Zwłoki Neptuna na warszawskim Wolumenie...

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zwłoki Neptuna na warszawskim Wolumenie...

Post autor: Piotrek J. »

Właściwie to brakuje jednej cewki, tej od szerokości obrazu. W tym Neptunie widzę dwie, czyżby ta druga, to podobnie jak w Szmaragdzie cewka liniowości poziomej?
Belwederem na razie się nie zajmuję, odnowiłem jedynie skrzynkę i wyczyściłem chassis. Wtedy dokładnie się zorientuję, jak się sytuacja przedstawia.
A widzę teraz, że to chassis jest w dobrym stanie, kompletne, no i może trochę szkoda rozbierać...
Alek

Post autor: Alek »

W załączeniu wywłoka z Wolumenu już po gruntownym czyszczeniu. Stan chassis oceniam na 4+.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Alek pisze: śr, 1 września 2010, 00:29 W załączeniu wywłoka z Wolumenu już po gruntownym czyszczeniu. Stan chassis oceniam na 4+.
Może na fali sukcesu sprzed lat poczułbyś się na siłach uratować kolejnego Neptuna, tym razem 1491 a przynajmniej zrobić użytek z tego co jeszcze się nadaje do wykorzystania?
Mój znajomy, z zamiłowania wędkarz i mikol znalazł coś takiego i zaraz mnie o tym powiadomił. Zrazu spodziewałem się że będzie to coś z epoki Ametysta lub Beryla, jednak na widok wielkiego czarnego wora nogi pode mną się ugięły. Niestety okazało się że wewnątrz znajduje się istotnie trup, w którym ktoś chyba z czystej ciekawości metodycznie porozwalał niemal wszystkie filtry p.cz., łącznie z tym w przełączniku kanałów. Uchowały się (o dziwo) chyba wszystkie transformatory, w tym TVL-cośtam. A także elektrolity i drobne elementy RC uznane przez rozwalacza za nieprzydatne. Do kompletu dołączyć mogę cewki odchylające (niestety wypatroszone z magnesów ogniskowania), i wreszcie ścianki dolną oraz tylną, o dziwo w znakomitym stanie. I wreszcie parę lamp, jakie tam się cudem uchowały, akurat tych rzadziej spotykanych bo starych: PL83, ECL80, PL81, PY81 i PCC85. Niechybnie ledwo parę dni temu odbiornik ten nadawał się jeszcze do uruchomienia i użytkowania, teraz jednak nie czuję się na siłach go uratować, bowiem poza brakiem skrzynki i kineskopu nie mam nawet filtrów p.cz. Dlatego oddam chętnie za darmo to co z niego zostało.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomku,
Toż to prawdziwy skarb! Myślę, że ten telewizor jest w dalszym ciągu do uratowania :idea: . Filtry wyglądają w większości na możliwe do naprawy. W laboratorium obok na pewno mam jakieś filtry i to nówki a także trochę z demontażu. Lampy na pewno się tu znajdą. Kineskop też się znajdzie, ale piętro wyżej na strychu. Jest też jakaś wolna buda, ale chyba od Szmaragda.
Gdyby było bardzo fatalnie, mógłbym tymi resztkami uzupełnić jakieś braki w posiadanych odbiornikach, bo nie pamiętam czy gdzieś nie brakowało ścianek.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za szybki odzew. Po prawdzie to marzyłem właśnie o tym modelu: stanowiłby jaskrawe przeciwieństwo jedynego jak dotąd posiadanego (i bardzo intensywnie użytkowanego) odbiornika z nowoczesnymi lampami w rodzaju PCF801, PFL200, PCL86 i PL504. Tu dla odmiany występują archaiczne, nie stosowane już w późniejszych konstrukcjach lampy wyszczególnione w poprzednim poście (i tych mam trochę we własnych zapasach, zatem brak większości lamp mnie nie przeraził). Niestety z filtrami jest o wiele gorzej niż wywnioskowałeś na podstawie zdjęcia. Zostały z nich tylko plastikowe korpusy i kubki ekranujące, cewki zostały wyłamane i powyrywane. Ciekawe na co mogły przydać się rozwalaczowi; gdyby to był zwykły złomiarz to zabrałby przede wszystkim aluminiowe ekrany, i oczywiście transformatory oraz dławiki zasilające.
Wstawienie nowych filtrów wchodziłoby w grę, jeśli takie posiadasz. Nie musiałyby to by być koniecznie filtry od Neptuna 1491; kundel zawierający filtry od Szmaragda rokowałby pewnie nawet nieco lepsze parametry (z uwagi na obecność skompensowanej pułapki na częstotliwość fonii sąsiedniego kanału). W każdym razie wstrzymam się póki co od wyprucia TVL-a i innych elementów mogących przydać się na zapas do sprawnych egzemplarzy. Gdyby okazało się że naprawa jest niemożliwa - lepiej abyś wziął całe chassis wraz z tym co w nim jeszcze zostało. Postaram się dziś wieczorem zewidencjonować brakujące oraz ocalałe filtry; na pewno uchował się obwód generatora samodławnego linii nakryty analogicznym aluminiowym kubkiem. A ściankę tylną mogę Ci sprezentować niezależnie od tego co stanie się z chassis: telewizor mógłby działać i bez niej, a lampy będą w takim wypadku wyraźniej świecić i mocniej śmierdzieć przypalonym kurzem :wink:

