Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna

Im więcej czytam i próbuję robić tym bardziej widzę jak mało wiem
Żeby nie poplątać się kompletnie może trochę rozbiję i wypunktuję.
= Zebrane materiały:
- Gdzie są obwody polaryzacji ?
- Miałem kontakt np. z sztuką elektroniki, a tam na-ciapane elementów co nie miara. W zebranych elementach jakby ascetyzm. Dlaczego ?
- Czym tranzystor germanowy różni się od krzemowego (oprócz Ube) ?
- Dziwi mnie brak luster prądowych. Tranzystory germanowe są jakoś niedysponowane w takim układzie ? Czy może układ nie był jeszcze znany ?
- Czasami mam dziwne uczucie jakbym widział "nowoczesne zabawki".
- Wielu układów kompletnie nie jestem w stanie pojąć
= Przeprowadzone eksperymenty:
- Układy przeciw-osobne zazwyczaj wymiękają poniżej 4.5V.
- Mam sporo trudności z polaryzowaniem ich (nie udało mi się wyjść z klasy A)
- Zaproponowany przeze mnie układ 3xNPN (a właściwie spora modyfikacja tegoż) okazał się nawet całkiem stabilny, ale nie udało mi się go sensownie polaryzować. Chociaż przy 2,4V radził sobie jakoś z głośnikiem 8Ω.
- Układ z końcówką kompletenarną WE od strony mocy i dźwięku wypadł najlepiej, ale prąd spoczynkowy 50-200mA i klasa A zabije każde baterie. Również wystąpiły problemy z polaryzacją.
- Całkiem pozytywnie wypadały układy SE, gorzej z zasilaniem zwłaszcza że brak mi dławika i ½Vbat zbijam na rezystancji.
Futrzaczek

Dla mnie to jest zabawa i nauka tranzystorów w wydaniu dyskretnym
= Wnioski/plany (przynajmniej na teraz).
- Oscyloskop: bez niego ani rusz. Odgruzuję Mini4, może się przyda

A może programowy
xoscope.
- Generator funkcyjny: Myślę nad programowym
siggen, albo XR2206.
- Chyba mam jakieś transformatorki modulacyjne, sygnałowe - jak dorwę posprawdzam je i może wypróbuje układy transformatorowe.
- Spróbuję zdobyć kompletenarną parę germanową.
- Spróbuję oznaczyć sowieckie germanowce.
- Ale ze mnie cienki bolek z elektroniki
- Jeśli trudności warsztatowe nie zetną mego zapału to zabawy będzie co nie miara
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
PS Udało mi się wypożyczyć CH. L. Alley, K. W. Atwood "elementy i układy półprzewodnikowe"