Wzmacniacz na tanich lampach.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Wzmacniacz na PLC86, ze sprzężeniem czy bez?
Duże w sensie klasyczny ceramiczny 5W.
Lepiej na płytce, bo podkówkę ciężko umieścić w pająku, a z kolei Ck chciałby ją objąć.
Lepiej na płytce, bo podkówkę ciężko umieścić w pająku, a z kolei Ck chciałby ją objąć.
-
- 3125...6249 postów
Nie popadaj w egoizm. Na 6P1P, bo są tanie i super i na PL36, bo są jeszcze tańsze!Piotr pisze:Na jakich lampach?
Ja mam sporo PL841, 6P1P i 6P9
Czy raczej PL36?

_
Piotr pisze:Przykro mi, ale przy mojej rozdzielczości ekranu będę miał puzzle 1001 kawałków
Jaki problem stronę z PDF'a wyksportowac do grafiki (drukujesz jedną stonę do PDF a potem FastStone Caprure - przechwyci cała stronę jako grafika bimtampowa nawet to co nie mieści się na eranie) a potem np. do Corela gdzi można sobie nawet wszelki kreseczki i nne linie ładnie narysować nawet krzywe.... Żadnego puzzle.
-
- moderator
Problem z PL36 jest taki, że chciałaby na siatce połowę Ua. W sumie nawet 100V wystarczy z zapasem.
Dwa zasilacze? Ua z podwajacza? Tak źle i tak niedobrze.
Za to sensowna moc będzie tylko w klasie B.
Dwa zasilacze? Ua z podwajacza? Tak źle i tak niedobrze.
Za to sensowna moc będzie tylko w klasie B.
I to bardzo dobre, zrobi się dwa zasilacza połączone szeregowo, w środek do siatek całość do anod, będzie można zutylizować tanie zasilaczowe kondensatory na 200V z PC lub ewentualnie można dać powielacz.
-
- 9375...12499 postów
Znaczy się szykuje się widzę jakiś śmiećprojekt? Wielokrotnie myślałem nad zagospodarowaniem całej masy śmieciowych tanich lampek choćby PL500/504 czy PL81... oczywiście mi raczej chodzi o giatrowce, ale przecież końcówka to końcówka...
-
- moderator
Z EL84 czy PL841 wyglądałoby to tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Że niby jakoś tak?
-
- 3125...6249 postów
W tym wzmacniaczu można wykorzystać jako transformator głośnikowy transformator sieciowy od telewizora Vela, Neptun 150, Neptun 171 z uzwojeniem wtórnym połączonym równolegle i obciążonym głośnikiem o impedancji 4 omów. Uczyniło by to wzmacniacz jeszcze bardziej śmieciowym.
Ratujmy stare tranzystory!
No nie, to nie ma być wzmacniacz śmieciowy, tylko na tanich lampach - a to jednak różnica.
Przerysowałem i zabieram się powoli za płytkę, jeszcze jakieś sugestie?Piotr pisze:Że niby jakoś tak?
Rk lepiej dac na płytce zasilacza, na driver ewentualnie dałbym potencjometry Ug. Chyba najwyższy czas rozdzielić wątki, bo chcąc zamieścić schemat trochę się naszukałem.
-
- moderator
1. Cg2, czyli 1u/400V raczej nie będzie elektrolitem.traxman pisze:jeszcze jakieś sugestie?
2. Przy wyprowadzeniach -Ug1 dałbym miejsce na kondensatory np. 220n/250V do masy - równolegle do zworek.
Owszem.traxman pisze:Chyba najwyższy czas rozdzielić wątki, bo chcąc zamieścić schemat trochę się naszukałem.
To jakie lampy w końcu? Z EL36 to będzie potwór mocy ponad 40W, co oznacza większe TG i klasę B.
1uf/400 elektrolit, bo mały jest.
Lampy końcowe nieistotne, montowałbym na płasko na kawałku kątownika, do zrobienia zostanie jeszcze tylko zasilacz.
Tak driver będzie bardziej uniwersalny i nie koniecznie tylko do "śmieciowych" lamp.
Zrobię zwory o rozstawie 400mils, to kondensatory wejdą, w te same otwory.
Lampy końcowe nieistotne, montowałbym na płasko na kawałku kątownika, do zrobienia zostanie jeszcze tylko zasilacz.
Tak driver będzie bardziej uniwersalny i nie koniecznie tylko do "śmieciowych" lamp.
Zrobię zwory o rozstawie 400mils, to kondensatory wejdą, w te same otwory.
-
- moderator
No ok, zwijka ma 22,5mm i kosztuje 2 razy więcej niż elektrolit o średnicy 8mm.traxman pisze:1uf/400 elektrolit, bo mały jest.
Dla Ciebie. Ja projektuję do tego transformatorytraxman pisze:Lampy końcowe nieistotne