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Oto podsumowanie tego co się uchowało. Nieuszkodzone pozostały filtry: pierwszy filtr p.cz. wizji na chassis (tj poprzedzający bezpośrednio pierwszy stopień wzmocnienia p.cz) oraz obwód korekcyjny wzmacniacza wizji. Filtry: pośredniej częstotliwości wizji między pierwszym a drugim stopniem oraz filtr międzystopniowy w torze fonii mają wyłamane, ale zachowane cewki i te być może dałoby się naprawić. Pozostałe niestety są pozbawione cewek :(
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeśli dobrze pojąłem, rozważasz jednak naprawę tego chassis. Przeprowadziłem pobieżną kwerendę części. Wykazała ona, że mam dwa pudełka kartonowe zawierające "I- szy obwód p.cz. z pułapką fonii" do chassis (z oczkami lutowniczymi w filtrach). Mam też całą płytkę drukowaną chyba od Szmaragda (?) z filtrami. Ale te są oczywiście do druku. Mam też płytki z jakimiś filtrami, ale już z ery "unifikacji". One by się tu najmniej nadawały. Są też szkaradne resztki głowicy z filtrem.
Mam też różne ścianki tylnie, ale jak na złość nie od tego, co posiadam.

Mam szkaradny telewizor zunifikowany. Stan dość podły, ale może mógłby posłużyć jako dawca części.

Mam też całego Neptuna od jednego z użytkowników, z tym że został on przez kogoś przerobiony na większy kineskop (z 14 na 17 cali). Otrzymałem go chyba na jesieni roku ubiegłego. Ma budę, ale podwyższoną. Nie włączałem tego telewizora. Z opowiadań tego użytkownika wynikało, że były problemy z odchylaniem pionowym. Możliwe, że wystarczyłoby odpowiednie dobranie pojemności w generatorze. Przez cały ten czas nie podjąłem żadnej decyzji co do tego telewizora. Przywrócenie go do stanu pierwotnego jest trudne ze względu na przerobioną budę, więc na razie sobie stoi.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze: pn, 31 sierpnia 2020, 23:03 Jeśli dobrze pojąłem, rozważasz jednak naprawę tego chassis.
Rozbudziłeś we mnie pewne nadzieje, ale teraz znów marnie to widzę... :( Mimo że schemat Neptuna 1491 odnalazłem właśnie w "Radiomechanice".
Przeprowadziłem pobieżną kwerendę części. Wykazała ona, że mam dwa pudełka kartonowe zawierające "I- szy obwód p.cz. z pułapką fonii" do chassis (z oczkami lutowniczymi w filtrach)
Czyli na razie tylko jeden filtr, i to akurat ten który ocalał. Nie mówiąc już o tym że nie wiemy chyba od którego odbiornika to filtr. Np. Szmaragd 901 miał inny pierwszy filtr, zawierający mostkową pułapkę skompensowaną, podczas gdy rzeczony Neptun - prostą pułapkę sprzężoną pojemnościowo. I stosownie do powyższego inny filtr w głowicy, z symetrycznym wyjściem p.cz.
Mam też całą płytkę drukowaną chyba od Szmaragda (?) z filtrami.
Jeżeli od Szmaragda - to 902, Szmaragd 901 miał filtry na chassis. Był to tak naprawdę wstęp do unifikacji: podobną a może identyczną płytkę zawierały odbiorniki Szafir, Neptun C oraz Neptun D. Oraz oczywiście Neptun 1495 którego wywłokę nadałem Ci na Wolumenie u Pana Co Potrzeba. Ale to już tak naprawdę inna epoka: PL84 zamiast PL841 (co zresztą dałoby się łatwo zmienić), PCL84 zamiast PL83 a z tym już pogodzić byłoby mi się trudniej.
Ale te są oczywiście do druku.

