RADIO BOLERO SUPER HIT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Witam
A może w radiu jest po prostu niesprawny przełącznik "Ad", który w pozycji odłączającej adapter nie doprowadza sygnału z części radiowej do wzmacnaicza małej częstotliwości. Jest to sekcja oznaczona jako "l-m" na schemacie odbiornika. Proponuję go sprawdzić.
A może w radiu jest po prostu niesprawny przełącznik "Ad", który w pozycji odłączającej adapter nie doprowadza sygnału z części radiowej do wzmacnaicza małej częstotliwości. Jest to sekcja oznaczona jako "l-m" na schemacie odbiornika. Proponuję go sprawdzić.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 15...19 postów
-
- 15...19 postów
-
- 50...74 posty
-
- 3125...6249 postów
Spróbuj np. wejść jakimś sygnałem na nóżkę numer 6m przełącznika (nie wystarczy weiść na 5m bo właśnie chodzi o sprawdzenie przejścia pomiędzy 5m i 6m). Sprawdź czy kondensator 0,01uF podłączony do końcóki 6m przełącznika jest dobry - może on stanowi przerwę dla sygnału. Jeżeli poszeczgóne elemeny są OK to pomału cofaj się coraz bardziej w kierunku wejścia (anteny) odbiornika. Sprawdź więc czy prawidłowo działa sekcja b przełącznika zakresów. Do tego punktu jako sygnał możesz podać coś dowolnego - choćby brum spowodowany dotknięciem śrubokrętem (pamiętaj aby radio było przełączone w tryb odbiornika a nie gramofonu). Aby sprawdzić wcześniejsze stopnie będziesz już raczej potrzebował jakiegoś prostego generatora sygnałowego.Kierownik pisze:Ij widzę że nie ma tutaj nikogo kto poprowadił by "niewidomego" do celu,a szkoda
Pozdrawiam
-
- 50...74 posty
-
- 3125...6249 postów
Niestety nie mam takiego schematu. Śledzę Forum pod kątem pytań dotyczących schematów bo mam sporą bibliotekę typu "retro" i staram się w miarę możliwości udostępniać poszukiwane schematy. Schematu tego radia jednak chyba nie mam
Oczywiście jak tylko coś interesującego wpadnie mi w ręce dam odpowiedź na Forum.
Aha - sprawdź tutaj:
http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.c ... l_id=25405
Z opisu wynika, że dla "członków" chyba jest dostępny schemat. Nie znam szczegółow ale może wystarczy się po prostu zarejestrować.

Oczywiście jak tylko coś interesującego wpadnie mi w ręce dam odpowiedź na Forum.
Aha - sprawdź tutaj:
http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.c ... l_id=25405
Z opisu wynika, że dla "członków" chyba jest dostępny schemat. Nie znam szczegółow ale może wystarczy się po prostu zarejestrować.
Pozdrawiam
-
- 50...74 posty
-
- 2 posty
Bolero
Ja też kupiłem tanio, całkowicie sprawne i się z nim biję. Narazie wszystkie lampy świecą i cisza, mój naprawiacz mi powiedział, że padł transformator głośnikowy. Proszę niech mi ktoś powie jaki w Bolerku jest to model,bo mój ma przerwę i nie chce mi sie go przewijać, może gdzieś kupię. Jacek
-
- 50...74 posty
-
- 15...19 postów
Powiem tak stoje w miejscu ,ale nie dokońca z braku pomysłu tylko braku czasu,(właśnie wstałem po impresce weselnej,w której ja i moja ŻONA byliśmy pierwszo planowymi "aktorami"
.Tak więc ten ostatni tydzięń przed weselem nie pozwalał mi zbytnio na moje bolero,ale postaram sie to nadrobić

Jestem napewno amatorem w tej sprawie ,ale ciekawi mnie to>>>>;-)
-
- 2500...3124 posty
Moje gratulacje.Kierownik pisze:Powiem tak stoje w miejscu ,ale nie dokońca z braku pomysłu tylko braku czasu,(właśnie wstałem po impresce weselnej,w której ja i moja ŻONA byliśmy pierwszo planowymi "aktorami"![]()
![]()
.Tak więc ten ostatni tydzięń przed weselem nie pozwalał mi zbytnio na moje bolero,ale postaram sie to nadrobić
-
- 50...74 posty
-
- 15...19 postów
Dziękujwmy wszystkim jesteśmy tylko przelotem
Narazie reanimujemy...............ale siebie po weselu z przyjaciółmi
po krótiej podróy wrócę i ostro zabieram się do pracy

Narazie reanimujemy...............ale siebie po weselu z przyjaciółmi
po krótiej podróy wrócę i ostro zabieram się do pracy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jestem napewno amatorem w tej sprawie ,ale ciekawi mnie to>>>>;-)
-
- 50...74 posty