Zrobię to sam - 4 tranzystory

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory

Post autor: Wacek Z »

O ile mnie pamięć nie myli,to kilka lat temu było rozporządzenie,aby odbiorniki sprzedawane na terenie polski posiadały obowiązkowo fale długie.
Oczywiście nikt tego nie przestrzega.
Wydaje mi się że chodzi o względy strategiczne.Bezpośrednie pokrycie zasięgiem całego kraju,bez udziału przekażników satelitarnych i nadajników lokalnych.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ankowalik pisze:Serial MATYSIAKOWIE!!!!!!
A o Jezioranach zapomniałeś?? Dla młodszych - to taka dzisiejsza "Moda na sukces"
Jako że najprzyjemniejszym dniem tygodnia była i jest sobota z tą różnicą że wtedy w soboty się pracowało i uczyło, dlatego z tym dniem jest najwięcej wspomnień. Po powrocie ze szkoły tornister w kąt, obiad, zapach pastowanych podłóg i pieczonego ciasta zmieszany z "Wędrówki muzyczne po kraju". Następnie "Matysiakowie" i "Podwieczorek przy mikrofonie". W niedzielę z rana bajka dla dzieci o "Koziołku Rududu", dla starszych"Fala56" i"magazyn wojskowy". Po południu "Wesoły autobus" i "Koncert życzeń" a wieczorem, przed północą - "Rewia piosenki" z Lucjanem Kydryńskim i zaraz koniec programu. Dopiero później wprowadzono pr. nocny. Były to lata 50/60.
Zapomniałem, było jeszcze młodzieżowe studio "Rytm"
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

jajacek pisze:To dziwne ale ja zawsze słucham 1-ki na 225 Khz.Może dlatego że moje pierwsze radio (1960) to 30 m drutu dioda i słuchawki od nadajnika ok 15 km grało!Potem już były bardziej rozbudowane układy.
Ja kiedy mogę to zawsze też! W sypialni stoi czeski reakcyjniak, i słuchanie na nim audycji operowej Noc z jedynką Kazimierza Kowalskiego (będzie dzisiaj!) po prostu wymiata! No i w co drugi czwartek jest audycja: Słodkie Radio Retro - Danuty Żelechowskiej i inżyniera :wink: Jana Zagozdy.... Słuchanie tego na reakcyjniaku jest przeżyciem samym w sobie. Inna sprawa że zasypiam i radio gra do rana a lampa RGN504 jest nie do dostania, nawet u Florka... :(
TELEWIZOREK52 pisze:Ciekawy jestem komu i jakie audycje kojarzą się z PR1 PR? Oczywiście nie chodzi o audycje sprzed roku tylko sporo dawniejsze.

Pamiętam że kiedyś ojciec kupił mnie i dziadkowi dwa radia. Mnie "ELę" a dziadkowi piękną niklowaną "Eltrę" Układowo to były te same radia, i od tej pory jedynka kojarzyła mi się z meczami które były transmitowane. Dziadek był lekarzem i słuchał w pracy jednym uchem. Ja słuchałem, no bo słuchał dziadek.

Potem było Radio Lidia i oczywiście "Lato z radiem", które było symbolem radości i wakacji i wolnego czasu, a już w trakcie roku szkolnego audycja "Podwieczorek przy mikrofonie" Kto to jeszcze pamięta? Urocza audycja słowno muzyczna. To była audycja na bardzo dobrym poziomie, i na ile było można raczej wolna od polityki i pamiętam że w domu wszyscy tego słuchaliśmy.

No i pamiętam audycję która się tak fajnie zaczynała: Z kraju... tam tam tammm... i ze świata tammm tammmm..." Ten początek był boski! A facet miał taki teatralny akcent... Tego logo nie mogę znaleźć... Coś jak Kronika.... tam tam tam... sportowa.... Której logo ocalało.

No i ostatnie wspomnienie z jedynką, kiedy pracowałem w Unitra Zatra w Teresinie to leciała jedynka i wieczorami "Radio Dzieciom", i tak się potrafiliśmy w to zasłuchać (w sześciu chłopa!) że jak ktoś wszedł i coś od nas chciał to słyszał: Cicho! Audycja leci! Przyjdź później! :D

