Problem ze wzmacniaczem na ECL82.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Wartość rezystancji potencjometru R1 (2,2kΩ) jest zbyt niska i z niewielką pojemnością kondensatora znajdującego się przed potencjometrem może stworzyć filtr górnoprzepustowy powodujący nieprawidłowe działanie wzmacniacza. Ponadto wartości niektórych kondensatorów faktycznie mogą być większe np. kondensator wpięty w katodę pentody można śmiało podnieść z 25μF do 100-220μF/25V, kondensator 4μF odsprzęgający zasilanie części triodowej można podnieść do 22μF a główny umieszczony bezpośrednio za mostkiem prostowniczym do 100μF
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

R1 faktycznie jest podejrzanie mała.
Co do pozostałych uwag to zgadzam się z Romkiem, jednak układ z takimi elementami jak na schemacie powinien jako tako "grać" a opisane objawy iskrzenia oraz trzasków w głośniku przy ledwo słyszalnym dzwięku nie powinny mieć związku z zastosowanymi wartościami elementów.
pozdrawiam
Marcus
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Wiecie co ta lampa, chyba rzeczywiście pada, bo ten odbiornik działał dość słabo, a podobne trzaski (o ile pamiętam) też było słychać. Otworzyłem sobie książkę pt. "Amatorskie wzmacniacze elektroakustyczne" A. Witorta i wykonałem typową końcówkę mocy z pentodą na jej podstawie, na wejście podałem duży sygnał (ale nie za duży) i było tak samo. Więc chyba lampa jest walnięta, mimo że zwarć na elektrodach nie ma !