Koniec PR na 225 kHz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
-
- 625...1249 postów
Re: Koniec PR na 225 kHz
Wykrakałem... Na 225kHz nadal szum.zjawisko pisze:Oj, nie wiem. Nie tak dawno po prostu na jakiś czas wyłączono nadajnik w Solcu z powodu jakiejś tam mega konserwacji. A Raszyn unieruchomiono już wcześniej, więc rezerwy niet.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 1250...1874 posty
KrzysztofS pisze:Macie igrzyska hołoto i wódkę a nawet nie zobaczycie że w radiu głuchoTo jest właśnie cała Polska
Zaiste prorocze słowa

-
- 625...1249 postów
Pff... od dziesięcioleci na skalach radioodbiorników rodzimych i zagranicznych wypisywano w ciągu radiostacji długofalowych "Warszawa", "Warschau", Varsowie. Wygląda na to że w niedługim czasie tylko one pozostaną jedynym śladem naszej obecności na falach długich - ostatnim śladem radiostacji która mogła jeszcze ponad dwadzieścia lat temu być słyszalna w większości cywilizowanego świata.
Dziwi mnie bierność społeczeństwa wobec takich zamiarów władz... czyżby naszym rodakom wystarczyły wyłącznie "Chleb i żałosne igrzyska"? Przecież PR(Całe ogółem) to jedyne radio starające się szerzyć kulturę, edukować. Jedyne radio które rzeczywiście spełnia swoją misję... Szkoda, że tak mało ludzi to dostrzega.
Następnym pytaniem jakie się nasuwa jest: Co stanie się z RTCN w Solcu Kujawskim? Oby nie zaczęło przypominac wypatroszonego RTCN w Konstantynowie nieopodal Gombina, które dalej jest własnością PR.
Co w przypadku likwidacji ndajnika stanie się z przypisaną stacji częstotliwością 225khz (Dawniej 227khz)? Może zostanie sprzedana... przydzielona komuś innemu.
Smutnie to wszystko wygląda Panowie, a do tego żałośnie. Jesteśmy bogatsi od Rumunii czy Bułgarii a ich radiostacje państwowe na AMie przetrwają naszą. Chyba czas przygotować dobry magnetofon i porządną taśmę - warto by nagrać zakończenie nadawania jeśli ono w niedługim czasie nastąpi. (Pewnie będą o nim trąbić na prawo i lewo)
Dziwi mnie bierność społeczeństwa wobec takich zamiarów władz... czyżby naszym rodakom wystarczyły wyłącznie "Chleb i żałosne igrzyska"? Przecież PR(Całe ogółem) to jedyne radio starające się szerzyć kulturę, edukować. Jedyne radio które rzeczywiście spełnia swoją misję... Szkoda, że tak mało ludzi to dostrzega.
Następnym pytaniem jakie się nasuwa jest: Co stanie się z RTCN w Solcu Kujawskim? Oby nie zaczęło przypominac wypatroszonego RTCN w Konstantynowie nieopodal Gombina, które dalej jest własnością PR.
Co w przypadku likwidacji ndajnika stanie się z przypisaną stacji częstotliwością 225khz (Dawniej 227khz)? Może zostanie sprzedana... przydzielona komuś innemu.
Smutnie to wszystko wygląda Panowie, a do tego żałośnie. Jesteśmy bogatsi od Rumunii czy Bułgarii a ich radiostacje państwowe na AMie przetrwają naszą. Chyba czas przygotować dobry magnetofon i porządną taśmę - warto by nagrać zakończenie nadawania jeśli ono w niedługim czasie nastąpi. (Pewnie będą o nim trąbić na prawo i lewo)
-
- 125...249 postów
W ramówce podane jest, że 1 rozpocznie dzisiaj nadawanie o godzinie 20.00. Już nadaje, więc bez paniki. 

