EDIT: znalazlem jeszcze jeden

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Chodzi o tą notę Intersila? Nie za bardzo rozumiem jak to działa, ale widzę układ mnożący, więc zapewne sygnały wejściowe są formowane do prostokąta, mnożone a wynik uśredniany. Jeśli tak, to układ raczej nie odróżnia przesunięcia np. +30° od -30°, ale mogę się myslić. Poza tym kości jakieś nietypowe...TooL46_2 pisze:A co sadzisz o tym, co wrzucilem wyzej?
Mam wersję papierową - poszukam.TooL46_2 pisze:BTW, szukam tego Elektronika -- masz moze dostep do czasopisma lub ew. wersje elektroniczna?
Chyba nie o to chodzi.TooL46_2 pisze:EDIT: znalazlem jeszcze jeden->http://www.timstinchcombe.co.uk/synth/p ... ft_osc.pdf
Nie wczytywalem sie takze dokladnie, ale to co piszesz raczej zgadza sie z tym, co ponizej.Tomasz Gumny pisze:sygnały wejściowe są formowane do prostokąta, mnożone a wynik uśredniany.
Measuring phase involves converting two periodic signals to square waves, then measuring the phase difference between the two square waves. If the amplitude of both square waves is identical and constant, the average of the time difference between the square waves is proportional to the phase shift.
Oczywiscie, ze nieTomasz Gumny pisze:Chyba nie o to chodzi.
Ten wygląda ciekawie. Nie bardzo chce mi się zagłębiać w ten przerzutnikowo-ex-orowo-multiplekserowy detektor fazy a opisu nie widzę, więc chyba trzeba by zajrzeć do tego patentu, na którym autor bazuje.TooL46_2 pisze:Chodzilo mi o to -> http://www.timstinchcombe.co.uk/synth/phm/ph_meter.pdf.
Planowalem zerknac do tego wieczorem.Tomasz Gumny pisze:a opisu nie widzę, więc chyba trzeba by zajrzeć do tego patentu, na którym autor bazuje.
Pewnie moznaTomasz Gumny pisze:Nie lepiej poszukać jakiegoś scalonego detektora fazy?
Jeśli planujesz mierzyć sygnały cyfrowe o poziomach ECL sięgające GHz, to będzie w sam raz.TooL46_2 pisze:Pewnie moznaCos takiego np?
Dobry pomysł, ale najbardziej uniwersalne byłoby mierzenie poziomu sygnału na jednym wejściu względem drugiego wejścia. Wtedy można by mierzyć tłumienie/wzmocnienie względne między punktami wzmacniacza a po podaniu na jedno z wejść sygnału o poziomie (poziomach) referencyjnym - mierzyć poziom bezwzględny. Kłania się AD8302.TooL46_2 pisze:mierzacy poziom sygnalu na wyjsciu[...]
TooL46_2 pisze:[...]2/ 'sztucznie' wprowadzamy dodatkowe przesuniecie fazowe o zadanej wartosci powiedzmy +1 st. i patrzymy, czy sygnal na wyjsciu VPHS rosnie lub spada.
Poowoolii... Ja jestem trochę zajęty, ale pojawiło się tylu nowych kolegów, może znajdzie się ktoś chętny?TooL46_2 pisze:Jakis procesor do obliczen i kontroli?
Minor implementation detailTomasz Gumny pisze:Trochę komplikuje szeroki zakres częstotliwości badanych sygnałów - przesunięcie o 1° przy 100Hz odpowiada przesunięciu o 180° przy 18kHz.
W zgodzie ze zdaniem w mojej stopce moze pora i na mnie siasc do programowania IC?Tomasz Gumny pisze:może znajdzie się ktoś chętny?
Niezupełnie o to chodzi. Przesuwnik fazowy, który należałoby włączać w jeden z kanałów jest zazwyczaj układem o jakiejś stałej czasowej. Ten czas dla jednej częstotliwości będzie znikomą częścią okresu a dla innej wielokrotnością okresu. Stałą czasową można zmieniać, ale wypadałoby znać okres badanego sygnału, zatem:TooL46_2 pisze: Kwestia rozdzielczosci probkowania i odpowiedniego przeskalowania opoznienia w funkcji czestotliwosci. Jesli zastosowac odpowiedni kwarc to nie sadze, by byl to wielki problem.
Byc moze nieprecyzyjnie sie wyrazilemTooL46_2 pisze:Trzeba oczywiscie miec miernik czestotliwosci
Cos takiego znalazlem. Co prawda SD, ale moze to byloby i lepsze rozwiazanie niz USB; wszak wystarczy plik, nie potrzebne jest sterowanie z komputera.wykorzystac USB do zrzucania danych na pendrive (w CSV) zeby moc pozniej sobie wykres wyrysowac. Alez mam koncert zyczen