Pozdr!
F.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Cztery pory roku i Lato z radiem.
JACEK
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

frycz pisze:audycja "Podwieczorek przy mikrofonie" Kto to jeszcze pamięta? Urocza audycja słowno
Lubiłem "Podwieczorek" jeszcze z tego powodu że występował w nim mój sąsiad "Sołtys Kierdziołek" który był posiadaczem jedynego na podwórku samochodu BMW2002. Za wypolerowanie z błota tego pojazdu pozwalał mi wjechac do garażu. Co to była za radocha!
frycz pisze:Radio Dzieciom", i tak się potrafiliśmy w to zasłuchać (w sześciu chłopa!)
Coś w tym musiało być. Wracając po całym dniu pracy do domu zawsze miałem włączone radio a że o tej porze nie było nic ciekawszego do słuchania to leciało sobie "Radio dzieciom" lub dla dzieci. Ton tej audycji był tak kojący że zdarzało mi się zmrużyć oko za kierownicą, na szczęście w tamtych latach wieczorem można było przejechac pół W-wy bez zatrzymywania.
_idu

Post autor: _idu »

ankowalik pisze:Spoko!
Pierwej las Birnam podejdzie pod mury, niż zniknie PR 1 na 225kHz :lol:
andy
Żebyś się nie zdziwił.
Obecnie już się nawet nie wspomina o cyfrowej emisji na 225kHz. Powód koszty nadawania a słuchanie I PR na falach długich znikome.
Niestety sieć UKF robi to już lepiej i taniej. DVB-T i DAB dobiją do reszty.
Zresztą to chyba obecnie nawet nie emituje się z pełnią mocy na tej częstotliwości.

W zachodniej Europie AM milknie. Jedyny kraj w Europie gdzie ew emisja cyfrowa AM ma ekonomiczny sens to Rosja.
W przypadku mocno zurbanizowanych krajów ma sens tylko emisja DAB na zakresie VHF i DVB-T na zakresie UHF i L.

Nawet projekt już umiera. Efekty mizerne, ilość radiosłuchaczy znikoma.

Nikt nie wybierze słuchania miernej jakości AM czy zawodnego DRM jeśli ma do dyspozycji czysty odbiór FM (nie wspominając o DAB i czy DVB-T).
Dla małej garstki zapaleńców nie ma uzasadnienie ekonomicznego na marnowanie megawatów mocy elektrycznej.

AM w klasycznej formie będzie tylko jeszcze dogorywać wśród zacofanych i biednych krajów. Jako emisja cyfrowa tylko na terenach o niewielkim zaludnieniu. Europa się mieści w tych kategoriach.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze: /.../ AM w klasycznej formie będzie tylko jeszcze dogorywać wśród zacofanych i biednych krajów. Jako emisja cyfrowa tylko na terenach o niewielkim zaludnieniu. Europa się mieści w tych kategoriach.
Rozwiń proszę myśl....

Co do AM to sytuacja jest chwiejna. Z jednej strony był nie tak dawno kilkutygodniowy remont Solca Kuj. i idę o każdy zakład że było to jednocześnie PR badanie rynku. Czy przyjdą tysiące listów czy nie? A co po włączeniu? ITP, ITD..

Z drugiej strony RCN w Solcu Kuj jest stosunkowo nowe i nowoczesne i zamknąć pod pretekstem zużycia nie ma jak...
Pod pretekstem zużycia energii? Bo ja wiem, w skali kraju średniej wielkości to chyba nie jest taki koszt? Musiał by być jakiś kryzys energetyczny w mega - skali?
Że mała słuchalność? No może, ale jak teraz słucham na LW to jest tam 5-7 stacji jak drut. A na średnich co miało ubyć to ubyło, ale Turcja, Rumunia, Chińczyki, Francja, Niemcy na MW ciągle są. Ta partia która wyłączyła by RCN przegra wybory z kretesem.. Poza tym jak? Pierwsi wyłączymy nadajnik? Ciekawe też jakie są wyniki słuchalności na LW? Ja już nawet na wsi nie widzę odbiorników na LW. Te wszystkie Doroty, Moniki, Tarabany nie przestrojone dokonały żywota... Zastąpił je chiński sprzęt z UKF..

Nie mam zdania, i mętlik w głowie. I nie zdziwię się jak za 5 lat przestanie działać, i nie zdziwię się jak za 35 lat będzie działać nadal, bo się okaże że AM będzie modne, albo, że wymyślą technologię przekazu o której nam się jeszcze nie śni....

