Prosty generator sygnałowy 100kHz-12MHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Prosty generator sygnałowy 100kHz-12MHz
Przeglądając ponad 20-cia roczników Amaterske Radio (czeskie) znalazłem w numerez 7/92 coś co myślę, że część Kolegów zainteresuje. Mianowicie ciekawy generator (od strony 312). Załączam cały egzemplarz rzeczonego pisma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Kolego Zygmuncie, czy możesz ujawnić ścieżkę dostępu do Czeskich materiałów?
W dziale o linkach nic nie znalazłem.
-
- 125...249 postów
Szukając dość dawno temu, schematu do generatora na rosyjskich stronach( poprzez wpisy cyrylicą) znalazłem. Niestety w ferworze, strony nie zapisałem. Są to strony archiwalne. Mam kilkadziesiąt (chyba ok.30-tu) roczników na plytkach CD. Są to jednak pliki dość duże. Każdy po kilka (8-10 MB). Z związku z czym nie będę ich umieszczał, bo musiałbym zamieścić wszystkie. Jakby ktoś potrzebował określone numery to bardzo proszę, zamieszczę. Mam również rosyjskie Радио i nie tylko, z rosyjskich.gustaw353 pisze:Kolego Zygmuncie, czy możesz ujawnić ścieżkę dostępu do Czeskich materiałów?
P.S.Jeżeli jednak Pan Moderator, wyrazi jednoznaczną zgodę, to nie widzę żadnego problemu, by podzielić się posiadanymi materiałami, z Szanownymi Kolegami. Zaznaczam jednak, że jest to objętość ( w postaci plików ZIP) rzędu kilku GB. Zapisywałem na płytkach DVD. Alternatywnie mogę zamieścić folder z (chyba) 13 roczników z których są pewne rzeczy wybrane, ale z oczywistych powodów, wg mojego uznania. I ten ma ok. 260 MB.
-
- 250...374 postów
Ja w wolnych chwilach (a mam ich jakoś tak małogustaw353 pisze:....Kolego Zygmuncie, czy możesz ujawnić ścieżkę dostępu do Czeskich materiałów?.....

-
- 6250...9374 posty
Do prostego generatora znalazłem taki miernik http://allegro.pl/avt2269-b-miernik-cze ... 84029.html gotowiec (,,preskaler'' dziecko dorobi) w dobrej cenie.
-
- 125...249 postów
Ale.... za tą samą cenę w tejże firmie, lub też AVT http://sklep.avt.pl/p/pl/481490/miernik ... ntazu.html, bez (zewnętrznego) preskalera, z większym zakresem. Podobno nieźle działa. Pytałem w AVT, czy procesor jest na pewno zaprogramowany. Jest. Czynność ta, choć podobno prosta, to już nie moje pokolenie. A nauczyć się, na pewno nie nauczę. Pan z Arli_W twierdzi, że procesor nie jest zaprogramowany. Dziwne. Czyżby wiedział lepiej, niż właściciel projektu, czyli AVT ?.cirrostrato pisze:Do prostego generatora znalazłem taki miernik http://allegro.pl/avt2269-b-miernik-cze ... 84029.html gotowiec (,,preskaler'' dziecko dorobi) w dobrej cenie.
-
- 3125...6249 postów
Ale ten układ nie jest koszerny. Ponadto układy CMOS są dość wolne i są bardzo wrażliwe na ładunki elektrostatyczne, więc można je łatwo uwalić lutując nieuziemioną lutownicą. Lepiej coś na kostkach TTL-LS zrobić.cirrostrato pisze:Do prostego generatora znalazłem taki miernik http://allegro.pl/avt2269-b-miernik-cze ... 84029.html gotowiec (,,preskaler'' dziecko dorobi) w dobrej cenie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Jak będziemy tak dalej wnikać TTL czy CMOS..........dla wnuka mam zapas różnych różnistych scalaków typowych aż do bólu, warunek jeden: cena poniżej 0,1zł za sztukę a lepiej znacznie niżej, da się..... A gdybanie czy można taniej w temacie: kompletny kit, elementy, płytka, opis, scalaki powszechnie znane......
-
- 125...249 postów
Ja z pewną nieśmiałością rzeknę, że mam dwóch. Ale jak śpiewały niegdyś Czerwone Gitary: " Bo strach myśleć, co wyrośnie kiedyś z nas". Niezbadane są.....cirrostrato pisze:..........dla wnuka mam zapas różnych różnistych scalaków typowych aż do bólu,
Zgadzam się w pełni, ale u mnie wynika to niestety z pewnej, starczej chyba przypadłości. Mniej mi się chce, a więcej...... nie chce. No cóż, nie te lata, nie te "łocy".cirrostrato pisze: kompletny kit, elementy, płytka, opis, scalaki powszechnie znane......
-
- 125...249 postów
A MB 506 8PIN preskaler masz? W częstościomierzu Velleman'a DVM13MFC2, nie działa mi zakres z preskalerem, być może jego uszkodzenie jest przyczyną.cirrostrato pisze: zapas różnych różnistych scalaków typowych aż do bólu,......
Myślałem, że ten post się sam scali z powyższym, ale tak się nie stało. A inaczej nie umiem, lub też być może się nie da.. Przepraszam Panie Moderatorze.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Przepraszam za odgrzebywanie tematu. Dzisiaj zbudowałem i przetestowałem prosty generator o częstotliwości ponad 10MHz z modulacją FM. Zbudowany on na popularnym układzie scalonym UL1202L. Generator modulujący o częstotliwości 1kHz zbudowany jest na układzie scalonym ULY7741 z żarówką w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Układ zasilany jest napięciem 12V z zasilacza stabilizowanego. Urządzenie powstało w celu strojenia odbiorników radiofonicznych. Schemat niebawem dodam. Myślę, że ta konstrukcja zainteresuje naprawiaczy starego sprzętu.
Przepraszam za odgrzebywanie tematu. Dzisiaj zbudowałem i przetestowałem prosty generator o częstotliwości ponad 10MHz z modulacją FM. Zbudowany on na popularnym układzie scalonym UL1202L. Generator modulujący o częstotliwości 1kHz zbudowany jest na układzie scalonym ULY7741 z żarówką w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Układ zasilany jest napięciem 12V z zasilacza stabilizowanego. Urządzenie powstało w celu strojenia odbiorników radiofonicznych. Schemat niebawem dodam. Myślę, że ta konstrukcja zainteresuje naprawiaczy starego sprzętu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!