-
- 3125...6249 postów
Z pół roku nie odbierałem na długich. Dzisiaj imprezka, pierwszy ciepły dzień, chciałem w ogrodzie pochwalić się swoim sprzętem a tu na długich jedna stacja ruska a obok niemiecka i cisza. KOMPROMITACJA! nie wiedziałem o przerwie.
-
- 625...1249 postów
Niestety, smutna prawda jest taka, że prędzej czy później sygnał analogowy na 225 kHz zostanie wyłączony. Sam wolałbym, żeby zrobili to jak najpóźniej, jednak w końcu tak się stanie. Dzisiaj jeszcze można tłumaczyć, że są Polacy za granicą, że są kierowcy ciężarówek itp. Niemniej cyfrowa technologia się rozwija i w końcu doczekamy sytuacji, kiedy zasięg bezprzewodowego Internetu będzie wszędzie. Do tego jeśli operatorzy komórkowi w pewnym momencie zrezygnują z absurdalnych ograniczeń regionalnych i naliczania opłat za roaming nie będzie problemem odbieranie jakiegokolwiek radia gdziekolwiek na świecie. Wtedy już nie będzie można niczym uzasadniać dalszej egzystencji starych nadajników AM. Może część zostanie przerobiona na DRM. Kto to wie? Jednak na pewno zarząd PR nie będzie płacił za funkcjonowanie całej infrastruktury tylko po to, żeby kolekcjonerzy mogli słuchać audycji na zabytkowych odbiornikach - zbieraczami starych telewizorów po 2013 roku nikt się przecież przejmował nie będzie.
Pewnie najdłużej przetrwają stacje AM na falach krótkich - to w końcu bardzo łatwy sposób dotarcia do krajów słabo rozwiniętych, gdzie brakuje infrastruktury, a duża część ludności nie może sobie pozwolić na bardziej zaawansowany sprzęt czy regularne opłacanie rachunków za media. Pewnie dobrze będą się tam też trzymać krótkofalowcy.
Zależałoby mi tylko na tym, żeby ostatnie długofalowe centra nadawcze nie poszły na złom. Solec Kujawski i Raszyn powinny stać się czymś w rodzaju muzeów techniki radiowej. Sprzęt powinien zostać zachowany. Okolicznościowo można by nadawać jakieś uroczyste transmisje, podobnie jak to ma miejsce w przypadku stacji SAQ w Grimeton.
A jeśli chodzi o kolekcję, to moim zdaniem zawsze będzie można zbudować jakiś mikronadajnik i w ten sposób radzić sobie w granicach własnego domu...
Pewnie najdłużej przetrwają stacje AM na falach krótkich - to w końcu bardzo łatwy sposób dotarcia do krajów słabo rozwiniętych, gdzie brakuje infrastruktury, a duża część ludności nie może sobie pozwolić na bardziej zaawansowany sprzęt czy regularne opłacanie rachunków za media. Pewnie dobrze będą się tam też trzymać krótkofalowcy.
Zależałoby mi tylko na tym, żeby ostatnie długofalowe centra nadawcze nie poszły na złom. Solec Kujawski i Raszyn powinny stać się czymś w rodzaju muzeów techniki radiowej. Sprzęt powinien zostać zachowany. Okolicznościowo można by nadawać jakieś uroczyste transmisje, podobnie jak to ma miejsce w przypadku stacji SAQ w Grimeton.
A jeśli chodzi o kolekcję, to moim zdaniem zawsze będzie można zbudować jakiś mikronadajnik i w ten sposób radzić sobie w granicach własnego domu...
-
- 50...74 posty
W środę przestrajałem NAREW i na długich warszawa pięknie grała,a teraz cisza.
Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.
UNITRA
UNITRA
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Przerwa konserwacyjna pozytywnie wpłynęła na siłę sygnału.
350km na południe od Solca dwulampowiec /EF80 i EL84/ z prymitywną anteną przy maksymalnej reakcji daje natężenie dźwięku jak na moje ucho porównywalne z pełnosprawnym Pionierem.
350km na południe od Solca dwulampowiec /EF80 i EL84/ z prymitywną anteną przy maksymalnej reakcji daje natężenie dźwięku jak na moje ucho porównywalne z pełnosprawnym Pionierem.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
-
- 3125...6249 postów
Nawet nie miałem okazji przeczytać tych trowożnych wieści, natomiast dziś rano odpaliłem po dość długiej przerwie "Szarotkę" (ostatnio użytkowałem Pioniera, a zwłaszcza zbudowaną od podstaw Syrenkę) - a tu jak codzień "Sygnały Dnia"...
-
- 100...124 posty
No właśnie, konserwacja wyszła naprawdę na plus, pasmo się poszerzyło!
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
-
- 625...1249 postów
Mam podobne odczuciazjawisko pisze:Przerwa konserwacyjna pozytywnie wpłynęła na siłę sygnału.

-
- 125...249 postów
Pewnie była jakaś kosztowna modernizacja, to u nas normalne przed wyłączeniem 

Szukam skrzynki do radia FIGARO
-
- 1250...1874 posty
Normalnie - przeczyścili styki 
Pamiętam jeszcze z wojska, że był specjalny przydział spirytusu do czyszczenia styków

Pamiętam jeszcze z wojska, że był specjalny przydział spirytusu do czyszczenia styków

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"