Więc trzeba by albo wyrzezać w chassis dużą prostokątną dziurę na płytkę sygnałową, albo dostosować filtry do montażu na chassis, wyciągając końcówki do druku a wtapiając oczkowe z wyciągnięte z pozostałości filtrów w odbiorniku. Co też jest niezbyt pewne, bo niechybnie zmienią się pojemności montażowe i dostrojenie może okazać się utrudnione. Problemy z ARW (Neptun 1491 miał osobną diodę do ARW zaś Szmaragd - ARW kluczowaną) mnie aż tak nie przerażają. Zawsze można zachować PL83 we wzmacniaczu wizji, a EF80 w pierwszym stopniu fonii zastąpić przez PCF82 dzięki czemu zyska się triodę dla kluczowanej ARW. Epoka na tym nie ucierpi, bo w Neptunie 1491 były już dwie PCF82 (w przełączniku kanałów oraz w drugim stopniu fonii) a EF80 zostanie jeszcze wiele.
Mam też płytki z jakimiś filtrami, ale już z ery "unifikacji". One by się tu najmniej nadawały.
Oczywiście, bo zastąpienie obwodów bifilarnych przez dwuobwodowe filtry pasmowe byłoby już brutalnym pogwałceniem epoki. Coś jakby wstawienie do wzmacniacza m.cz. Neptuna lampy PCL86 w miejsce PL841, do wzmacniacza wizji - PFL200 w miejsce PL83, zaś ECH84 w miejsce ECL80 w selektorze. Z tego też względu na pewno nie zastąpię prymitywnego detektora czasowego na połówce PCC85 detektorem symetrycznym z EAA91. Wystarczy że mam taką lampę w obecnie użytkowanym składaku. Mam też zresztą parę zunifikowanych płytek, zarówno z PCL84 jak i z PFL200. Wykorzystania wyciągniętych z nich cewek do naprawy filtrów Neptuna bym się nie podjął: danych uzwojeniowych brak, a zdobycie drutu w izolacji jedwabnej (jakiego używało się do nawijania cewek bifilarnych) wydaje się jeszcze trudniejsze niż całych, choćby używanych filtrów.
Są też szkaradne resztki głowicy z filtrem.
Moja wygląda na pierwszy rzut oka nieźle, tylko filtru właśnie brak. Ale co to za głowica? Co by z nią nie zrobić (naprawić lub pozyskać filtr dla mojej głowicy) to pierwszy filtr na chassis powinien być dostosowany do filtru w głowicy (patrz wyżej).
Mam też różne ścianki tylnie, ale jak na złość nie od tego, co posiadam.
To już wolę działający telewizor bez ścianki niż ściankę bez telewizora :D Potrzebujesz ścianki tylnej od 1491 - mogę dostarczyć Ci ją choćby zaraz, i nie będę żałował gdyby jakimś cudem udało się Neptuna odbudować a ścianki już miał nie będę.
