Cześć! Trochę odkopałem swój temat ale spieszę z informacja iż "hitlerek" gra i buczy doskonale. Ostatnim czasy zachciało mi się podłączyć go do mojej instalacji antenowej KF (dłuuuugi kawał drutu) + porządne uziemienie i w końcu radio zagrało i to bardzo głośno Warszawa słyszana doskonale, dodatkowo pepiki i ruskie, cicho ale jednak.
Jeśli ktoś nie ma VCL11 i nie zależy mu na niej to polecam zamiennik na 2x12Ż1Ł. Jednak dobre uziemienie w tym odbiorniku to podstawa.
Pozdrawiam serdecznie!
Czy nie dałoby się tego wszystkiego napisać nie stosując określeń typu "pepiki" i "ruskie" itp. .
Po pojawieniu się tego postu natychmiast otrzymałem kilka zgłoszeń z prośbą o interwencję. Ze zgłoszeniami tymi zgadzam się w całej rozciągłości.
Pomijając fakt, że forumowa wyszukiwarka nie radzi sobie z tego typu "określeniami" to z pewnością nie należą one do słownika kulturalnie prowadzonej dyskusji.
Oczywiście że mogę pozbawić post tego typu określeń, nie widzę problemu prócz tego że nie mogę go edytować. Jeśli kolega Admin ma taką możliwość to poproszę o zmianę. Jeśli kogoś uraziłem to proszę aby to napisał do mnie bezpośrednio na PW a nie poprzez osoby trzecie, przecież w internecie nie ma tchórzy.
Pozdrawiam sersecznie!
Marcin K. pisze:... Jeśli kogoś uraziłem to proszę aby to napisał do mnie bezpośrednio na PW a nie poprzez osoby trzecie, przecież w internecie nie ma tchórzy.
...
Nie na PW, tylko tutaj. Ja to zgłosiłem do moderacji. I co dalej w związku z tym? Przecież w internecie nie ma krótkofalowców, pogardliwie określających inne nacje.
Witam!
Dalsza dyskusja na temat nazewnictwa nacji nie ma sensu, lepiej nie wiedzieć ja o Polakach mówią za granicą...
Pomijam fakt że kolega Grzegorz uparł się na mnie już na forum Elektroda, nie wiem o co koledze chodzi?
Krótkofalarstwo nie ma tu żadnego znaczenia, jak kolega jest na paśmie, zapraszam do łączności na kanale częstochowskim.
Pozdrawiam serdecznie
Marcin K. pisze:Witam!
Dalsza dyskusja na temat nazewnictwa nacji nie ma sensu, lepiej nie wiedzieć ja o Polakach mówią za granicą...
To nie ma absolutnie żadnego znaczenia i nie usprawiedliwia. Pomijam już fakt, że inne forum takoż nie ma tu żadnego znaczenia. I się nie uparł oczywiście, o czym Kolega doskonale wie.
Krótkofalarstwo, którym Kolega się tak chwali na każdym kroku, ma w swoim kodeksie pewne zasady dobrego zachowania.
Nie będę na żadnym paśmie tudzież kanale, a już zwłaszcza częstochowskim, więc z zaproszenia radośnie nie skorzystam.
Skoro ciekawość Kolegi została zaspokojona, pozwolę się uprzejmie pożegnać.
EOT
A ja tylko chciałem napisać, że zamiennik VCL11 działa i mogę go polecić.
Chwalę się tym co robię bo jestem z tego dumny i nikt mi nie będzie mówił jak mam się zachowywać kolego Grzegorzu. Jak nie pasuje to proszę nie czytać moich postów, po prostu się uparłeś na mnie i doskonale to wiemy. Ale tematu naprawdę nie ma co ciągnąć. Mam się nie chwalić kim jestem - proszę bardzo, może to być mój ostatni post na tym forum. Na elektrodzie już mnie zniszczyłeś.
Jeśli naprawdę moje posty na tym forum lub na innych forach są złe, brzydkie i uwłaczają godności innych ludzi, jeśli kogoś obrażam to usuńcie moje konto wraz z moimi wszystkimi postami. Coraz więcej osób rezygnuje z bycia na forum, nie dziwię się już dlaczego, po prostu od razu człowiek jak popełni jakiś błąd jest rugowany. Jest mi bardzo przykro.
Pozdrawiam i do zobaczenia.
Hej Marcinie założyłeś bardzo ciekawy wątek , chętnie pociągnę go dalej bo mam jedno fajne radio DKE 38 drugie niestety w częściach i tu skorzystam z Twoich mądrych rad . .Nie Bądź obrażalski - niesnaski na forach się zdarzają ale to nie powód ażeby je opuszczać - bo czy w życiu masz tylko fajnych przyjaciół .Pozdrawiam.
Oto mój okaz DKE 38 .Tak jak powiedział Marcin do bardzo głośnego odbioru potrzebne jest uziemienie . Mój odbiornik oprócz Warszawy łapie sporo różnych stacji prawdopodobnie na falach średnich - wieczorem jest ich naprawdę dużo.W środku odbiornika jest pełno sygnowanych elementów - oczywiście swastyka i niemiecka gapa - szkoda , że lampa VCL11 jest bez sygnatury .Lampka VY jest bardziej jako ozdoba - działa żarzenie ale w anodzie jest dioda prostownicza , kondensatory elektrolityczne również musiałem wymienić .Ciekawy jest głośnik - kosz głośnika zbudowany jest tak jakby z tektury - ale przetrwał tyle lat i ma się nieźle. To jest wersja DKE 38 zakładów ROLAND BRANDT . jutro spróbuję pokazać chassi DKE 38 firmy TELEFUNKEN ma sporo braków .Co do skrzynek ebonitowych to wszystkie DKE 38 są takie same . Natomiast tylne ścianki - każda firma miała swoją ze swoją nazwą zakładu. Tu mam jeszcze pytanie do kolegów z forum . mam okazję wymienić tego DKE 38 na ESWE 3 czy mogę ???? czy warto??? może jednak pozostać przy DKE.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pablo19666 pisze:Tak jak powiedział Marcin do bardzo głośnego odbioru potrzebne jest uziemienie . Mój odbiornik oprócz Warszawy łapie sporo różnych stacji prawdopodobnie na falach średnich - wieczorem jest ich naprawdę dużo.
Tu się mamy. To dlatego moje Mende 139WL odbiera tak cicho,przez brak uziemienia . A ja zamiast podłączyć uziemienie to wymieniłem przecokołowaną 4P1Ł na EL 2 (potrzeba była wymiana podstawki)
Przeglądając dzisiaj ebay-a natknąłem się na takie coś: http://www.ebay.pl/itm/VCL11-ERSATZ-ADA ... 5b0c23cfa2 Ersatz na dwie lampy RV12P2000 zastępujące lampę VCL11. Rozwiązanie fajne, ale jeżeli chodzi o koszt to wychodzi podobnie jak kupno VCL11 więc do końca nie jest to opłacalna inwestycja, zważywszy, że można mieć oryginalną lampę w tej samej cenie Ersatz + dwie lampy RV12P2000 = VCL11. Oryginał to jednak oryginał
Ostatnio zmieniony pt, 6 lutego 2015, 12:05 przez Samson, łącznie zmieniany 1 raz.