Skomplikowałeś sobie mieszacz.
Trioda ma jedną wadę wymaga dodatniego sprzężenia zwrotnego dla p.cz. bo inaczej będziesz miał wzmocnienie stopnia przemiany około 1 albo mniej... Lepiej użyj pentody (1Ż29B się kłania....). Układ mieszacza znajdziesz tu: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... eibung.htm
Działa on pewnie. Ma dobre wzmocnienie. Nie jest kapryśny. Będzie Tobie łatwiej go zbudować. Odczep nawet nie jest taki krytyczny (aby optymalnie go dobrać musiałbyś mieć dobry sprzęt pomiarowy....). Wzmacniacza w.cz. na lampie bateryjnej nie polecam - chyba ze ma tylko separować heterodynę od anteny. Możesz spróbować innej konfiguracji mieszacza - spojrzyj na to: http://www.jogis-roehrenbude.de/Oldies/ ... 2-61-Z.pdf. Wg mnie taka konfiguracja układowa ma pewne zalety.... Ten mieszacz w tym linku ma DSZ dla p.cz. Ale spójrz jedynie na sposób włączenie obwodu heterodyny od anody do masy i odczep do katody.
C4 i R4 stała czasowa nie może być za wysoka bo będziesz miał dodatkowo relaksacyjne oscylacje. R4 to około 100k a C4 okolo 15 - 22p.
Obwody LC - im mniejsza wartość pojemności i większa indukcyjność tym większe wzmocnienie. Ale jest tego cena - wrażliwość na zmianę lampy. Dobranie - no eksperymenty.... Pamiętaj że inny jest zakres przestrajania heterodyny i obwodów w.cz. Najprościej - weź za wzór jakąś głowice nawet tranzystorową...
stereofoniczny odbiornik ukf na lampach bateryjnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: stereofoniczny odbiornik ukf na lampach bateryjnych
jeszcze jedna rzecz ,jaką wartość powinny mieć elementy c1,2(agregat kondensatorów zmiennych),c3,c5 oraz dł1,dl2,dł3 a takżże c11,p1,p2 i c14 oraz, l1,l2,l3,l4
oraz czy wie ktoś może jakie wymiary mają te filtry ;4-27fi i 4-28r1
oraz czy wie ktoś może jakie wymiary mają te filtry ;4-27fi i 4-28r1
Dla UKF CCIR - dowolny kondesator o dC 14pF.CHOPIN66 pisze:jeszcze jedna rzecz ,jaką wartość powinny mieć elementy c1,2(agregat kondensatorów zmiennych),
Cewki obwodów LC musisz sobie nawinąć. Ile zwojów- popatrz na głowice UKF i jakie są podłączone pojemności. To takie proste.... Wzorować się.
Dławiki UKF. Ważna jest długość przewodu!!!
Jeśli separujesz przewód z w.cz. do punktu o stałym potencjale(n. masa, zasilanie żarzenia, Ua) to dławik wykonujesz z 1/4 długość średniej fali. Przyjmuje się w praktyce 0,28 długości fali ze środka zakresu (97MHz = w przybliżeniu 3m).
Od tego jaka średnicę ma karkas wyjdzie liczba zwojów i indukcyjność (nie są to parametry istotne - tylko długość przewodu użytego do zrobienia dławika!!!). Czyli odmierzasz około 75cm drutu o średnicy 0.2 - 0.4 cm i nawijasz go jako cewkę jednowarstwową.
Gdy oddzielasz dwa przewody z w.cz. musisz użyć dławika z długością przewodu 1/2 średniej długości fali (w praktyce 0.55 długości fali).
Filtr ceramiczny jest źle użyty. On wymaga po obydwu stronach niskiej impedancji. Ponadto filtry ceramiczne mają spore tłumienie.
Po kiego grzyba tam scalak?
A zaglądałeś do podobnego tematycznie wątku na tej stronie - podałem link (viewtopic.php?f=8&t=14110). Masz i wartości elementów i układy.
12 * 28 mm. Wysokości nie znam na pamięć ( 22 - 26mm. ???)CHOPIN66 pisze: oraz czy wie ktoś może jakie wymiary mają te filtry ;4-27f1 i 4-28r1
-
- 1875...2499 postów
jaką pojemność powinny mieć kondensatory C3,C5
Układ heterodyny jest wg mnie cdd. Są dwa dublujące się sprzężenia zwrotne dla generacji UKF. Chyba że ktoś chciał coś udziwnić (po co?).
Typowe konfiguracje układowe na triodzie zobaczysz na schematach, ja raze takąjaka użyła firma Nogoton. Prosta cewka heterodyny.