Mam szkaradny telewizor zunifikowany. Stan dość podły, ale może mógłby posłużyć jako dawca części.
Ale zdecydowanie nie do Neptuna 1491! To co pokazujesz to chyba jakiś Ametyst (jeszcze ze starszym, owalnym ale już bezimplozyjnym kineskopem AW47... a nie z prostokątnym A50-140W który jak wiadomo dotrwał do epoki układów scalonych). Nawet znalazłbym zastosowanie dla całego chassis, wstawiając je do mojego składaka w miejsce chassis od Fregaty. Wówczas możliwe okazałoby się zasłonięcie tyłu skrzynki posiadaną ścianką od Opala. Próbowałem zlożyć takie chassis od podstaw, na gołej, dziewiczej ramie znalezionej pod śmietnikiem wraz ze wspomnianą ścianką, ale efekt na razie marny: może w okablowaniu coś pokopałem w wyniku czego synchronizacja jest silnie zakłócana i niestabilna, więc na razie wciąż używam chassis od Fregaty. Tak wygląda to co próbowałem sklecić. Chyba Twoje jest praktycznie takie same, nie licząc oczywiście aluminiowej wstawki na której znalazł się transformator głośnikowy?
P1080527.JPG
Tylko czy nie szkoda psuć Twojego telewizora? No, chyba że faktycznie jest aż tak zniszczony zewnętrznie, a Ty potrzebujesz znajdującego się w nim kineskopu AW47 do innego odbiornika i wahasz się z jego kanibalizacją aby nie zmarnowało się chassis.
Mam też całego Neptuna od jednego z użytkowników, z tym że został on przez kogoś przerobiony na większy kineskop (z 14 na 17 cali). Otrzymałem go chyba na jesieni roku ubiegłego. Ma budę, ale podwyższoną. Nie włączałem tego telewizora. Z opowiadań tego użytkownika wynikało, że były problemy z odchylaniem pionowym. Możliwe, że wystarczyłoby odpowiednie dobranie pojemności w generatorze. Przez cały ten czas nie podjąłem żadnej decyzji co do tego telewizora. Przywrócenie go do stanu pierwotnego jest trudne ze względu na przerobioną budę, więc na razie sobie stoi.
Czy to pierwotny Neptun z lampami PL83, PL841, ECL80, PCC85 i PL81, czy też jakiś nowszy model, np Neptun C lub Neptun D z modułem sygnałowym na płytce drukowanej? Gdyby miało chodzić o tego pierwszego - wziąłbym go jak w dym, wszystko jedno za pieniądze czy też za zgromadzone przeze mnie szpeje, np transformatory i dławiki. Podwyższona buda i zmieniony kineskop (pewnie AW43-80 od Szmaragda?) nie przeszkadzałby mi nic ale to nic. Uważam że duszę sprzętu stanowią lampy, toteż mając Pioniera nie szukam już Nokturna :wink:

