OTG1411 Pegaz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: OTG1411 Pegaz
Wszystko wskazuje na to, że Pegaz nie miał jednak przełącznika, więc omawiany w tym wątku telewizor to nie Pegaz, lecz Fala, bo na zdjęciach widać wyraźnie głowicę z bębnowym przełącznikiem. Z Radioamatora 9/1962:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam.
Cytat z serwisówki : Odbiornik ( Pegaz ) jest przystosowany do odbioru programu tv,nadawanego tylko w jednym kanale,zależnie od zastosowanej wkładki kanałowej.
Odbiornik Fala powstał w wyniku modernizacji tv Pegaz i różni się od niego głównie zastosowaniem dwunastokanałowej głowicy w.cz oraz częstotliwościami pośrednimi - koniec cytatu.
Osobiście pamiętam że był to sprzęt raczej "badziewiasty".Natomiast Szmaragdy,S901,S902,przynajmniej w W-wie,wyposażone były we wszystkie wkładki.
Pozdrawiam.
Cytat z serwisówki : Odbiornik ( Pegaz ) jest przystosowany do odbioru programu tv,nadawanego tylko w jednym kanale,zależnie od zastosowanej wkładki kanałowej.
Odbiornik Fala powstał w wyniku modernizacji tv Pegaz i różni się od niego głównie zastosowaniem dwunastokanałowej głowicy w.cz oraz częstotliwościami pośrednimi - koniec cytatu.
Osobiście pamiętam że był to sprzęt raczej "badziewiasty".Natomiast Szmaragdy,S901,S902,przynajmniej w W-wie,wyposażone były we wszystkie wkładki.
Pozdrawiam.
Podejrzenie pada na Falę. Ostatecznie się okaże po zdjęciu pokrywy głowicy. Wydaje się, że przy okazji rozwiązała się i inna zagadka: Gdzieś w szpargałach mam głowicę, która miała wyraźnie krótsze trzpienie pokręteł. Ta głowica nie pasowała mechanicznie do odbiornika typu "Szafir", "Szmaragd" itd. Wydaje mi się, że ta właśnie głowica z krótszymi trzpieniami pochodzi od OTV Fala.
Wydaje się, że Pegazów było wyprodukowanych bardzo mało. Mogło ich też niewiele ocaleć. O ile Szmaragdy, Szafiry itd. technicznie oferowały niemal to samo co znacznie późniejsze Ametysty (tj. odbiór w kanałach 1-12), o tyle Pegaz oferował technicznie w zasadzie tyle co poczciwa Wisła. Tym samym mógł być stosunkowo szybko wyrzucany na śmietnik...
Wydaje się, że Pegazów było wyprodukowanych bardzo mało. Mogło ich też niewiele ocaleć. O ile Szmaragdy, Szafiry itd. technicznie oferowały niemal to samo co znacznie późniejsze Ametysty (tj. odbiór w kanałach 1-12), o tyle Pegaz oferował technicznie w zasadzie tyle co poczciwa Wisła. Tym samym mógł być stosunkowo szybko wyrzucany na śmietnik...
-
- 125...249 postów
Dokładnie 28440.Alek pisze:Wydaje się, że Pegazów było wyprodukowanych bardzo mało.
http://unimor.info/viewpage.php?page_id=5
Najzabawniejsze jest to, że 17'' Belwederów zrobiono 776 szt i jeden z nich jest w moich zbiorach.
Wynika z tego, że to większy rarytas niż ta Fala, Belweder 14'' czy Pegaz
Ciekawostką są niewielkie produkcje Fali i Pegaza w latach późniejszych. Czyżby z zapasów magazynowych?
Warto jednak jeszcze zwrócić uwagę, że tabela jest niekompletna. Brak tam z całą pewnością OTV Szafir i Szmaragd. Możliwe, że brak i innych- nie widzę np. Algi 19''