Zagadka i niepewność pewna jest.
Robert SP5RF
sp3vzx
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: sp3vzx »

frycz pisze: Ja kiedy mogę to zawsze też! W sypialni stoi czeski reakcyjniak, i słuchanie na nim audycji operowej Noc z jedynką Kazimierza Kowalskiego (będzie dzisiaj!) po prostu wymiata! No i w co drugi czwartek jest audycja: Słodkie Radio Retro - Danuty Żelechowskiej i inżyniera :wink: Jana Zagozdy.... Słuchanie tego na reakcyjniaku jest przeżyciem samym w sobie. Inna sprawa że zasypiam i radio gra do rana a lampa RGN504 jest nie do dostania, nawet u Florka... :(
Dopowim dalej ja kilka dni temu słuchałem tej audycji , odbiornikiem detektorowym na słuchawki przy swiecach TO JEST KLIMAT!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Michal_Pol pisze:Pozwoliłem sobie wrzucić to na triodę.
Ten schemat prosi się o niewielką modyfikację. Zdecydownie szkoda psuć dobry, kolibrowski głośnik 40 omów katując go składową stałą która z czasem zdeformuje zawieszenie. Albo kultowy kolibrowski układ przeciwsobny szeregowy z transformatorkiem Td48 i dwoma TG50 , albo, jeżeli baterii nie szkoda - jeden TG50 w układzie SE obciążony dławikiem, transformatorym lub autotransformatorem wyjściowym.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomek Janiszewski pisze:Albo kultowy kolibrowski układ przeciwsobny szeregowy z transformatorkiem Td48 i dwoma TG50 , albo, jeżeli baterii
Pisałem już kiedyś jak w latach 60-tych wstawiałem "składaki" w obudowy Sylwi z wykorzystaniem oryginalnego kolibrowskiego wzmacniacza. Grało głośno jak Sylwia/Koliber tylko gwizdy przy dostrajaniu były bardziej słyszalne i oczywiście rozciągnięte na całą skalę.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Wacek Z pisze:O ile mnie pamięć nie myli,to kilka lat temu było rozporządzenie,aby odbiorniki sprzedawane na terenie polski posiadały obowiązkowo fale długie.
Oczywiście nikt tego nie przestrzega.
Wydaje mi się że chodzi o względy strategiczne.Bezpośrednie pokrycie zasięgiem całego kraju,bez udziału przekażników satelitarnych i nadajników lokalnych.
Ten przepis to chyba miał wejść ale ostatecznie nie wiem czy wszedł. A wystarczyło tylko zmienić podatek VAT. Odbiorniki z zakresem fal długich VAT 7% bez zakresu LW - VAT 23%. Już po roku znalezienie w sklepie nowego odbiornika bez LW było by nie lada wyczynem :wink:
Robert SP5RF
_idu

Post autor: _idu »

frycz pisze: /.../ AM w klasycznej formie będzie tylko jeszcze dogorywać wśród zacofanych i biednych krajów. Jako emisja cyfrowa tylko na terenach o niewielkim zaludnieniu. Europa się mieści w tych kategoriach.
frycz pisze: Rozwiń proszę myśl....
Biedne i zacofane kraje nie pozwolą sobie na koszt cyfryzacji. Często eksploatują nadal leciwe nadajniki.
Jakość odbioru AM nie może konkurować z FM. AM stereo przyjęło się tylko i wyłącznie jedynie na terenach o znikomym zaludnieniu gdzie po prostu nadajniki VHF są nieopłacalne (mała ilość potencjalnych słuchaczy w zasięgu stacji.

Cyfrowa emisja na AM nie ma szczególnych zalet względem DAB w paśmie VHF czy DVB-T w paśmie UHF i L. Klient nie zdecyduje się na zawodną emisję na zakresach AM. O ile w przypadku czystego AM to podczas zaniku to jeszcze coś słychać a w DRM to niestety tragedia - przerwa i czekanie na uzyskanie synchro. Zgodność z kanałem 9kHz niestety oznacza kiepską jakość - denerwujące metaliczne dzwonienie. Jakość słaba nawet dla mowy.

W rejonach o gęstym zaludnieniu większość wybierze zakresy VHF, UHF itd. Emisje praktycznie zakłócone, małe moce nadajników. Brak zaników.
AM niestety będzie zaśmiecony falownikami, zasilaczami impulsowymi, telemetrią poprzez przewody energetyczne. Tego się nie wyeliminuje - eliminowanie strat energii niestety będzie priorytetem.

Generalnie radio w klasycznej formie upada. Głównym ratunkiem dla stacji radiowych jest internet. Jedna nisza wydaje się trzymać mocno - radio samochodowe.

