RADIO BOLERO SUPER HIT

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
A może w radiu jest po prostu niesprawny przełącznik "Ad", który w pozycji odłączającej adapter nie doprowadza sygnału z części radiowej do wzmacnaicza małej częstotliwości. Jest to sekcja oznaczona jako "l-m" na schemacie odbiornika. Proponuję go sprawdzić.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Kierownik
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Kierownik »

wiem ,znalazlem na schemacie ,jak to sprawdzic najlepiej w radiu?
mierniczkiem czy jest przejście, tam gdzie powinno byc (zgodnie z schematem)??
Jestem napewno amatorem w tej sprawie ,ale ciekawi mnie to>>>>;-)
Kierownik
15...19 postów
15...19 postów

:cry: Ij widzę że nie ma tutaj nikogo kto poprowadił by "niewidomego" do celu,a szkoda :cry:
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Snickerss »

Kierownik, nie jesteś sam! Ja też jestem nowicjuszem, ale niestety od mojego super hita Neckermanna Standard Syntektor nikt nie ma nawet schematu. :cry:
Lampa- to brzmi dumnie
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Kierownik pisze::cry: Ij widzę że nie ma tutaj nikogo kto poprowadił by "niewidomego" do celu,a szkoda :cry:
Spróbuj np. wejść jakimś sygnałem na nóżkę numer 6m przełącznika (nie wystarczy weiść na 5m bo właśnie chodzi o sprawdzenie przejścia pomiędzy 5m i 6m). Sprawdź czy kondensator 0,01uF podłączony do końcóki 6m przełącznika jest dobry - może on stanowi przerwę dla sygnału. Jeżeli poszeczgóne elemeny są OK to pomału cofaj się coraz bardziej w kierunku wejścia (anteny) odbiornika. Sprawdź więc czy prawidłowo działa sekcja b przełącznika zakresów. Do tego punktu jako sygnał możesz podać coś dowolnego - choćby brum spowodowany dotknięciem śrubokrętem (pamiętaj aby radio było przełączone w tryb odbiornika a nie gramofonu). Aby sprawdzić wcześniejsze stopnie będziesz już raczej potrzebował jakiegoś prostego generatora sygnałowego.
Pozdrawiam
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

gsmok... nie masz/ lub nie wiesz skąd wytrzasnąć schemat mojego Neckermanna Stadndard Syntektor 622W? Czy to naprawdę taka rzadkość? Dostałem w prezencie i powoli zaczynam się zagłębiać w temat 8)
No trochę off topic się zrobiło ale wybaczcie, jestem tu nowy.
Lampa- to brzmi dumnie
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niestety nie mam takiego schematu. Śledzę Forum pod kątem pytań dotyczących schematów bo mam sporą bibliotekę typu "retro" i staram się w miarę możliwości udostępniać poszukiwane schematy. Schematu tego radia jednak chyba nie mam :cry:
Oczywiście jak tylko coś interesującego wpadnie mi w ręce dam odpowiedź na Forum.

Aha - sprawdź tutaj:
http://www.radiomuseum.org/dsp_modell.c ... l_id=25405
Z opisu wynika, że dla "członków" chyba jest dostępny schemat. Nie znam szczegółow ale może wystarczy się po prostu zarejestrować.
Pozdrawiam
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

gsmok taak.... Niestety NIC ZA DARMO! Kurczaki trzeba im płacić za rejestrację. :cry: ale będę niezmordowany szukał dalej. :wink:
Lampa- to brzmi dumnie
zorro43
2 posty
2 posty

Bolero

Post autor: zorro43 »

Ja też kupiłem tanio, całkowicie sprawne i się z nim biję. Narazie wszystkie lampy świecą i cisza, mój naprawiacz mi powiedział, że padł transformator głośnikowy. Proszę niech mi ktoś powie jaki w Bolerku jest to model,bo mój ma przerwę i nie chce mi sie go przewijać, może gdzieś kupię. Jacek
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

Kierownik no i co z tym twoim Bolero? Udało Ci się coś zdziałać?... Gomułka jednak przemówił? :D
Lampa- to brzmi dumnie
Kierownik
15...19 postów
15...19 postów

Powiem tak stoje w miejscu ,ale nie dokońca z braku pomysłu tylko braku czasu,(właśnie wstałem po impresce weselnej,w której ja i moja ŻONA byliśmy pierwszo planowymi "aktorami" :D :D :D .Tak więc ten ostatni tydzięń przed weselem nie pozwalał mi zbytnio na moje bolero,ale postaram sie to nadrobić
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Kierownik pisze:Powiem tak stoje w miejscu ,ale nie dokońca z braku pomysłu tylko braku czasu,(właśnie wstałem po impresce weselnej,w której ja i moja ŻONA byliśmy pierwszo planowymi "aktorami" :D :D :D .Tak więc ten ostatni tydzięń przed weselem nie pozwalał mi zbytnio na moje bolero,ale postaram sie to nadrobić
Moje gratulacje.
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

Dołączam się do gratulacji i życzę szybkiego powrotu radioodbiornika do zdrowia. :D
Lampa- to brzmi dumnie
Kierownik
15...19 postów
15...19 postów

Dziękujwmy wszystkim jesteśmy tylko przelotem
Narazie reanimujemy...............ale siebie po weselu z przyjaciółmi
po krótiej podróy wrócę i ostro zabieram się do pracy :D :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Snickerss
50...74 posty
50...74 posty

Kierownik, zdjęcia są OK :D . Może po ,,reanimacji'' :D zamieścisz fotki swojego hita??
Lampa- to brzmi dumnie