Budowa WE 91A 300B - już gra ale...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Re: Budowa WE 91A 300B - już gra ale...

Post autor: kotok »

Jakie transformatory głośnikowe zastosowałeś?
Robiłeś jakieś pomiary? (pasmo przenoszenia, moc)
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

pq75 pisze:Nie bardzo wiem o co chodzi z tą przesadą. Rozumiem że lepiej jak jest więcej niż jak za mało. Czy są jakieś konsekwencje zastosowania rezystora o wyżej niż potrzebna moc (poza większymi rozmiarami i zazwyczaj ceną) ?
Nie, konsekwencji negatywnych nie ma żadnych. Typowo przyjmuje się zapas mocy rezystora 200-300% (czyli w tym przypadku 20W byłoby już nadto), chyba że jest bardzo dobry powód, aby dać większy zapas. Być może w tym przypadku temperatura rezystora w trakcie pracy jest ważna (stałość temperaturowa rezystancji i takie tam). Jak widać większość Kolegów - bardziej ode mnie światłych - pochwala jednak taką nadmiarowość w tym punkcie układu. Ja bym mimo to dał mniejszej mocy rezystor, i jestem pewien że też by dobrze działało. Inna sprawa że nigdy bym nie zapłacił $29 +przesyłka za dwa rezystory (nad 1/10 tej ceny bym się mocno zastanawiał), bo za to można kupić kwartet EL84 :)
pq75
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pq75 »

Marvel pisze:Ten niebieski pstryczek w (R) na pewno nie nadaje się jako wyłącznik sieciowy.
Pstryczek faktycznie się nie nadaje. Już go wymieniłem. Prawdopodobnie był jedną z przyczyn trzasków w głośnikach. Drugim powodem mógł być niedokładnie zamocowany przewód od masy do obudowy potencjometru. Na tą chwilę trzaski znikły.

Ok z mocą rezystorów już rozumiem, więc te dwa zastają :)
kotok pisze:Jakie transformatory głośnikowe zastosowałeś?
Robiłeś jakieś pomiary? (pasmo przenoszenia, moc)
Transformatory są od p. Ogonowskiego.
Jeśli chodzi o pomiary to p. Tomek sprawdzał pasmo przenoszenia. Nie pamiętam dokładnie wyników pomiaru, wydaje mi się że było to od 10Hz do 10kHz. W tym zakresie nie było spadku amplitudy na oscyloskopie.

Myślę że z czasem pomierzę pasmo i moc. Wrzucę wtedy pomiary na forum.

Zastanawiam się nad przebudowaniem prawego kanału, tak żeby obydwa były identyczne (obecnie jest lustrzane odbicie). Wydaje mi się że przewody układają się lepiej w lewym kanale niż w prawym (patrz foto).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

pq75 pisze:
Transformatory są od p. Ogonowskiego.
Jeśli chodzi o pomiary to p. Tomek sprawdzał pasmo przenoszenia. Nie pamiętam dokładnie wyników pomiaru, wydaje mi się że było to od 10Hz do 10kHz. W tym zakresie nie było spadku amplitudy na oscyloskopie.

Myślę że z czasem pomierzę pasmo i moc. Wrzucę wtedy pomiary na forum.
Znam te trafa i górną częstotliwość graniczną powinieneś osiągnąć ponad 60kHz (-3dB). Trafa p.Ogonowskiego mają dobre paramaetry przy pomiarach ale gorzej jest z brzmieniem końcowym wzmacniacza. Ale to już temat odpowiedni do "kącika audiofilskiego"
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Dumek »

Jeżeli mogę przyłączyć się do tematu , i nieco odświeżyć wątek, właśnie też wykonałem wzmacniacz na 300B. Jest to układ opisany przez Derka Waltona z tej strony http://www.iol.ie/~waltonaudio/mk1partslist.html. Przydźwięk jest ale mały (można powiedzieć pomijalny), do pierwszej lampy zastosowałem dzielnik podnoszący potencjał na doczepie napięciu żarzenia i kondensator do masy, przy lampie 300B nic nie zmieniałem żarzenie napięciem zmiennym i rezystor 100om do symetryzacji. Trzasków w głośniku nie ma nie wiem skąd u ciebie mogą się brać. Wzmacniacz gra bardzo dobrze.
Piotr
pq75
25...49 postów
25...49 postów

Ładnie zrobiony ten wzmak.
Dumek pisze:Przydźwięk jest ale mały (można powiedzieć pomijalny), do pierwszej lampy zastosowałem dzielnik podnoszący potencjał na doczepie napięciu żarzenia i kondensator do masy
jesteś w stanie zmierzyć wielkość przydźwięku?. Ciekawy jestem jakie jest minimum które można osiągnąć przy żarzeniu prądem zmiennym.
Zastanawiam się też jak podawać wyniki pomiaru żeby były porównywalne.