Problem emisji AM to ogromna moc nadajnika i niewielka ilość radiosłuchaczy odbierających stacje tą drogą. Efekt znikoma efektywność tej drogi radiodyfuzji przy wysokich kosztach eksploatacji.

frycz pisze: Co do AM to sytuacja jest chwiejna. Z jednej strony był nie tak dawno kilkutygodniowy remont Solca Kuj. i idę o każdy zakład że było to jednocześnie PR badanie rynku. Czy przyjdą tysiące listów czy nie? A co po włączeniu? ITP, ITD..
Długie fale są jeszcze bardziej niekorzystne z punktu widzenia ekonomii. Dobry zasie gwarantowało dopiero 2MW i drogi maszt półfalowy.
Kto jeszcze słucha 1 PR na długich a nie na UKF'ie? 1%, 2%? Tego nie zmienisz. Wszelkie babcie od radia z twarzą jedynkę słuchają na UKF'ie.
Takie fakty. Nie zmusisz do słuchania w gorzej jakości. Emisja na UKF była ratunkiem 1 programu - ilość słuchaczy w czasie emisji tlyko AM spadła praktycznie do zera.
Wyłaczenie nadajnika długofalowego przejdzie bez echa. Iel osób zaprotestuje? 100, 200? Nawet mniej. Powiedz mi co obecnie przeszkadza posiadać radio z UKF?
frycz pisze: Z drugiej strony RCN w Solcu Kuj jest stosunkowo nowe i nowoczesne i zamknąć pod pretekstem zużycia nie ma jak...
Nowoczesne lecz emisja nie zapewnia konkurencyjnej jakości jak na FM. DRM nie da tej samej jakości jak ma teraz jedynka via FM, czy DVB-S z satelity. Efekt - popyt na AM równy praktycznie zeru. W zasadzie to wtedy nawet budowa nadajnika długofalowego była wywaleniem kasy w błoto.
frycz pisze: Pod pretekstem zużycia energii? Bo ja wiem, w skali kraju średniej wielkości to chyba nie jest taki koszt? Musiał by być jakiś kryzys energetyczny w mega - skali?
Ważny jest wskaźnik efektywności wydanej kasy na dotarcie do określonej liczby słuchaczy? Koszt dotarcia do radiosłuchacza poprzez AM jest tysiące jak nie dziesiątki tysięcy razy droższy od dotarcia droga FM. Powiedzmy sobie szczerze marnujemy megawaty energii.
Zdecydowana większość społeczeństwa w końcu zada pytanie po co wydawać ogromną kasę na coś z czego korzysta ułamek procenta słuchaczy emitowanego programu. Wyobraź sobie ze oprócz samochodu masz do wyboru pojazd palący setki litrów paliwa na km i jadący co najwyżej 20km/h - wybierzesz to czy klasyczne autko?
frycz pisze: Że mała słuchalność? No może, ale jak teraz słucham na LW to jest tam 5-7 stacji jak drut. A na średnich co miało ubyć to ubyło, ale Turcja, Rumunia, Chińczyki, Francja, Niemcy na MW ciągle są.
Niemcy - wiesz ile ubyło ich stacji AM? Czemu jest coraz ciszej na pasmach krótkofalowych. Niestety obecne emisje w wielu przypadkach są jeszcze na zasadzie wydaliśmy kasę musi się amortyzować - ale z częstszym wskazaniem, że wyłączenie da natychmiastową korzyść w postaci skreślenia ogromnych strat kasy.

frycz pisze: Ta partia która wyłączyła by RCN przegra wybory z kretesem.. Poza tym jak? Pierwsi wyłączymy nadajnik? Ciekawe też jakie są wyniki słuchalności na LW? Ja już nawet na wsi nie widzę odbiorników na LW. Te wszystkie Doroty, Moniki, Tarabany nie przestrojone dokonały żywota... Zastąpił je chiński sprzęt z UKF..
Nie przesadzaj. Nikt w znaczącej skali wyborczej nie zauważy wyłączenia nadajnika długofalowego. A sam już sobie odpowiedziałeś że nie widujesz odbiorników bez UKF.
frycz pisze: że wymyślą technologię przekazu o której nam się jeszcze nie śni....
[/quote]

AM umrze. Ma ono sens tylko i wyłącznie na słabo zaludnionych terenach gdzie VHF, UHF jest nieopłacalny. Zasieg optyczny na VHF, UHF będzie oznaczało małą liczbę słuchaczy w zasięgu nadajnika, zbudowanie gęstej sieci nadjaników będzie niewykonalne z powodu kosztów doprowadzenie energii. Nadajnik średniofalowy rozwiąże ten problem tam gdzie pomiędzy niewielkimi miejscowościami jest po kilkaset km odległości.

Ale będzie tam emisja cyfrowa.
Pozostaną resztki nadajników AM zacofanych krajów - choć pewnie ktoś wpadnie na pomysł masówki - nadajniki cyfrowe DAB. Dobije to wtedy zakresy AM.

