Prosty wzmacniacz SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Prosty wzmacniacz SE
ejejej, a co ze mną?
Megabit, masz zainstalowane to trafo? Jak się sprawuje, masz porównanie z używanymi?

-
- 1250...1874 posty
Nie, jeszcze nie zamontowane. Kupiłem kiedyś okazyjnie, teraz będą pracowały z 6V6 na płytkach od traxmana, jak wymyślę jakąś obudowę. A skoro KaKa przeprowadzi testy porównawcze, to wątpliwości zostaną rozwiane 

-
- 25...49 postów
A za jaki okres czasu można się spodziewać wyników? Chciałbym do końca tygodnia zamówić, a nie wiem co ;p.
A co z kabelkami? 1mm będą ok? Do zasilania i w ogóle...
Pozdrawiam
diablo62
A co z kabelkami? 1mm będą ok? Do zasilania i w ogóle...
Pozdrawiam
diablo62
-
- 1875...2499 postów
Do końca tygodnia :p to ja jestem :p zawalony :p.
Najwcześniej po 20 będę miał cokolwiek czasu wolnego.
Najwcześniej po 20 będę miał cokolwiek czasu wolnego.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 25...49 postów
Hej,
czy naprawdę w tym opisie i schemacie jest dużo błędów?
http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
Skoro i ta bym zamawiał wszystkie części na nowo, to może warto trochę dołożyć do w/w? Początkowo chciałem go zrobić, ale wyczytałem, że są jakieś błędy i trudno go uruchomić
Pozdrawiam
diablo62
czy naprawdę w tym opisie i schemacie jest dużo błędów?
http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
Skoro i ta bym zamawiał wszystkie części na nowo, to może warto trochę dołożyć do w/w? Początkowo chciałem go zrobić, ale wyczytałem, że są jakieś błędy i trudno go uruchomić
Pozdrawiam
diablo62
Któryś z forumowiczów, walczył z tym wzmacniaczem, gdzieś w wątkach jest opis co trzeba przerobić aby wzorując się na tej konstrukcji nie mieć problemów i podnieść nieco osiągi.
Jak na złość nie potrafię odszukać teraz tego wątku...
Jak na złość nie potrafię odszukać teraz tego wątku...
-
- 625...1249 postów
To może coś sprawdzonego:
http://www.talpro.pl/el84.gif
Wiele osób na tym forum zrobiło ten wzmacniacz i nie słyszałem o problemach z uruchomieniem (zresztą do mojego egzemplarza już mam zrobioną obudowę i niebawem zacznę montaż).
Różnica między Talcompem i Audiotonem jest taka, że w Audiotonie jest odwracacz samosymetryzujący, a w Talcompie jest odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem poprzedzony stopniem WK - układ klasyczny do bólu, po prostu nie ma prawa nie działać.
Tyle, że temat zacząłeś o wzmacniaczu SE, a te obydwa wzmacniacze są PP (przeciwsobne, push-pull). Różnica jest zasadnicza zarówno w poziomie skomplikowania jak i ilości potrzebnych części.
http://www.talpro.pl/el84.gif
Wiele osób na tym forum zrobiło ten wzmacniacz i nie słyszałem o problemach z uruchomieniem (zresztą do mojego egzemplarza już mam zrobioną obudowę i niebawem zacznę montaż).
Różnica między Talcompem i Audiotonem jest taka, że w Audiotonie jest odwracacz samosymetryzujący, a w Talcompie jest odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem poprzedzony stopniem WK - układ klasyczny do bólu, po prostu nie ma prawa nie działać.
Tyle, że temat zacząłeś o wzmacniaczu SE, a te obydwa wzmacniacze są PP (przeciwsobne, push-pull). Różnica jest zasadnicza zarówno w poziomie skomplikowania jak i ilości potrzebnych części.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Zawsze może zrobić mój sprawdzony 6V6 (został się biedny jeden komplet płytek...)
-
- 250...374 postów
Ja się właśnie męczę z tym PP na płytkach z AVT.
Czekam właśnie na trafa od 4pietro4 i będę odpalał... zobaczymy co z tego wyjdzie
Czekam właśnie na trafa od 4pietro4 i będę odpalał... zobaczymy co z tego wyjdzie

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
To tym bardziej poszukaj po w wątku opisywana była przeróbka - co lutować a co nie do AVT
-
- 250...374 postów
Kurcze, też szukam i nie mogę tego znaleźć... jakby ktoś odszukał ten wątek to proszę o linka 

-
- 250...374 postów
Dzięki wielkie - najgorsze jest to, że ja już go praktycznie poskładałem...
No ale nic zabieram się za czytanie
No ale nic zabieram się za czytanie

Opanowanie oryginału jest względnie proste: ECC83 w kubki ekranujące, rezystor antyparazytowy w pierwszej triodzie min 22k, w większości przypadków uspokaja układ - ale zawsze warto sprawdzić na oscyloskopie.
Ostatnio zmieniony pn, 17 maja 2010, 22:09 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 250...374 postów
Ok. W tym wątku jest narobione sporo zmian. Myślisz, żeby zmienić rezystor siatkowy i założyć na nią ekran i wtedy sprawdzić? Czy od razu dokonać wszystkich korekcji, które zostały wymienione w tamtym wątku?
No bo z tego co widzę to tam jest wywalony cały ten dzielnik napięcia zasilający siatkę drugiej triody (odwracacza fazy) i kondensatory eliminujące jej sprzężenie zwrotne.
No bo z tego co widzę to tam jest wywalony cały ten dzielnik napięcia zasilający siatkę drugiej triody (odwracacza fazy) i kondensatory eliminujące jej sprzężenie zwrotne.