Lampowa głowica UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
senicz pisze:Ja kocham wysoka jakosc dzwieku. A, ze lampy mi ja zapewniaja w stopniu wiekszym niz tranzystory czy digital to ich szczescie. Pewnie niewielu zrobilo tak doglebne badania jakosci dzwieku jak ja. A co do lamp i tunerow to chce lampowca. Ale lamp chce uzyc tam gdzie sie najlepiej sprawdzaja czyli w najwazniejszych punktach tunera. Czyli detektorze fm i stereodekoderze. Mam dziwne przeczucie, ze lepiej gdy glowica jest na tranzystorach bo szumy z lamp w glowicy beda sie ciagnac przez caly uklad i beda dominujace. A szumy wiadomo zlo konieczne.
Wszystko co piszesz to prawda, ale weż pod uwagę , że jest to forum dla lampomaniaków.Wśród nich są takie skrajne postacie/ja taki ortodoksyjny nie jestem/,że w układzie zasilania wzmacniacza audio, nawet nie dopuszczają mysli o zastosowaniu prostownika półprzewodnikowego , tylko na lampach. A co tu mówic o półprzewodnikach w układach w.cz.
Lech S.
-
- 125...249 postów
Tylko lampy? to jest smieszne. Tracic okazje do poprawienia swojego bytu?
Jak juz pisalem skonstruowalem wzmacniacz mocy dc czyli taki duzej mocy operacyjny na lampach. No i co? mam sie do niego modlic? dzialal powiecmy sobie dobrze tylko konstrukcja byla duzawa i zawodnista bo sie rozplywal prad spoczynkowy i napiece na wyjsciu potraflo skoczyc do 200mv. Dla porownania zrobilem hybryde z tranz. na wyjsciu grala podobnie a moze lepiej? a wiec cudak lampiak zostal zdemontowany i wywalony.
Koniec kropka. Lepsze jest wrogiem dobrego. Lampy owszem czemu nie ale tam gdzie ich potrzeba.
Pozdr. Senicz
Jak juz pisalem skonstruowalem wzmacniacz mocy dc czyli taki duzej mocy operacyjny na lampach. No i co? mam sie do niego modlic? dzialal powiecmy sobie dobrze tylko konstrukcja byla duzawa i zawodnista bo sie rozplywal prad spoczynkowy i napiece na wyjsciu potraflo skoczyc do 200mv. Dla porownania zrobilem hybryde z tranz. na wyjsciu grala podobnie a moze lepiej? a wiec cudak lampiak zostal zdemontowany i wywalony.
Koniec kropka. Lepsze jest wrogiem dobrego. Lampy owszem czemu nie ale tam gdzie ich potrzeba.
Pozdr. Senicz
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
-
- 50...74 posty
-
- moderator