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski pisze: wt, 1 września 2020, 21:26 [...] Nie mówiąc już o tym że nie wiemy chyba od którego odbiornika to filtr. Np. Szmaragd 901 miał inny pierwszy filtr, zawierający mostkową pułapkę skompensowaną, podczas gdy rzeczony Neptun - prostą pułapkę sprzężoną pojemnościowo. I stosownie do powyższego inny filtr w głowicy, z symetrycznym wyjściem p.cz.
Można to ustalić, zdejmując kubek lub po nr rysunku na pudełku zbiorczym.

[...]Więc trzeba by albo wyrzezać w chassis dużą prostokątną dziurę na płytkę sygnałową, albo dostosować filtry do montażu na chassis, wyciągając końcówki do druku a wtapiając oczkowe z wyciągnięte z pozostałości filtrów w odbiorniku. Co też jest niezbyt pewne, bo niechybnie zmienią się pojemności montażowe i dostrojenie może okazać się utrudnione.
Szkoda robić dziurę w chassis. Nie martwiłbym się natomiast tym, że będzie trudno stroić filtry wyjęte z płytki.
Problemy z ARW (Neptun 1491 miał osobną diodę do ARW zaś Szmaragd - ARW kluczowaną) mnie aż tak nie przerażają. Zawsze można zachować PL83 we wzmacniaczu wizji, a EF80 w pierwszym stopniu fonii zastąpić przez PCF82 dzięki czemu zyska się triodę dla kluczowanej ARW. Epoka na tym nie ucierpi, bo w Neptunie 1491 były już dwie PCF82 (w przełączniku kanałów oraz w drugim stopniu fonii) a EF80 zostanie jeszcze wiele.
Chyba nie warto aż tyle przerabiać.
[...]Ale co to za głowica? Co by z nią nie zrobić (naprawić lub pozyskać filtr dla mojej głowicy) to pierwszy filtr na chassis powinien być dostosowany do filtru w głowicy (patrz wyżej).
Wydaje się, że gorzej lub lepiej, ale będzie działać. Kiedyś tam można zrobić jakąś kolejną podmianę.
[...]
To już wolę działający telewizor bez ścianki niż ściankę bez telewizora :D Potrzebujesz ścianki tylnej od 1491 - mogę dostarczyć Ci ją choćby zaraz, i nie będę żałował gdyby jakimś cudem udało się Neptuna odbudować a ścianki już miał nie będę.
Obecna godzina jest już dość późna, więc możemy to przełożyć :D.
[...]
Ale zdecydowanie nie do Neptuna 1491! To co pokazujesz to chyba jakiś Ametyst (jeszcze ze starszym, owalnym ale już bezimplozyjnym kineskopem AW47... a nie z prostokątnym A50-140W który jak wiadomo dotrwał do epoki układów scalonych). Nawet znalazłbym zastosowanie dla całego chassis, wstawiając je do mojego składaka w miejsce chassis od Fregaty. Wówczas możliwe okazałoby się zasłonięcie tyłu skrzynki posiadaną ścianką od Opala. Próbowałem zlożyć takie chassis od podstaw, na gołej, dziewiczej ramie znalezionej pod śmietnikiem wraz ze wspomnianą ścianką, ale efekt na razie marny: może w okablowaniu coś pokopałem w wyniku czego synchronizacja jest silnie zakłócana i niestabilna, więc na razie wciąż używam chassis od Fregaty. Tak wygląda to co próbowałem sklecić. Chyba Twoje jest praktycznie takie same, nie licząc oczywiście aluminiowej wstawki na której znalazł się transformator głośnikowy?
P1080527.JPG
Tylko czy nie szkoda psuć Twojego telewizora? No, chyba że faktycznie jest aż tak zniszczony zewnętrznie, a Ty potrzebujesz znajdującego się w nim kineskopu AW47 do innego odbiornika i wahasz się z jego kanibalizacją aby nie zmarnowało się chassis.
To jest wywłoka, płytki mają uszkodzenia mechaniczne i chyba jeden czy dwa filtry też. Tak więc tego telewizora zupełnie mi nie żal i mogę Ci go dać choćby zaraz. Mogę nawet zapakować w komunistyczny papier i zawiązać całość sznurkiem. Kineskop tam znajdujący się wykazywał emisję, gdy mierzyłem go testerem. Gdyby Ci nie był potrzebny, mógłbym go wymontować i położyć na strychu, by czekał na jakąś nową okazję. Mogę też przekazać całość. Gdy telewizor ten będzie ode mnie odjeżdżał mogę nawet zatańczyć kankana (ale nie trzy) :D .
Czy to pierwotny Neptun z lampami PL83, PL841, ECL80, PCC85 i PL81, czy też jakiś nowszy model, np Neptun C lub Neptun D z modułem sygnałowym na płytce drukowanej? Gdyby miało chodzić o tego pierwszego - wziąłbym go jak w dym, wszystko jedno za pieniądze czy też za zgromadzone przeze mnie szpeje, np transformatory i dławiki. Podwyższona buda i zmieniony kineskop (pewnie AW43-80 od Szmaragda?) nie przeszkadzałby mi nic ale to nic. Uważam że duszę sprzętu stanowią lampy, toteż mając Pioniera nie szukam już Nokturna :wink:
O ile pamiętam jest tam płytka drukowana. A więc jest to coś z późniejszej produkcji. Nie mam siły teraz zrobić zdjęć wywłoki ani tego Neptuna, ale może uda mi się to zrobić rano...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze: wt, 1 września 2020, 23:17 Nie martwiłbym się natomiast tym, że będzie trudno stroić filtry wyjęte z płytki.

