Możliwości jest nawet jeszcze mniej, niż dwie.
Przy dwóch głośnikach 16 omów można połączyć tylko równolegle, bo żadem wzmacniacz nie ma wyjścia 32 omy. Przy gł. 4 omy tylko szeregowo, bo tylko Bassman ma wyjście 2 omy. Przy głośnikach 8 omów można poszaleć i połączyć albo na 4 omy albo 16. Z kolei są wzmacniacze, które mają wyjścia tylko 4 lub 8 omów albo 8 i 16, więc znowu nie ma wyboru...
Legend V128 a Legend V12 - rozważania na temat głośników.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Legend V128 a Legend V12 - rozważania na temat głośników
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 6250...9374 posty
Przyjąłem zbyt ogólne założenie, ale tylko wtedy pytanie mariuszass miało jakikolwiek sens.
Powinienem napisać "w najlepszym przypadku aż dwie opcje".
Powinienem napisać "w najlepszym przypadku aż dwie opcje".

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 100...124 posty
Może źle sprecyzowałem pytanie.
Zastanawiam się, czy lepiej kupić dwa jednakowe głośniki 16 om do połączenia równoległego, czy dwa jednakowe 8 om (można łączyć na dwa sposoby) oraz czy jest sens kupowania różnych głośników do tej samej kolumny (w celu osiągnięcia lepszego brzmienia) i o jakiej impedancji (widziałem w jednym z pieców na Allegro połączenie szeregowe).
Gdzieś kiedyś czytałem temat o korzyściach wynikających z połączenia równoległego głośników, ale nie wiem czy w przypadku gitarowych jest podobnie.
Zastanawiam się, czy lepiej kupić dwa jednakowe głośniki 16 om do połączenia równoległego, czy dwa jednakowe 8 om (można łączyć na dwa sposoby) oraz czy jest sens kupowania różnych głośników do tej samej kolumny (w celu osiągnięcia lepszego brzmienia) i o jakiej impedancji (widziałem w jednym z pieców na Allegro połączenie szeregowe).
Gdzieś kiedyś czytałem temat o korzyściach wynikających z połączenia równoległego głośników, ale nie wiem czy w przypadku gitarowych jest podobnie.
-
- 100...124 posty
Żeby kolejny raz nie przekombinować kolumny 2 x Celestion G12-T75 i 2x Celestion Vintage V30 zostały na "żywo" odsłuchane i na tę chwilę wybór padł na V30.