OTG1411 Pegaz

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Re: OTG1411 Pegaz

Post autor: OTLamp »

Wszystko wskazuje na to, że Pegaz nie miał jednak przełącznika, więc omawiany w tym wątku telewizor to nie Pegaz, lecz Fala, bo na zdjęciach widać wyraźnie głowicę z bębnowym przełącznikiem. Z Radioamatora 9/1962:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam.
Cytat z serwisówki : Odbiornik ( Pegaz ) jest przystosowany do odbioru programu tv,nadawanego tylko w jednym kanale,zależnie od zastosowanej wkładki kanałowej.
Odbiornik Fala powstał w wyniku modernizacji tv Pegaz i różni się od niego głównie zastosowaniem dwunastokanałowej głowicy w.cz oraz częstotliwościami pośrednimi - koniec cytatu.
Osobiście pamiętam że był to sprzęt raczej "badziewiasty".Natomiast Szmaragdy,S901,S902,przynajmniej w W-wie,wyposażone były we wszystkie wkładki.
Pozdrawiam.
Alek

Post autor: Alek »

Podejrzenie pada na Falę. Ostatecznie się okaże po zdjęciu pokrywy głowicy. Wydaje się, że przy okazji rozwiązała się i inna zagadka: Gdzieś w szpargałach mam głowicę, która miała wyraźnie krótsze trzpienie pokręteł. Ta głowica nie pasowała mechanicznie do odbiornika typu "Szafir", "Szmaragd" itd. Wydaje mi się, że ta właśnie głowica z krótszymi trzpieniami pochodzi od OTV Fala.

Wydaje się, że Pegazów było wyprodukowanych bardzo mało. Mogło ich też niewiele ocaleć. O ile Szmaragdy, Szafiry itd. technicznie oferowały niemal to samo co znacznie późniejsze Ametysty (tj. odbiór w kanałach 1-12), o tyle Pegaz oferował technicznie w zasadzie tyle co poczciwa Wisła. Tym samym mógł być stosunkowo szybko wyrzucany na śmietnik...
stryker
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stryker »

Alek pisze:Wydaje się, że Pegazów było wyprodukowanych bardzo mało.
Dokładnie 28440.
http://unimor.info/viewpage.php?page_id=5
Alek

Najzabawniejsze jest to, że 17'' Belwederów zrobiono 776 szt i jeden z nich jest w moich zbiorach.
Wynika z tego, że to większy rarytas niż ta Fala, Belweder 14'' czy Pegaz :lol:
Ciekawostką są niewielkie produkcje Fali i Pegaza w latach późniejszych. Czyżby z zapasów magazynowych?

Warto jednak jeszcze zwrócić uwagę, że tabela jest niekompletna. Brak tam z całą pewnością OTV Szafir i Szmaragd. Możliwe, że brak i innych- nie widzę np. Algi 19'' :? :cry:
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Ale Alku, ta tabela podaje dane produkcyjne Unimoru, nie WZT.
Wszystkie 17-calowe Belwedery, jakie widziałem były w tej nowszej skrzynce, takiej jak Twoja.
Natomiast ja się nieśmiało zastanawiam, czy ten mój nie mógłby być właśnie siedemnastocalówką z Unimoru, ze względu na tę bardzo bardzo nietypową skrzynkę...
Alek

Tak, masz chyba rację. To tłumaczy, czemu w tym spisie nie ma wspomnianych OTV, a także Szecherezady, Aladyna czy Toski...
Alek

Rozebrałem właśnie ostrożnie telewizor. Chassis wyciąga się bardzo prosto. Niestety, jest znaczna korozja; rozważam więc rozebranie wszystkiego do rosołu i ocynkowanie.
Buda ma wzmocnienia metalowe na spodzie. Są one zardzewiałe, więc też pójdą do ocynku.
Ciekawostką jest metka budy, na której jest napisane "Pegaz" :? .
Buda w stanie ogólnym dobrym, jednak przód będzie wymagał jakichś robót.

Myślę, że wiele wyjaśni się, gdy dobiorę się wreszcie do przełącznika kanałów :idea:
stryker
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stryker »

Alek

Zapadła w tych dniach decyzja ostateczna. Fala została rozebrana na czynniki pierwsze i po ponownym ocynkowaniu skorodowanych detali będzie składana od początku. Jednakże już teraz można ocenić, czego brak do pełni szczęścia:
1) dwóch pokręteł bocznych
2)potencjometrów (te, które są nie nadadzą się już do niczego) :(
3)ścianki tylniej

Praktyka dotychczasowa dowodzi, że zdobycie brakującej ścianki jest bardzo trudne i chyba trzeba będzie ją sobie dorobić.
Na szczęście są dobre zdjęcia w internecie.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Mam nadzieję, że poprowadzisz jakąś mini relację z tego remontu - sam chciałbym zrobić coś takiego z moim Fiordem, ale coś zapału brak...
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

:arrow: Alek

Czy chodzi o takie podwójne potencjometry?
Ratujmy stare tranzystory!
Alek

Ten potencjometr jest inny. Ma tylko jedną sekcję i jest mniejszy.
Alek

Obiecałem relację z renowacji. Chassis już po wizycie w galwanizerni. Teraz zacznie się żmudny montaż.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Wygląda jak nowe. Czym zostało pokryte?
Ratujmy stare tranzystory!