Toś optymista! Żebym tak jeszcze miał wobuloskop...
Chyba nie warto aż tyle przerabiać.
Więc jak inaczej zrobić ARW nie mając oryginalnego obwodu detekcyjnego z dwiema diodami? Bezpośrednio z diody detekcyjnej wizji - mało skuteczne bo poziom składowej stałej w zdetekowanym sygnale jest jeszcze niewielki. Owszem istniały odbiorniki uproszczone aż do bólu, mianowicie Pegaz i Fala, gdzie ARW w ogóle nie było (jedynie ręczne ustawianie kontrastu), mimo że była lampa PCL84, której triodę wykorzystano w selektorze zamiast jak zwykle w ARW kluczowanej. W tym odbiorniku to nie był jedyny prymitywizm: synchronizacja pozioma była bezpośrednia (bez PLL, impulsami z selektora sterującymi samodławny generator linii, w dodatku pozbawiony stabilizacji sinusoidalnej przy pomocy "koła zamachowego" jakie jest choćby w omawianych w tym wątku Neptunach) a tor p.cz. wizji zredukowany został do dwóch stopni i dwóch pułapek (co z tego że jedna z nich była skompensowana, jak w Szmaragdzie). Zastąpienie montowanej na chassis lampy EF80 przez PCF82 i doprowadzenie do anody jej sekcji triodowej impulsów linii celem uzyskania kluczowanej ARW nie wydaje się wielkim problemem.
Wydaje się, że gorzej lub lepiej, ale będzie działać. Kiedyś tam można zrobić jakąś kolejną podmianę.
A więc póki co w najlepszym razie mamy skompletowany zespół filtrów między mieszaczem a wejściowym stopniem p.cz., oraz filtr mostkowy "T" między stopniem pierwszym i drugim, o ile uda się przykleić odłamane cewki. Brak filtru między stopniem drugim i trzecim, oraz obwodu detekcyjnego, o filtrach w torze fonii już nie mówiąc.
Obecna godzina jest już dość późna, więc możemy to przełożyć :D.
A nową ściankę zawsze mogę sobie zrobić z płyty MDF 3mm, pociągnąwszy ją czarną bejcą. Z podwyższoną (a więc pewnie trochę poharataną) budą i tak razić to nie będzie.
To jest wywłoka, płytki mają uszkodzenia mechaniczne i chyba jeden czy dwa filtry też. Tak więc tego telewizora zupełnie mi nie żal i mogę Ci go dać choćby zaraz.
Reflektuję na samo chassis. Sprawne płytki wszak mam, choćby te w działającym odbiorniku. Te w niedoszłym (pokazanym na fotce wcześniej) też jakoś tam działają i nie są uszkodzone mechanicznie. Mam także gołą płytkę NOS od zespołu synchronizacji i odchylania, na którą można by przełożyć elementy z Twojego połamańca, aby mieć zapasowy, pełnosprawny moduł. Kineskop (a może i buda) może Ci się przydać, a ja nie zamierzam robić kroku wstecz zastępując prostokątny A50-140W owalnym AW47-91 czy jak tam mu było. Jeden telewizor niech będzie najnowocześniejszy, choć pełnolampowy, drugi niech zawiera jak najwięcej zabytkowych lamp :wink: Abyś nie był stratny na elementach indukcyjnych - po uruchomieniu Twojego chassis oddam swoje poprzednie z transformatorami i DFZK.
O ile pamiętam jest tam płytka drukowana. A więc jest to coś z późniejszej produkcji. Nie mam siły teraz zrobić zdjęć wywłoki ani tego Neptuna, ale może uda mi się to zrobić rano...
No i klops, bo zastosowania dla tych najzabytkowszych lamp PL83, ECL80 a może i PL81 się tam nie znajdzie :( Chyba żeby uruchomić go takim jakim jest, a potem podmienić chassis na to znajdujące się u mnie, przekładając zarazem filtry pozyskane z drukowanej płytki grzebanego Neptuna. Przejściowo można podłączyć kompletną płytkę sygnałową w miejsce zmasakrowanego fragmentu Neptuna 1491 niczym sztuczne serce operowanemu pacjentowi, aby mieć pewność że poza torem sygnałowym wszystko inne jest sprawne...

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Trzeba więc ustalić na pw, co kiedy i jak. :idea: .
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Tak dla żartu:-) A propos: w Gdańsku na ul.Długiej, czyli na centralnym deptaku, od kilkuset lat stoja także zwłoki Neptuna,ale z brazu i sikaja woda:-)
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pierwszą część operacji mamy za sobą. Po spotkaniu pospieszyłem dopasować otrzymaną ściankę dolną i tylną. Niestety nie pasowała do żadnego z Neptunów. Dopiero OTLamp naprowadził mnie na właściwą drogę: napis OT1491 i dziurki w kształcie T-16 na otrzymanej ściance wskazywały nie na Neptuna, a na Turkusa :!:
I rzeczywiście: pasuje do Turkusa jak ulał. Tym samym uzupełniłem wieloletnie braki w posiadanym egzemplarzu. Na Turkusa wskazywał jeszcze mechanizm napędu pokręteł, który także otrzymałem. Trusz podaje OT1491 jako Turkus.
Jest jednak pewien szkopuł. Istniał Neptun OT1491, np. tu:
https://www.olx.pl/oferta/telewizor-nep ... AVYLI.html
Ale to robiły zakłady T-18.

