Odgrody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Odgrody
Nie doszukiwałbym się w tym audiofilizmu. Odgrody po prostu grają inaczej. Inaczej niż klasyczne 2drogi i szerokopasmowiec grający do tego samego krańcowego pasma, a jeszcze inaczej właśnie odgroda. Są gusta i guściki i tego nie da się zmienić.
Najlepszym przykładem są na ostatnim audioshow w Wawie - grajpudła:
http://graj-end.pl/index.php?option=com ... &Itemid=89
Grało to dobrze, ale tylko w konkretnej i specyficznej muzyce. Trzeba było tą muzykę lubić aby polubić te konstrukcje, które tam grały...
Najlepszym przykładem są na ostatnim audioshow w Wawie - grajpudła:
http://graj-end.pl/index.php?option=com ... &Itemid=89
Grało to dobrze, ale tylko w konkretnej i specyficznej muzyce. Trzeba było tą muzykę lubić aby polubić te konstrukcje, które tam grały...
-
- 3125...6249 postów
TJ, a widziałeś cuś takiego?
http://www.6moons.com/audioreviews/jamo/909.html
Firma zacna, raczej mainstreamowa, nie audiofilska.
Dolphin, jaka muzyka na tym dobrze wypada?

Dolphin, jaka muzyka na tym dobrze wypada?
_
-
- 250...374 postów
Głośniki w odgrodzie graja specyficznie. Albo się to akceptuje, albo nie. Nie czepiajmy tutaj adiofilizmu. To inna bajka. Jak zostało już wcześniej napisane do tego typu "obudowy" przetworniki muszą spełniać pewne warunki. Nie do każdego rodzaju muzyki tez to się nadaje. W dobrze zrobionej desce kapitalnie grają instrumenty naturalne, strunowe. Jakieś małe składy jazzowe itp. Pewnym rozwiązaniem jest bi ampin i pomieszanie konstrukcji. Dół pasma zasilany osobno w klasycznych, dedykowanych obudowach. A pasmo średnio wysoko tonowe do odgrody. Nie ma nic złego że poszukuje się alternatywnych rozwiązań odbiegających od klasycznej koncepcji Altusa
Trochę z ciekawości bawiłem się dechami. Dwa 12" Echolette
( Isophon ) na stronę w płycie około 2x1,6 m potrafiły zaskoczyć nie jednego niedowiarka. A tytułowych głośników szkoda rozbierać na takie eksperymenty.

( Isophon ) na stronę w płycie około 2x1,6 m potrafiły zaskoczyć nie jednego niedowiarka. A tytułowych głośników szkoda rozbierać na takie eksperymenty.
-
- 625...1249 postów

Masz jeszcze Cello które zrobiłeś? Dobrze się sprawują?
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 250...374 postów
Cello nadal grają sobie czasem
Na tyle dobrze że nie wyszły z kręgu odsłuchowego. Dobrze że nawiązałeś do tych głośników. Jest to też przykład na niekonwencjonalne podejście do obudowy głośnika. W robocie mam wielkie radyjo Loewe Opta stereo.Do tego podłączony odtwarzacz CD, jako grający mebel użytkowy. Czasem ludzie z rozdziawieniem gęby komentują jakość i specyfikę przekazu muzycznego z radia. A przecież w zasadzie forma aplikacji głośników w lampowych odbiornikach to specyficzny rodzaj odgrody.

-
- 625...1249 postów
Pomalowałeś je? Czy dalej w stanie surowym? Czy z biegiem czasu masz jakieś zastrzeżenia co do tej konstrukcji?
Pytam, bo u mnie głośniki leżą, i pomału musiałbym je gdzieś zaaplikować
Pytam, bo u mnie głośniki leżą, i pomału musiałbym je gdzieś zaaplikować

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 625...1249 postów
Tak, znam te kolumny. Nie mniej jednak wolałbym sekcję basową w linii transmisyjnej na jednym przetworniku...fugasi pisze:TJ, a widziałeś cuś takiego?![]()