W mojej konstrukcji przydźwięk pochodzi głównie od żarzenia 300B. Nie badałem tego dokładnie ale gdy podłączyłem tylko żarzenie, z oddzielnego transformatora, to w głośniku pojawił się taki sam "brum" jak podczas normalnej pracy wzmacniacza. Jak znajdę trochę czasu to poeksperymentuje trochę, chociaż po kilku tygodniach słuchania przyzwyczaiłem się do tego poziomu brumu który jest.

inne zmiany:
- Przez moment pojawiał się większy przydźwięk przy dotykaniu potencjometru. Pomogło podpięcie uziemienia z sieci.
- Trzaski zniknęły po poprawkach montażowych :)
- Zmieniłem również prowadzenie masy tak jak to sugerował to p. Tomek ale nie słychać różnicy.
- W stosunku do wcześniej zamieszczonego schematu zmieniłem wartość kondensatora 0,22uF na 0,1uF.

Wczoraj zmierzyłem pasmo przenoszenia.
Jeżeli nie popełniłem błędu przy pomiarze to pasmo wynosi 30Hz-30kHz (-3dB).

Mocy jeszcze nie mierzyłem ale na razie poznaje oscyloskop :)
Piotrek.
pq75
25...49 postów
25...49 postów

traxman pisze:dla lamp żarzonych bezpośrednio typu 2A3 stosuje mocną filtrację lub dla 300B/6S4S stabilizację żarzenia
Traxman czy mógłbyś napisać jak stabilizujesz żarzenie?. W necie jest kilka różnych rozwiązań, od najprostszego z mostkiem prostowniczym i kondensatorem do bardziej złożonego jak np. w projekcie Thorstena http://www.audioasylum.com/forums/tubed ... 71898.html Zastanawiam się nad jakie jest optymalne rozwiązanie.
Piotrek.
pq75
25...49 postów
25...49 postów

Zmierzyłem moc wzmacniacza, zakładając że zrobiłem to właściwie to wynosi ona około 6W.

Wracając do nieszczęsnego brumu to jego poziom wynosi Upp=15mV (tyle wynosi odległość pomiędzy szczytami).

Zainspirowany wątkiem "wzmacniacz w konfiguracji triodowej" zamierzam jeszcze pooglądać przebieg prostokątny przy różnych częstotliwościach. Jak sprawdziłem na szybko to niestety już przy 1kHz sygnał odbiega od wzorcowego. Jak tylko znajdę chwilę to porobię zdjęcia.

Piotrek.
Piotrek.
pq75
25...49 postów
25...49 postów

Witam,
zrobiłem kilka zdjęć przebiegu prostokąta na oscyloskopie.
Moc ok. 2W. (oscyloskop był ustawiony 2V/D, na przebiegu sinusa ustawiłem 3 działki).
Zastanawia mnie przebieg przy 30Hz - nie wiem co oznacza aż takie zniekształcenie. Mógłby ktoś wyjaśnić jak zinterpretować ten przebieg? (oczywiście chętnie usłyszę coś o reszcie).
Czy to w miarę "normalne" zniekształcenia?
Nie wiem czemu ale wyobrażałem sobie że będzie równiej (bardziej zbliżone do sygnału wzorcowego.
Piotrek.
traxman

Post autor: traxman »

To tak wygląda, zniekształcenie 30Hz wynika z pogorszonego przenoszenia niskich częstotliwości przez transformator, wzmacniacz nie ma sprzężenia zwrotnego poprawiającego "wygląd" przebiegu, jest całkiem poprawnie. Możesz spróbować nieco zwiększyć pojemności sprzęgające bo nie wiem jakie teraz są, ale raczej drastycznej zmiany nie będzie.