Co do technologii no przecież są nowe technologie DAB, DAB+, DVB-T, DVB-T2, emisja bezpośrednia z satelity (jest taki nadawca kanałów muzycznych - dwa transpondery na satelicie obejmujące zasięgiem całe USA, prosty odbiornik kieszonkowy a'la modna empe3ka.
około 150W mocy o pokryty cały kraj. W dzień aby mieć podobny zasie trzeba by tam dziesiątków nadajników dużej mocy. Policz 150W kontra dziesiątki megawatów. Te 150W uzyskiwane ze słońca. Owszem koszty wyniesienie satelity - ale gdy spróbuje się budować sieć nadajników naziemnych w trudnym i słabo zaludnionym terenie to ten koszt nie jest tak znacząco większy. Satelitarna radiodyfuzja odpada w rejonach podbiegunowych - akurat Rosja i Kanada sa krajami które mogą mnie obawiać sie o sieci nadajników AM z emisją cyfrową. Oprócz tego rejon tropików - tam niestety pasmo C rządzi a to oznacza spore anteny - ale są emisje satelitarne w pasmach poniżej 2GHz.

Było już wiele prób ratunku zakresów AM. Lata 70-te zastąpienie modulacji AM modulacją nazywaną ISB, zysk - lepsza sprawność energetyczna nie marnujemy mocy na nośną nie noszącą informacji - od tego są jedynie wstęgi. Drugi zysk podwojenie liczby kanałów na dostępnym zakresie. Wyprodukowano już nawet odbiorniki - i co? Padło. Jedyna zaleta AM pozwalająca dogorywać jeszcze na początku la 90-tych to możliwy daleki zasięg.. Ale ta zaleta znikła wraz emisjami stacji radiowych na satelicie a dokładnie po rewolucji cyfrowej na satelicie na długo przed 2000 rokiem. Gwoździem do trumny okazał sie internet przy okazji mobilny za niewielką cenę.

To że to jest nieuchronne widać było najlepiej w telewizji i radiofonii satelitarnej. Od 2005 praktycznie brak emisji analogowych. Zostały się jeszcze kanały niemieckie i trochę emisji biedniejszych krajów. Cyfryzacja tam szybko i skutecznie ubiła SECAM, PAL, D-MAC, D2-MAC itd.
Zaczęło się w połowie lat 90-tych. Producenci sprzętu na początku nie obniżali ceny odbiorników cyfrowych bo trzeba było się pozbyć tego całego "syfu" analogowego. Przy okazji ilość stacji wielokrotnie wzrosła. Boom ogromny - wtedy jeszcze miał zaletę ogromne zasoby archiwów, jednak jak widać obecnie ilość powoli dusi media o nazwie TV.

Analog w europejskiej części nieba to już jedynie pozycja 19'2'E. Z Hotbirda zniknęły emisje analogowe. A jeszcze w 1998 roku większość transponderów satelitów Hotbirda emitowała sygnał analogowy.

Przejrzyj sobie strony http://www.lyngsat.com, http://www.kingofsat.net jak masz jeszcze wątpliwości.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Moim zdaniem przyszłość radiofonii dla urządzeń stacjonarnych będzie należała do radia internetowego. Już są produkowane specjalne urządzenia oraz sprzęt audio pozwalający na słuchanie tego typu radia bez potrzeby włączania komputera PC, wystarczy włączony modem do Internetu.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Szanowni Dyskutanci wynika z tego , że już niedługo Nasze pieczołowicie tworzone i "hołubione" kolekcje/odbiorniki/ będą jedynie /po włączeniu/ zródłem sumy szumów zewnętrznego /wszechświat/ i wewnętrznego /odbiornik/.Smutne to perspektywy dla Naszej pasji ."Czarno" widzę losy wątka "Radio retro". A może ...? ,bądżmy dobrej myśli.
Pozdrawiam.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Tak to lekko dobijające so napisał STUDI.Teraz ktoś , kto będzie decydował będzie szukał w "google " opini aby się rozeznać.
Oczywiśce ten wątek znajdzie jako jeden z pierwszych.Myślę ,że po tym co przeczyta pozbędzie się wątpliwości.
Miałem nadzieję ,że będzie odwrotnie , że są jakieś korzyści z dotowania AM.Że kwestie obronności , że to historia , że to radio państwowe ...polonia ..itd....dziwne że mercedes we wszyskich samochodach nowych daje wciąż radio z LW!

A stare radia stracą na wartości , liczyłem ,że za lat kilkaset (?) jak stracą próżnie lampy ale to będzie szybciej jak widać bo za lat kilka.. :(
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A