-
- 3125...6249 postów
Ależ ja nigdy i nigdzie nie śmiałem twierdzić że tylko compacty i inne altusy mają rację bytu. Co jednak jak nie audiofilia sprawia że za niekoszerną zostają uznane nawet ścianki boczne, niewiele glębsze niż wysokość głośnika? Wydłużają wszak one dość wydatnie drogę którą muszą przebyć wokół obudowy fale dźwiękowe emitowane przez obie strony membrany zanim ulegną zwarciu akustycznemU (skutkiem którego to zwarcia jest tłumienie niższych częstotkiwiści) a dodatkowego miejsca nie zabierają. Tak się boją zwolennicy płaskich odgród nawet szczątkowego, ledwo zauważalnego rezonansu, który mógłby powstać w takiej płytkiej, otwartej od tyłu skrzynce? Konkretnie, audiofilstwa zacżałem się doszukiwać na podstawie tego oto wynalazku jak na załączonym zdjęciu, który, gdyby nie niniejszy wątek - wziałbym na 100% za budowaną właśnie konstrukcję, której twórca byl do tego stopnia niecierpliwy że zapragął posłuchać jak mu będą grać posiadane głosniki na byle czym, więc właczyl je zaraz po zamontowaiu na desce czołowej, a szczątkowe boczne ścianki majace sprawiać żeby takie cós się nie przewróciło przykręcił tylko prowizorycznie. Mnie to uczucie również nie jest obce, postępowałem tak każdorazowo ilekroć cokolwiek budowałem, oczywiście dbając aby nie rozwalić glośnika pełną mocą. Ale nie spodziewałem się aby miało to szansę zabrzmieć lepiej niż docelowa konstukcja, jedynie pragnałem usłyszeć cokolwiek.
Co do tej mainstimowoej firmy - a co się komu dziwić że znalazł prosty i genialny sposób na znaczną obniżkę kosztów produkcji swoich wyrobów i zastosował go w praktyce, skoro ciemny lud to kupi i to po cenie o wiele wyższej niż kosztowaaby kompletna kolumna?
Co do tej mainstimowoej firmy - a co się komu dziwić że znalazł prosty i genialny sposób na znaczną obniżkę kosztów produkcji swoich wyrobów i zastosował go w praktyce, skoro ciemny lud to kupi i to po cenie o wiele wyższej niż kosztowaaby kompletna kolumna?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 19 stycznia 2012, 10:59 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
To akurat było pytanie do TJ, czyli Tomka Janiszewskiego.dolphin123 pisze:Tak, znam te kolumny.

Ostatnio zmieniony czw, 19 stycznia 2012, 10:36 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
-
- 3125...6249 postów
To co pokazujesz na zdjęciu to nawet zaczyna już się 3mać qpy. Są ścianki boczne, choćby i zagięte, więc jest o.k. , może tylko te zawiasy to lekkie (nomen omen) przegięcie. Brak góry też można by przeboleć: wszak odległość głośnika od otwartej góry jest dość znaczna, conajmniej taka jak od końca bocznej ścianki. Całość w miarę optymalnie wykorzystuje zajmowane przez siebie miejsce, dośc znaczne zgodnie z tym co pisałem na samym początku. Brzmieć też ma szanse nienajgorzej, skoro przez całe dziesięciolecia mniej więcej tak konstruowano radia w obudowach, a nawet gramofony takie jak Bambino czy Mister Hit z głośnikami w odgrodach - pokrywach. Wyszydzałem natomiast wynalazki takie jak choćby ten znajdujący się na kolejym zdjęciu, ów czarny, plastikowy kikut.
Ostatnio zmieniony czw, 19 stycznia 2012, 12:24 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Z tego co kojarzę, to ów "kikut" jest/był topowym modelem firmy Jamo. Koncepcja budowy była taka aby zastosować dwa bardzo duże głośniki niskotonowe dające wysoką sprawność (coś 95dB) a zwarcie akustyczne zniwelować odpowiednią zwrotnicą, która liniowo tłumiła by częstotliwości powyżej częstotliwości zwarcia. Oczywiście wypadkowa efektywność całej kolumny wyszła dużo niższa niż samych głośników.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 3125...6249 postów
I pewnie klient bez mrugnięcia oka płaci potem topową kasę, przekonany że ta specjalna zwrotnica jest tego warta?
A wystarczyło dołożyć owe boczne ścianki oraz ściankę górną, i już można było zastosować zwrotnicę również mocno pogarszającą efektywność dla wyrównania "dołu" ale już nie tak bardzo. Tylko pewnie w takim wypadku klient nie byłby już tak zszokowany tą koncepcją, jeszcze włączyłoby mu się myślenie i tyle kasy by nie dał...
A w ogle to zamiast takiej zwrotnicy między wzmacniaczem a głośnikami większy sens miałby filtr na wejściu wzmacniacza mocy (oczywiście, musiałby to być wzmacniacz dedykowany tylko do tego zespołu). Przynajmniej tyle mocy by się nie marnotrawiło, bo sygnał wyjściowy wzmacnacza na częstoptliwościach średnich (i wysokich) byłby silnie stłumiony, a z pełną amplitudą wzmacniacz pracowałby tylko na częstotliwościach najniższych.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

