Schemat telewizora

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

Coś takiego znalazłem, wystarczyłoby tylko zmienić odchylanie na elektryczne, troche elementy zmienić i działałoby. Jest to odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu, czułość - 50 mV, zasilanie uniwersalne
Schemat:
http://macek22.webpark.pl/tv_prosty.gif
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Wštpię by to działało dobrze. Nie chcę martwić, ale raczej będš kłopoty, bo 50mV (moim zdaniem jeszce gorzej) to za mało w dzisiejszych czasach, by coœ odebrać. Kiedyœ, gdy stacje nadawały na VHF np. na kanale 1, 2 to to miało sens. Teraz wszystko pracuje już na zakresie UHF. U mnie np. jakaœ stacja TV (chyba jedynka) jest dopiero około kanału 25. To już doœ wysoko, i będš kłopoty, bo czułoœć jeszcze spadnie. Ponadto przy tak wysokich częstotliwoœciach zestrojenie tego może być conajmniej trudne, bo wszystko Ci się może wzbudzić. Ja bym zrobił tak (tak samo również zalecajš w Ÿródle z którego jest ten schemat): na wejœcie układu dać gotowš głowicę od współczesnego TV, czyli sygnał z p.cz. głowicy dajesz na L1, L2 to wtedy p.cz. wizji, a L3 detektor wizji i wzmacniacz wizji. Coœ takiego ma już sens. A jak weŸmiesz gotowy wzmacniacz p.cz. na tranzystorach od jakiegoœ Neptuna, i gotowš fonię od niego, to pomyœl jak dobre parametry pozyskasz, ale to już nie to samo...