Pozostaje dobrać pojemność odpowiedzialną za DSZ dla 10.7MHz (kilkaset pF)..
Musisz się zdecydować co do sposobu uzyskiwania generacji UKF. Nie kombinuj pod górę jeśli na tym etapie nie wiesz nic o układzie który chcesz zbudować.
Kondestatory C3 i C5 nie byłby krytyczne gdyby nie chory układ heterodyny - byc może mają pełnić rolę DSZ dla p.cz..
Jeśli stosujesz triodę w mieszaczu UKF to musisz zastosować dodatnie sprzężenie zwrotne dla p.cz. Inaczej ten stopień będzie znacznie tłumił sygnał.
Dlatego radze użyć pentody - 1Ż29B - łatwość generacji, pewny układ - podałem w linku. Triody bateryjne do głowic UKF mają duże szumy własne w sumie niewiele mniejsze od szumów 1Ż29B.
Radzę Tobie od samego początku to z czym sobie dasz radę. Zadziała i nie zniechęcisz się. Ty próbujesz forsować dziwactwo nie poparte ani wyliczeniami ani czyimś doświadczeniem - działający układ.
Próbujesz wcisnąć filtr ceramiczny nie zważając na impedancję wymaganą na jego wejściu i wyjściu.
Musiałbyś znać impedancje wyjściową mieszacza, obliczyć przekładnię dla 330 omów (lub 470 omów).
Ew mieć wobuloskop i dobierać eksperymentalnie odczep.
To co zamieściłeś to jest kuriozum. Niestety.
Dwukrotnie dostałeś linka z konkretnym układem który działa. Sprawdzony przeze mnie osobiście.
Typowe konfiguracje układowe na triodzie zobaczysz na schematach, ja raze takąjaka użyła firma Nogoton. Prosta cewka heterodyny.
Pozostaje dobrać pojemność odpowiedzialną za DSZ dla 10.7MHz (kilkaset pF)..
Musisz się zdecydować co do sposobu uzyskiwania generacji UKF. Nie kombinuj pod górę jeśli na tym etapie nie wiesz nic o układzie który chcesz zbudować.
Kondestatory C3 i C5 nie byłby krytyczne gdyby nie chory układ heterodyny - byc może mają pełnić rolę DSZ dla p.cz..
Jeśli stosujesz triodę w mieszaczu UKF to musisz zastosować dodatnie sprzężenie zwrotne dla p.cz. Inaczej ten stopień będzie znacznie tłumił sygnał.
Dlatego radze użyć pentody - 1Ż29B - łatwość generacji, pewny układ - podałem w linku. Triody bateryjne do głowic UKF mają duże szumy własne w sumie niewiele mniejsze od szumów 1Ż29B.
Radzę Tobie od samego początku to z czym sobie dasz radę. Zadziała i nie zniechęcisz się. Ty próbujesz forsować dziwactwo nie poparte ani wyliczeniami ani czyimś doświadczeniem - działający układ.
Próbujesz wcisnąć filtr ceramiczny nie zważając na impedancję wymaganą na jego wejściu i wyjściu.
Musiałbyś znać impedancje wyjściową mieszacza, obliczyć przekładnię dla 330 omów (lub 470 omów).
Ew mieć wobuloskop i dobierać eksperymentalnie odczep.
To co zamieściłeś to jest kuriozum. Niestety.
Dwukrotnie dostałeś linka z konkretnym układem który działa. Sprawdzony przeze mnie osobiście.
-
- 1875...2499 postów
miały zapobiegac przedostawaniu się prądóe wielkiej częstotliwości do zasilania.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1569802.html i czy cewki które są w tej głowicy dało radę by wykorzystać w moim układzie.te cewki to L1,L4.USUNOŁEM C3 I L4.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1569802.html i czy cewki które są w tej głowicy dało radę by wykorzystać w moim układzie.te cewki to L1,L4.USUNOŁEM C3 I L4.
-
- 1875...2499 postów
Link z elektrody - też dziwactwo.
Czemu uparcie chcesz powielać nienajlepsze pomysły zamiast wzorować się na dobrych układowo rozwiązaniach?
