Schemat wzmacniacza na ECL86 - poprawność.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kulejorz
15...19 postów
15...19 postów

Re: Schemat wzmacniacza na ECL86 - poprawność.

Post autor: Kulejorz »

Przerobiłem schemat: usunąłem kondensator 47uF w katodzie triody, który kłócił się z pętlą sprzężenia zwrotnego, dodałem kondensator 10nF między suwak potencjometru a siatkę triody, samą wartość potencjometru zmniejszyłem do 47kOm, zwiększyłem wartość kondensatora filtrującego w drugim ogniwie zasilacza do 22uF i z niego poprzez rezystor 330Ohm zasiliłem siatkę ekranującą pentody.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 17 września 2012, 19:40 przez Kulejorz, łącznie zmieniany 1 raz.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ten R2 zamień na coś mniejszego (680k na przykład) i dołącz między siatkę a masę, siatka teraz nie jest polaryzowana, bo kondensator odcina składową stałą.
Kulejorz
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Kulejorz »

Zamieniłem wg uwag.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Ja za to zwróciłęm uwagę na te dwa kondensatory na wejściu po co to 100nf. Nie wiem czy jest on do końca potrzebny?
Mam za małą wiedzę więc może niech ktoś uzasadni to merytorycznie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Nie są konieczne, chociaż w przypadku źródła ze składową stałą może się przydać, żeby zachować punkt pracy lampy i żeby uniknąć trzeszczenia potencjometru.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

djivo pisze:Jeszcze jedno, pasmo wzrośnie przy dołożeniu, czy przy usunięciu kondensatora?
Pomijając kwestie sprzężenia zwrotnego - wzrośnie. iloczyn wzmocnienia i szerokości pasma jest mniej-więcej stały i nazywany polem wzmocnienia. Naprawdę zajrzyj do Google.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Krzysiek16 pisze:Nie są konieczne, chociaż w przypadku źródła ze składową stałą może się przydać, żeby zachować punkt pracy lampy i żeby uniknąć trzeszczenia potencjometru.
Krzysiu tylko zastanawia mnie fakt czy potrzebne są dwa, jeden również odseparuje składową stałą?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
_idu

Post autor: _idu »

djivo pisze: Krzysiu tylko zastanawia mnie fakt czy potrzebne są dwa, jeden również odseparuje składową stałą?
Wystarczyły jeden, ale nawet niewielki prąd stały ładujący poprzez ślizgacz potencjometru drugi z kondesatorów 10n może powodować głośniejsze trzaski przy obracaniu potencjometrem.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Ja daję zawsze dwa kondensatory: 2,2uF przed potencjometrem 47k i 330nF za potencjometrem, bezpośrednio przed rezystorem polaryzującym S1 (330k).