Wynika z tego, że to większy rarytas niż ta Fala, Belweder 14'' czy Pegaz

Ciekawostką są niewielkie produkcje Fali i Pegaza w latach późniejszych. Czyżby z zapasów magazynowych?
Warto jednak jeszcze zwrócić uwagę, że tabela jest niekompletna. Brak tam z całą pewnością OTV Szafir i Szmaragd. Możliwe, że brak i innych- nie widzę np. Algi 19''

-
- 625...1249 postów
Ale Alku, ta tabela podaje dane produkcyjne Unimoru, nie WZT.
Wszystkie 17-calowe Belwedery, jakie widziałem były w tej nowszej skrzynce, takiej jak Twoja.
Natomiast ja się nieśmiało zastanawiam, czy ten mój nie mógłby być właśnie siedemnastocalówką z Unimoru, ze względu na tę bardzo bardzo nietypową skrzynkę...
Wszystkie 17-calowe Belwedery, jakie widziałem były w tej nowszej skrzynce, takiej jak Twoja.
Natomiast ja się nieśmiało zastanawiam, czy ten mój nie mógłby być właśnie siedemnastocalówką z Unimoru, ze względu na tę bardzo bardzo nietypową skrzynkę...
Tak, masz chyba rację. To tłumaczy, czemu w tym spisie nie ma wspomnianych OTV, a także Szecherezady, Aladyna czy Toski...
Rozebrałem właśnie ostrożnie telewizor. Chassis wyciąga się bardzo prosto. Niestety, jest znaczna korozja; rozważam więc rozebranie wszystkiego do rosołu i ocynkowanie.
Buda ma wzmocnienia metalowe na spodzie. Są one zardzewiałe, więc też pójdą do ocynku.
Ciekawostką jest metka budy, na której jest napisane "Pegaz"
.
Buda w stanie ogólnym dobrym, jednak przód będzie wymagał jakichś robót.
Myślę, że wiele wyjaśni się, gdy dobiorę się wreszcie do przełącznika kanałów
Buda ma wzmocnienia metalowe na spodzie. Są one zardzewiałe, więc też pójdą do ocynku.
Ciekawostką jest metka budy, na której jest napisane "Pegaz"

Buda w stanie ogólnym dobrym, jednak przód będzie wymagał jakichś robót.
Myślę, że wiele wyjaśni się, gdy dobiorę się wreszcie do przełącznika kanałów

-
- 125...249 postów
Ktoś z was licytuje w/w TV ? ;> http://www.allegro.pl/item977554884_tel ... kazja.html
Zapadła w tych dniach decyzja ostateczna. Fala została rozebrana na czynniki pierwsze i po ponownym ocynkowaniu skorodowanych detali będzie składana od początku. Jednakże już teraz można ocenić, czego brak do pełni szczęścia:
1) dwóch pokręteł bocznych
2)potencjometrów (te, które są nie nadadzą się już do niczego)
3)ścianki tylniej
Praktyka dotychczasowa dowodzi, że zdobycie brakującej ścianki jest bardzo trudne i chyba trzeba będzie ją sobie dorobić.
Na szczęście są dobre zdjęcia w internecie.
1) dwóch pokręteł bocznych
2)potencjometrów (te, które są nie nadadzą się już do niczego)

3)ścianki tylniej
Praktyka dotychczasowa dowodzi, że zdobycie brakującej ścianki jest bardzo trudne i chyba trzeba będzie ją sobie dorobić.
Na szczęście są dobre zdjęcia w internecie.
-
- 625...1249 postów
Mam nadzieję, że poprowadzisz jakąś mini relację z tego remontu - sam chciałbym zrobić coś takiego z moim Fiordem, ale coś zapału brak...
-
- 3125...6249 postów

Czy chodzi o takie podwójne potencjometry?
Ratujmy stare tranzystory!
Obiecałem relację z renowacji. Chassis już po wizycie w galwanizerni. Teraz zacznie się żmudny montaż.
-
- 3125...6249 postów