Schemat wzmacniacza na ECL86 - poprawność.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Re: Schemat wzmacniacza na ECL86 - poprawność.
Przerobiłem schemat: usunąłem kondensator 47uF w katodzie triody, który kłócił się z pętlą sprzężenia zwrotnego, dodałem kondensator 10nF między suwak potencjometru a siatkę triody, samą wartość potencjometru zmniejszyłem do 47kOm, zwiększyłem wartość kondensatora filtrującego w drugim ogniwie zasilacza do 22uF i z niego poprzez rezystor 330Ohm zasiliłem siatkę ekranującą pentody.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 17 września 2012, 19:40 przez Kulejorz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Ten R2 zamień na coś mniejszego (680k na przykład) i dołącz między siatkę a masę, siatka teraz nie jest polaryzowana, bo kondensator odcina składową stałą.
-
- 15...19 postów
Zamieniłem wg uwag.
-
- 1250...1874 posty
Ja za to zwróciłęm uwagę na te dwa kondensatory na wejściu po co to 100nf. Nie wiem czy jest on do końca potrzebny?
Mam za małą wiedzę więc może niech ktoś uzasadni to merytorycznie.
Mam za małą wiedzę więc może niech ktoś uzasadni to merytorycznie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 375...499 postów
Nie są konieczne, chociaż w przypadku źródła ze składową stałą może się przydać, żeby zachować punkt pracy lampy i żeby uniknąć trzeszczenia potencjometru.
-
- moderator
Pomijając kwestie sprzężenia zwrotnego - wzrośnie. iloczyn wzmocnienia i szerokości pasma jest mniej-więcej stały i nazywany polem wzmocnienia. Naprawdę zajrzyj do Google.djivo pisze:Jeszcze jedno, pasmo wzrośnie przy dołożeniu, czy przy usunięciu kondensatora?
-
- 1250...1874 posty
Krzysiu tylko zastanawia mnie fakt czy potrzebne są dwa, jeden również odseparuje składową stałą?Krzysiek16 pisze:Nie są konieczne, chociaż w przypadku źródła ze składową stałą może się przydać, żeby zachować punkt pracy lampy i żeby uniknąć trzeszczenia potencjometru.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Wystarczyły jeden, ale nawet niewielki prąd stały ładujący poprzez ślizgacz potencjometru drugi z kondesatorów 10n może powodować głośniejsze trzaski przy obracaniu potencjometrem.djivo pisze: Krzysiu tylko zastanawia mnie fakt czy potrzebne są dwa, jeden również odseparuje składową stałą?
Ja daję zawsze dwa kondensatory: 2,2uF przed potencjometrem 47k i 330nF za potencjometrem, bezpośrednio przed rezystorem polaryzującym S1 (330k).