odbioru" gdzie ówcześni jak byśmy to dziś powiedzieli audiofileLeszek Michniewicz i Tomasz Szachowski przytaczali przykłady świerszczy
powstających w podłączonych do dobrych wykonanych wg ich zaleceń anten fabrycznych tunerach FM stereo (oczywiście, strojonych varikapami bo innych poza Faustem już wtedy nie produkowano) i przestawiali je w roli argumentów przeciw stereofonizacji radiowej "Trujki" ("dwa programy radiowe stereo w kraju to naprawdę za dużo").
Bo jak planowano zakres OIRT i ustalono raster to nie brano pod uwagę niczego innego niż mono. Emisja stereo wymagała innego podejścia do planu częstotliwości i rozmieszczenia nadajników. To jedna kwestia. ORIT miało najgęstszy raster ze standardów FM: 10kHz. CCIR to 100kHz, USA: to 200kHz Japonia to OIDP: 50kHz (i zawsze heterodyna poniżej odbieranego pasma czyli pośrednia ujemna: -10,7MHz)
Tomek Janiszewski pisze: Rzygać mi się już chciało na te wynurzenia, jako że w swoich tunerach strojonych pojemnościowo i wspołpracujących najczęściej z antenami z kawałka drutu miałem dobry odbiór stereo i żadnych świerszczy, natomiast ze studiów wyniosłem teoretyczną (przyznaję) wiedzę o tym że modulacja skrośna FM może powstać jedynie na reaktancyjnych elementach nieliniowych, takich jak np. varikapy, natomiast na tranzystorach w pierwszym przybliżeniu nie.
A drugą była niska jakość podzespołów od kryzysu na końcu dekady tow. Gierka. Jakoś radia które w tamtym okresie zrobiłem, strojone warikapami w naszej produkcji głowicach, w których były japońskie 2SK41E nie miały świerszcza. Czułością biły na głowę to co sprzedawano w sklepach. Zestrajane na słuch oczywiście. Wiec tworzysz waść urban legend z tymi warikapami. Wydłubane z radii zachodnich głowice strojone warikapami tez jakoś nie ćwierkały w konstrukcjach amatorskich.

Pomijam fakt że w drugiej połowie lat 80-tych krążyły płotki o wykorzystywaniu przez nasze różne służby podnośnej 19kHz do innych tez celów niż tylko jako pilota stereo. Coś ala bida pager.

Dodatkowo wspomnę jeszcze o jednym. Ktoś wyliczył matematycznie że na AM jeśli częstotliwości nośna będzie wielokrotnością odstępu między nośnymi to znikną zakłócenia interferencyjne na AM - z tego powodu zmieniano częstotliwości nadajników w Eu na długich i średnich. Jestem przekonany ze będzie podobny efekt na FM.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Witam
W wolnym czasie biorę się za składania głowicy.na UL1042 czekam tylko aż kolega Zenek odpisze na PW w sprawie diod BB104 . :D

POzdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

CHOPIN66 pisze:Witam
W wolnym czasie biorę się za składania głowicy.na UL1042 czekam tylko aż kolega Zenek odpisze na PW w sprawie diod BB104 . :D

POzdrawiam
Poluj na BB809. Były produkowane przez krótki czas. Duży zakres przestrajania przy niskim końcowym napięciu strojenia. Obecnie o tylko są produkowane SMD i tylko pod zakresy UHF stosowane w TV i telefonii komórkowej. Sam się sparzyłem jak w TME była tylko jedna dostawa nowoczesnych warikapów THT. kwartał później - już niedostępne. Bardzo porządnymi są BB204 - już zabytki. BB105 i BB104 no coż to elementy przestarzałe już w latach 70-tych.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Witam
Na razie czekam aż kolega Zenek odpisze w sprawie BB104.