Jeśli już chcesz lampy serii Dx9x to:
głowica UKF:
wzmacniacz w.cz. - tranzystor, uzyj tego bowiem uniezależnisz się od wpływu anteny na heterodynę. Wystarczy germanowy AF106 lub też BF214.
mieszacz samodrgający - DC90, DC96 lub DF97 połączona w triodę (inne DF-ki słabo się nadają - chodzi o oddzielne wyprowadzenie g3).
tor p.cz. (I wariant)
Cewki i filtry własnej roboty. Koniecznie niska wartość C w filtrze. (kilka pF max 10pF).
minimum 3 stopnie p.cz. - 3 lampy DF97, 1T4T, lub DF96 - ale to i tak OK jedynie tylko dla silnych stacji lokalnych. Lepszy jakościowo odbiór byłby przy 4 stopniach i filtrach z większymi pojemnościami (22 - 39 pF) - wtedy odbierzesz wszystkie stacje lokalne..
tor p.cz. (II wariant)
1 stopień 10.7MHz. Własnoręcznie nawinięty filtry. Lampa DF97, 1T4T w ostateczności DF96.
2 stopień przemiany 10.7 -> 6.5MHz - zgadłeś filtry z torów fonii TV. Te "lampowe". Większe wzmocnienie
3 i 4 stopień 6.5MHz. - lampy DF97, 1T4T, DF96.
tor p.cz. (III wariant)
1 stopień p.cz. na DF97, 1T4T....
2. przemiana 10.7 -> 200kHz. Nawet DF96, 1R5T...
3, 4, 5 - stopnie na dowolnej DF - pasmo 30 - 280 kHz. W ostatnim stopniu diodowy ogranicznik
6 detektor aperiodyczny - zliczanie impulsów.
3 wariant to pewne zalety - brak cewek detektora FM. Dobra jakość odbioru.
2 wariant - większe wzmocnieni na 6.5MHz.
1 wariant to minimum.
Dekoder stereo - odpada wg mnie. Ale można na lampach. Potrzebne będą dwie lampy DF97. Detektor obwiedni lub przełącznik na diodach .
W tym ostatnim dwa stopnie wyjściowe a kompensacją przesłuchu. Ja radzę tranzystory (mikrofonowanie!!!). To mogą być jednoczęsnie przedwzmacniacze m.cz.
Stopnie mocy dwie DL96.
Celowo przedstawiam serię 96 - chodzi o moc żarzenia.
Czemu uparcie chcesz powielać nienajlepsze pomysły zamiast wzorować się na dobrych układowo rozwiązaniach?
Jeśli już chcesz lampy serii Dx9x to:
głowica UKF:
wzmacniacz w.cz. - tranzystor, uzyj tego bowiem uniezależnisz się od wpływu anteny na heterodynę. Wystarczy germanowy AF106 lub też BF214.
mieszacz samodrgający - DC90, DC96 lub DF97 połączona w triodę (inne DF-ki słabo się nadają - chodzi o oddzielne wyprowadzenie g3).
tor p.cz. (I wariant)
Cewki i filtry własnej roboty. Koniecznie niska wartość C w filtrze. (kilka pF max 10pF).
minimum 3 stopnie p.cz. - 3 lampy DF97, 1T4T, lub DF96 - ale to i tak OK jedynie tylko dla silnych stacji lokalnych. Lepszy jakościowo odbiór byłby przy 4 stopniach i filtrach z większymi pojemnościami (22 - 39 pF) - wtedy odbierzesz wszystkie stacje lokalne..
tor p.cz. (II wariant)
1 stopień 10.7MHz. Własnoręcznie nawinięty filtry. Lampa DF97, 1T4T w ostateczności DF96.
2 stopień przemiany 10.7 -> 6.5MHz - zgadłeś filtry z torów fonii TV. Te "lampowe". Większe wzmocnienie
3 i 4 stopień 6.5MHz. - lampy DF97, 1T4T, DF96.
tor p.cz. (III wariant)
1 stopień p.cz. na DF97, 1T4T....
2. przemiana 10.7 -> 200kHz. Nawet DF96, 1R5T...
3, 4, 5 - stopnie na dowolnej DF - pasmo 30 - 280 kHz. W ostatnim stopniu diodowy ogranicznik
6 detektor aperiodyczny - zliczanie impulsów.
3 wariant to pewne zalety - brak cewek detektora FM. Dobra jakość odbioru.
2 wariant - większe wzmocnieni na 6.5MHz.
1 wariant to minimum.
Dekoder stereo - odpada wg mnie. Ale można na lampach. Potrzebne będą dwie lampy DF97. Detektor obwiedni lub przełącznik na diodach .
W tym ostatnim dwa stopnie wyjściowe a kompensacją przesłuchu. Ja radzę tranzystory (mikrofonowanie!!!). To mogą być jednoczęsnie przedwzmacniacze m.cz.
Stopnie mocy dwie DL96.
Celowo przedstawiam serię 96 - chodzi o moc żarzenia.