Lampowa głowica UKF

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Dziękuje.Wszystko teraz widać jak na dłoni.
Lech S.
_idu

Post autor: _idu »

To tylko filtry w.cz w dorprowadzeniach zasilania anody i żarzenia. Masz kondesator przepustowy i dławik. Ograniczają promieniowanie heterodyny na zewnątrz głowicy.

W tym drugim schamacie pominęto te dławiki. Zastosowali uproszczone symbole.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI , wszystko OK, ale jak pisałem cewka przylutowana jednym końcem do obudowy /masa/, a drugi koniec na zewnątrz.Czy to masa przechodzi przez dławik, czy to ja jestem ciemna masa? :lol: Oświeć mnie.
Lech S.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

senicz pisze:Ja kocham wysoka jakosc dzwieku. A, ze lampy mi ja zapewniaja w stopniu wiekszym niz tranzystory czy digital to ich szczescie. Pewnie niewielu zrobilo tak doglebne badania jakosci dzwieku jak ja. A co do lamp i tunerow to chce lampowca. Ale lamp chce uzyc tam gdzie sie najlepiej sprawdzaja czyli w najwazniejszych punktach tunera. Czyli detektorze fm i stereodekoderze. Mam dziwne przeczucie, ze lepiej gdy glowica jest na tranzystorach bo szumy z lamp w glowicy beda sie ciagnac przez caly uklad i beda dominujace. A szumy wiadomo zlo konieczne.

Wszystko co piszesz to prawda, ale weż pod uwagę , że jest to forum dla lampomaniaków.Wśród nich są takie skrajne postacie/ja taki ortodoksyjny nie jestem/,że w układzie zasilania wzmacniacza audio, nawet nie dopuszczają mysli o zastosowaniu prostownika półprzewodnikowego , tylko na lampach. A co tu mówic o półprzewodnikach w układach w.cz.
Lech S.
senicz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: senicz »

Tylko lampy? to jest smieszne. Tracic okazje do poprawienia swojego bytu?
Jak juz pisalem skonstruowalem wzmacniacz mocy dc czyli taki duzej mocy operacyjny na lampach. No i co? mam sie do niego modlic? dzialal powiecmy sobie dobrze tylko konstrukcja byla duzawa i zawodnista bo sie rozplywal prad spoczynkowy i napiece na wyjsciu potraflo skoczyc do 200mv. Dla porownania zrobilem hybryde z tranz. na wyjsciu grala podobnie a moze lepiej? a wiec cudak lampiak zostal zdemontowany i wywalony.
Koniec kropka. Lepsze jest wrogiem dobrego. Lampy owszem czemu nie ale tam gdzie ich potrzeba.
Pozdr. Senicz
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Snickerss »

senicz a zegar na lampach nixie opisany bodajże w galerii fonaru? :roll:
Lampa- to brzmi dumnie
_idu

Post autor: _idu »

Lech Sołtysik:
Tam powinien być kondesator przepustowy. Wyporwadzenie tego kondesatora może być zamocowaniem dla prostego karkasu dławika.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

senicz pisze:Zasatanawia mnie jedno? [...] czy lepszy dekoder na lampach czy na scalaku z pll?
no jasne, że na lampach! :)