A w ogle to zamiast takiej zwrotnicy między wzmacniaczem a głośnikami większy sens miałby filtr na wejściu wzmacniacza mocy (oczywiście, musiałby to być wzmacniacz dedykowany tylko do tego zespołu). Przynajmniej tyle mocy by się nie marnotrawiło, bo sygnał wyjściowy wzmacnacza na częstoptliwościach średnich (i wysokich) byłby silnie stłumiony, a z pełną amplitudą wzmacniacz pracowałby tylko na częstotliwościach najniższych.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 375...499 postów
Przypominałem sobie że mam mini wierzę na strychu Aiwa NSX999MKII głośniki bas reflex spore wyloty i moc duża . kiedyś sąsiad z góry mówił że podłoga mu w domu chodziła . więc chyba szybko by się nie rozpadły
,ale parametrów głośników nie znam
kiedyś szukałem i nic nie znalazłem .
kolumny są 6ohm ale zobaczcie zwrotnię
i głośnik wysoko tonowe . tylne są 16 ohm
Z innym wzmacniaczem same bez tyłu grają kiepsko sam bas i wysokie. więc 16 powinny być średnio tonowe
A z tego da się coś wystrugać? nie koniecznie odgrody .

zwrotnica jest bardzo rozbudowana
i ta kupa plastyku . 

kolumny są 6ohm ale zobaczcie zwrotnię

Z innym wzmacniaczem same bez tyłu grają kiepsko sam bas i wysokie. więc 16 powinny być średnio tonowe
A z tego da się coś wystrugać? nie koniecznie odgrody .

zwrotnica jest bardzo rozbudowana

Kupię NTE132
-
- 1250...1874 posty
Tak czytam i patrzę na prezentowane materiały...
Nie wytrzymałem i sięgnąłem po książki będące w moim posiadaniu. Treść ich jest mi znana.
Początkowo myślałem, że coś z moją głową jest nie tak. Przekonałem się jednak, ku swojemu zadowoleniu, że to co w nich jest zapisane jest tym samym co zapamiętałem.
A więc jeszcze raz przejrzałem zamieszczone wypowiedzi i domniemywam, że coś przegapiłem.
Ostatnio obserwuje się tak wielki postęp w wielu dziedzinach. Czy w elektroakustyce odkryto nowe prawa nią rządzące?
Nie wytrzymałem i sięgnąłem po książki będące w moim posiadaniu. Treść ich jest mi znana.
Początkowo myślałem, że coś z moją głową jest nie tak. Przekonałem się jednak, ku swojemu zadowoleniu, że to co w nich jest zapisane jest tym samym co zapamiętałem.
A więc jeszcze raz przejrzałem zamieszczone wypowiedzi i domniemywam, że coś przegapiłem.
Ostatnio obserwuje się tak wielki postęp w wielu dziedzinach. Czy w elektroakustyce odkryto nowe prawa nią rządzące?
-
- 3125...6249 postów
Nie za bardzo rozumiem co Poeta chciał powiedzeć: jakie znów tylne?Ryba pisze:kolumny są 6ohm ale zobaczcie zwrotnięi głośnik wysoko tonowe . tylne są 16 ohm
To są 4 zespoły, dwa duże przednie i dwa małe tylne, tylko z glosnikami średnio - i wysokotonowymi? Piszesz bardzo chaotycznie.
Znów nie rozumiem: Bez tyłu to znaczy same basowe, bez tych mniejszych zespołów średnio-wysokotonowych? Czy może bez tylnych ścianek?Z innym wzmacniaczem same bez tyłu grają kiepsko sam bas i wysokie.

No więc które są w końcu 6 a które 16 omowe, a jakie wg Ciebie być powinny? Ta zwrotnica to naprawdę tylko te dwa elektrolity, jakiś trzeci kondensator wyglądem przypominający nasze smolaki z Pioniera, i dwa solidne rezystory drutowe mocy? A jakiś schemat może by się przydalo zamieścić, o ile już wszystkiego nie porozwalałeś? Cewki tam istotnie żadnej nie ma? Bo gdyby takowa była przy wysokotonowym - mogła by też zarrazem być wykonana w formie auitotransformatora, pozwalającego dopasować głośnik 16 omów do głośnika 6 omów.więc 16 powinny być średnio tonowe
Z tego co pokazujesz - i tak już nieźle się nastrugałeśA z tego da się coś wystrugać?

Ostatnio zmieniony pt, 20 stycznia 2012, 00:37 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.