Coś takiego znalazłem, wystarczyłoby tylko zmienić odchylanie na elektryczne, troche elementy zmienić i działałoby. Jest to odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu, czułość - 50 mV, zasilanie uniwersalne
Schemat:
http://macek22.webpark.pl/tv_prosty.gif
Schemat telewizora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
Wštpię by to działało dobrze. Nie chcę martwić, ale raczej będš kłopoty, bo 50mV (moim zdaniem jeszce gorzej) to za mało w dzisiejszych czasach, by co odebrać. Kiedy, gdy stacje nadawały na VHF np. na kanale 1, 2 to to miało sens. Teraz wszystko pracuje już na zakresie UHF. U mnie np. jaka stacja TV (chyba jedynka) jest dopiero około kanału 25. To już do wysoko, i będš kłopoty, bo czułoć jeszcze spadnie. Ponadto przy tak wysokich częstotliwociach zestrojenie tego może być conajmniej trudne, bo wszystko Ci się może wzbudzić. Ja bym zrobił tak (tak samo również zalecajš w ródle z którego jest ten schemat): na wejcie układu dać gotowš głowicę od współczesnego TV, czyli sygnał z p.cz. głowicy dajesz na L1, L2 to wtedy p.cz. wizji, a L3 detektor wizji i wzmacniacz wizji. Co takiego ma już sens. A jak wemiesz gotowy wzmacniacz p.cz. na tranzystorach od jakiego Neptuna, i gotowš fonię od niego, to pomyl jak dobre parametry pozyskasz, ale to już nie to samo...