Miernik mocy audio

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

Re: Miernik mocy audio

Post autor: pcat »

traxman pisze:Tak bym to widział:
Pometer.png
cyt.....
Bateria rezystorów 8R/2R jest bocznikiem i częścią dzielnika, z którego zbierane jest napięcie pomiarowe....................
UWAGA: to jest niesprawdzona koncepcja - nie powielać!.

Czy , jednak nie lepiej użyć możliwości HI impedancji wejściowej przetwornika 10^12 Om ? , i zastosować wg. noty kat. przedstawionego dzielnika? --- adoptując wstępnie poprzez przełączanie zakresów pomiar : np pierwszy zakres do 1W , do 10W i do 100W

ps.Właśnie będę chciał pomierzyć poniższy sprzęt - a wątek lekko ucichł :D
Obrazek
traxman

Post autor: traxman »

Nie mam czasu - podnoszę do kwadratu...
Wysoka impedancja mocno ogranicza pasmo przenoszenia przy niskich poziomach napięcia, a ja za wszelka cenę w zakresie 0.5-50W chcę mieć pełne pasmo akustyczne. Można oczywiście zrobić dodatkowy wzmacniacz przed AD736 np. AD708/711, ale to dodatkowa kompilacja układu no i cena x2.
PoMeter.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Uparles sie chlopie z tym kwadratowaniem...tez kiedys te lekcje przerabialem do egzaminu z maszyn analogowych.
Pomiar pradu w sztucznym obciazeniu nie powinien sprawic trudnosci. Prad RMS x Napiecie RMS = Moc. Mnozenie analogowe albo mikroprofesorem, jak wygodniej i szybciej.
Aleksander Niemand

A, o co chodzi?
Pomiar prądu to drugi przetwornik TRMS AD736, do tego pracujący na niskich poziomach (% dzielnika napięciowego) oraz konieczność wymnożenia tych dwóch wartości przez AD633 lub lepiej procesor, bo szybkość przetwarzani i tak jest ograniczona przez czasy ładowania(uśredniania) AD736 więc mnożenie analogowe nie jest konieczne.

Tak jak zrobiłem jest w miarę prosto, do kwadratu podnosi procesor. A ja sobie w ramach zabawy sprawdzam AD633.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Chodzi o P= U^2/R
P=UxI - nie obchodzi nas wartosc obciazenia do wyliczenia mocy. Obejdzie jednym precyzyjnym rezystorem malej mocy do pomiaru pradu, nawet nie musi to byc pomiar roznicowy.
Aleksander Niemand

P=UxI, ale wtedy muszę dać drugi AD736, i zadbać do precyzyjny dobór kondensatorów uśredniających, aby prąd i napięcie były z tego samego czasu.
Można oczywiście wymnożyć IxU w AD633 i potem na TRMS, ale nic taniej nie będzie, a błąd też się zwiększy.

To co zaproponowałem korzysta z P=U^2*1/R, 1/R załatwia dzielnik, U^2 procesor - do "Naszych" zastosowań wystarczy.
traxman

Procesor Atmega8 liczy ^2 całkiem sprawnie, teraz pozostaje zmiana wyświetlacza na LED i zgniecenie programu do Attiny261 lub 461 bo do 26 mi się nie udało - aby nie dawać takiej kobyły jak mega8. Tymczasowy wskaźnik PWR.
L1010416.jpg
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

H.....m , kwadratowanie Masz przerobione i nawet wstępne pomiary-do jakiego uC udało się wepchnąć program :D
Czy będziesz robił płytki do tego miernika? Jaki jest koszt całości?
Jakie rezystory stosowałeś w dzielniku i czy przy pomiarze nie wprowadzają dodatkowego błędu/wzrost temp. i zmiana rezystancji w trakcie pomiaru?/
Robiąc analizator widma można dołączyć właśnie ten miernik pomiaru mocy, obniży koszt całości kombajnu......
traxman

Wszystko jest gotowe, ale od dzisiaj do końca 2012r będę miał mniej czasu na pierdoły.
Do analizatora raczej się nie da tego wykorzystać, zbyt długo trwa uśrednianie (rzędu pojedynczej sekundy), przemiatanie od 10Hz-100kHz trwało by wieki.
A tak wygląda prototyp:
Pom.jpg
rezystor pomiarowy jest poza płytką na pokaźnym radiatorze (8R/50W).
Zamówienie zbiorowe można oczywiście zrobić, ale szacuje koszt na 150PLN bez rezystora pomiarowego, więc nie wiem ilu będzie chętnych.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

traxman pisze:Wszystko jest gotowe, ale od dzisiaj do końca 2012r będę miał mniej czasu na pierdoły..
No szkoda że jeden z głównych "spirytusów movensów" tego działu wypadnie na jakiś czas, ale to pewnie kosztem udziału w jakimś ciekawym projekcie :D
Pozdrawiam
Marek
P.S. Na miernik bym się pisał
Ostatnio zmieniony czw, 3 marca 2011, 09:28 przez mak222, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze: rezystor pomiarowy jest poza płytką na pokaźnym radiatorze (8R/50W).
Zamówienie zbiorowe można oczywiście zrobić, ale szacuje koszt na 150PLN bez rezystora pomiarowego, więc nie wiem ilu będzie chętnych.
Twój ból z czasem, a właściwie z jego brakiem, znam:-( Sam nie mam ciągle kiedy skończyć nawet miernika lamp... Ale leży i czeka. Za to w tym miesiącu już nie, ale w przyszłym na taki miernik mocy możliwe, że bym się pisał. Nawet jak bym go nie miał kiedy złożyć, to by sobie czekał na lepsze czasy - emeryturę za wieeele lat;-)
traxman

W tym przypadku warto zamówienie robić nawet dla kilku osób, bo części drogie i maja limity zakupowe, więc nawet przy 5-10szt jest dużo łatwiej.
Brencik

Post autor: Brencik »

Brak czasu brakiem czasu, ale najczęściej to tylko takie nasze wytłumaczenie że po prostu nam się nie chce albo zamiast coś zrobić wolimy poodpoczywać czy spędzać czas na forum, które też zabiera czas jednak.
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

traxman pisze:W tym przypadku warto zamówienie robić nawet dla kilku osób, bo części drogie i maja limity zakupowe, więc nawet przy 5-10szt jest dużo łatwiej.
Pomiar mocy jest warty zmontowania. Wygodniejszy , aniżeli przeliczenia dBm na W :D - jak to wiele mierników posiada.

Adam ,
zrób listę na ten projekt - , Możesz Mnie dopisać
traxman

Jeszcze chwila na testowanie, tak do 11.03. Trzeba też ustalić czy w zakres wchodzi tylko płytka i elementy miernika, czy też rezystory bocznika i przekaźniki- czyli cały miernik.