Tak więc posiadane przez Ciebie Tomku, rozbite chassis nie jest od Neptuna, a od Turkusa :idea: .

Przy okazji zrobiłem jeszcze przegląd posiadanych Neptunów. Prawdopodobnie posiadam trzy Neptuny OT1401 (wszystkie trzy bez płytki drukowanej, wszystko na metalowym chassis), z czego dwa mają taką samą obudowę, ale jeden ma ściankę tylną od OT1495 Neptun A. Opis lamp jest jednak nieco inny niż na ściance od ...OT1495 Neptun A, którą to zamontowałem na przerobionym Neptunie (zapewne A) z płytką drukowaną. Dla porównania dwie ścianki od Neptuna A. Trzeci ma inną obudowę i nie ma ścianki tylnej. Obudowa jest kanciasta, trapezowa. Nie pasuje do niej żadna z posiadanych ścianek.

Możliwe więc, że operację "Neptun" (a może "Turkus") warto by było przeprowadzić zupełnie inaczej, niż pierwotnie planowaliśmy...

Dla porządku jeszcze oznaczenia telewizorów:

Neptun OT1491 (alternatywnie Turkus OT1491)
Neptun II OT1401
Neptun A OT1495
Neptun B OT1731
Neptun C OT1441 (14 '' kineskop)
Neptun C OT1741 (17'' kineskop)
Neptun CB ?
Neptun D III-36
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze: ndz, 6 września 2020, 22:44 Pierwszą część operacji mamy za sobą. Po spotkaniu pospieszyłem dopasować otrzymaną ściankę dolną i tylną. Niestety nie pasowała do żadnego z Neptunów. Dopiero OTLamp naprowadził mnie na właściwą drogę: napis OT1491 i dziurki w kształcie T-16 na otrzymanej ściance wskazywał nie na Neptuna, a na Turkusa :!:
I rzeczywiście: pasuje do Turkusa jak ulał. Tym samym uzupełniłem wieloletnie braki w posiadanym egzemplarzu. Na Turkusa wskazywał jeszcze mechanizm napędu pokręteł, który także otrzymałem. Trusz podaje OT1491 jako Turkus.
Jest jednak pewien szkopuł. Istniał Neptun OT1491, np. tu:
https://www.olx.pl/oferta/telewizor-nep ... AVYLI.html
Ale to robiły zakłady T-18.
A czym się jeden od drugiego różnił, czy przypadkiem tylko nie budą, a w konsekwencji ścianką tylną? Mamy wszak schemat na Fonarze:
https://www.fonar.com.pl/audio/schematy ... 0_02_1.htm
i mogę skonfrontować go w domu z posiadanym schematem z "Radiomechaniki" ale już teraz widzę że są bardzo podobne. Głowica w.cz. z pojedynczym uzwojeniem sprzęgającym p.cz. i w konsekwencji z prostą pułapką sprzężoną pojemnościowo na częstotliwość fonii sąsiedniego kanału 35,75MHz (mającą kluczowe znaczenie dla jakości obrazu) w pierwszym filtrze p.cz. na chassis, w przeciwieństwie do Szmaragda 901 który miał bifilarne uzwojenie sprzęgające w głowicy (takie uzwojenie ma jak się okazało filtr w otrzymanych od Ciebie zwłokach głowicy) i znacznie lepszą pułapkę mostkową na 35,75MHz w pierwszym filtrze na chassis:
https://www.fonar.com.pl/audio/schematy ... 1_11_2.htm
Ponadto zarówno w Turkusie, jak i Neptunie 1491 nie występuje w filtrze między II a III stopniem p.cz. pułapka na 26MHz, którą dołożono w Szmaragdzie 901, i zachowano oczywiście w późniejszych mutacjach Neptuna i Szmaragda zawierających sygnałową płytkę drukowaną. Także cała reszta szczegółów (obsada lamp, tranzytron w synchronizacji pionowej) świadczyłaby o tym że numer 1491 oba te odbiorniki (Turkus i Neptun) noszą nieprzypadkowo. Najpewniej nawet zawierają to samo chassis. Ot taka przedunifikacyjna unifikacja :wink:
Tak więc posiadane przez Ciebie Tomku, rozbite chassis nie jest od Neptuna, a od Turkusa :idea: .
