Wzmacniacz gitarowy PP 2x6P14P - kilka pytań.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wzmacniacz gitarowy PP 2x6P14P - kilka pytań.

Post autor: AnTech »

:arrow: mariuszss Czy łączówki lutownicze na transformatorach będą w jakikolwiek sposób zaizolowane i zabezpieczone przed przypadkowym dotknięciem czy pozostaną gołe stanowiąc potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia?
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mariuszss »

AnTech pisze::arrow: mariuszss Czy łączówki lutownicze na transformatorach będą w jakikolwiek sposób zaizolowane i zabezpieczone przed przypadkowym dotknięciem czy pozostaną gołe stanowiąc potencjalne zagrożenie dla zdrowia i życia?
Oczywiście, że będą zabezpieczone.
Na tą chwilę właściwie już by to można zrobić, ale nie znalazłem jeszcze rozwiązania prostego i estetycznego (no i w miarę taniego).

Z drugiej strony w urządzeniach produkowanych seryjnie (nie koniecznie wzmacniaczach) elementy będące w obudowie zamkniętej bywają pod napięciem (niebezpiecznym dla życia).
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jak nie masz (albo nie chcesz kupować) metalowych dekli do traf to możesz je zrobić z laminatu, znaczy takiego na płytki drukowane, miedziowany, "surowy". Wycinasz formatki, lutujesz, szlifujesz krawędzie, malujesz i już. Ktoś już jakiś czas temu wrzucał zdjęcia, że tak zrobił, chyba Pasio, ale nie jestem pewien.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

sppp pisze:Jak nie masz (albo nie chcesz kupować) metalowych dekli do traf to możesz je zrobić z laminatu, znaczy takiego na płytki drukowane, miedziowany, "surowy". Wycinasz formatki, lutujesz, szlifujesz krawędzie, malujesz i już. Ktoś już jakiś czas temu wrzucał zdjęcia, że tak zrobił, chyba Pasio, ale nie jestem pewien.
Jest to jakieś rozwiązanie - dziękuję za podpowiedź.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Marvel pisze:
mariuszss pisze:Co Waszym zdaniem warto poprawić lub zmienić?
Obrócić podstawki lamp preampu o 180 stopni. Powinno to wyeliminować większość problemów. Poważnie.

Witam ponownie.
Muszę przyznać, że obrócenie podstawek w preampie pomogło. Przydźwięk zmalał prawie do zera (nie mogłem wyeliminować całkowicie skrzyżowania połączeń lamp z płytką). Docelowo spróbuje poprawić płytkę i zastosować złącza - będzie łatwiej coś modyfikować na płytce.

Pozostaje mi jeszcze przetestować modyfikacje pod kątem zmniejszenia przesteru.