A otrzymana od Ciebie głowica, o ile uda się ją skompletować (względnie użyć w roli dawcy filtru p.cz. dla głowicy moich zwłok Turkusa) będzie nadawała się do współpracy z płytką drukowaną od Neptuna A (1495), Szafira, Szmaragda 902, Neptunów C i D, ale nie z kompletem filtrów od Turkusa.
Możliwe więc, że operację "Neptun" (a może "Turkus") warto by było przeprowadzić inaczej, niż pierwotnie planowaliśmy...
Najważniejsze na chwilę obecną że zbędna mi w obecnym stanie rzeczy ścianka tylna z miejsca znalazła zastosowanie :) W najbliższych dniach czeka jednak mnie odsyfienie chassis od Ametysta S (bo do tego typu należała Twoja wywłoka telewizora zunifikowanego), a wcześniej - wymontowanie wszystkiego co tylko się da: połamanej płytki odchylania i niekompletnej sygnałowej, popalonych rezystorów drutowych, częściowo skorodowanych a także przestarzałych a w konsekwencji niepotrzebnie wielkich elektrolitów w zasilaniu (zastosuję NOSy także typu KEN ale o numer mniejsze gabarytowo dzięki czemu uda się wcisnąć do filtru więcej mikrofaradów niż było w oryginale), demontaż wszelkich transformatorów TVL-a nie wyłączając oraz dławika DFZK-2. Równocześnie zaetykietkuję każdy odlutowany przewód wiązki, aby było wiadomo co do czego szło. Robiłem to już zresztą wcześniej, wymieniając w śmietnikowych zwłokach "Fregaty" zespół Z-13 (z lampą PCL84) na Z-15 (z lampą PFL200 i tranzystorami krzemowymi w torze fonii, zastąpionymi później przez PCF82 na nadstawce) i tak powstał mój pełnolampowy składak. Potem pewnie posłużę się starą szczoteczką do zębów i proszkiem węglanu wapnia, bo cynkować całości nie czuję się na siłach, a wymagałoby to demontażu również i wiązek czego chciałbym uniknąć, bo na wiązkach (których w znalezionym pod zsypem chasis nigdy nie było więc musiałem wykonywać je na czuja) zapewne rozłożyłem się przy poprzednim podejściu. Przy okazji: nie walają się gdzieś u Ciebie zbędne złącza jakie stosowano w późniejszym Ametyście 102 do połączenia chasis z pozostałymi elementami powiązanymi ze skrzynką (głowica, klawisze, potencjometry)? Mam nawet jeden komplet w jakimś wolumenowym zasilaczu, ale styków trochę za mało. Chodzi o takie złącze jakie widać na zdjęciu:
http://www.unimor.pigwa.net/showphoto2.php?photo_id=429
na lewo od płytki sygnałowej, blisko lampy PCL86. Takie złącze znacznie ułatwiłoby wszelkie naprawy i eksperymenty, pozwalając w jednej chwili odłączyć chassis od obudowy. "Fregata" miała w tym miejscu dwa gniazdka noval w które wtykało się bakelitowe cokoły, ale głowicy one nie obejmowały, ta bowiem znajdowała się na chassis, w miejscu gdzie Ametyst S ma niektóre rezystory drutowe, a odbiorniki tzw. luksusowe (Opal, Granit, Szecherezada, ta ostatnia zbudowana na chassis Fregaty) miały płytkę uszlachetniającą.

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Tomek Janiszewski pisze: pn, 7 września 2020, 09:43 Przy okazji: nie walają się gdzieś u Ciebie zbędne złącza jakie stosowano w późniejszym Ametyście 102 do połączenia chasis z pozostałymi elementami powiązanymi ze skrzynką (głowica, klawisze, potencjometry)? Mam nawet jeden komplet w jakimś wolumenowym zasilaczu, ale styków trochę za mało. Chodzi o takie złącze jakie widać na zdjęciu:
http://www.unimor.pigwa.net/showphoto2.php?photo_id=429
na lewo od płytki sygnałowej, blisko lampy PCL86.
Tego typu lub podobne złącza można znaleźć w sieci pod hasłem "złącza nożowe", nie zawsze w rozsądnej cenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.