Skalowanie charakterystyk pentod.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Re: Skalowanie charakterystyk pentod.

Post autor: Adrian »

Witam po kilkuletniej nieobecności :)

Przepraszam, że odgrzebuję taaaki stary temat, ale akurat przerabiałem dziś to zagadnienie. Być może uzyskane przeze mnie wyniki komuś się przydadzą.

Przedstawiam wyniki dla lampy ECL80. "Statyczny tryb pracy", bez rezystora anodowego.
Chodziło mi o przypadek, gdy lampa posłuży jako źródło prądowe do ładowania kondensatora, a natężenie prądu regulowane będzie w siatce ekranowej*.

W pierwszej tabelce - wartości zmierzone Ua i Ug2.
W drugiej - wartości wyliczone na podstawie podanego wzoru, czyli Ua=(natężenie prądu anodowego *stosunek napięć) do potęgi 1,3.
Owo natężenie oszacowałem pi razy drzwi na charakterystyce dla Us=0V i Ua=200V (=Uzas.), natomiast Ig2 to po prostu Ia/6 (wsp. rozdziału dobrany na oko z danych lampy) :)

Nie jest tu potrzebna aptekarska dokładność, tylko przynajmniej zorientowanie się co do rzędu wielkości. W każdym razie mnie było potrzeba tylko tyle, by z kolei zobaczyć, jakiego potencjometru będę potrzebował i jaka może być najmniejsza rezystancja, by nie przekroczyć Ia max (i P max). Jako nieelektronik z niewielką praktyką zawsze wolę wiedzieć "obliczeniowo" czego się spodziewać, nim zacznę podłączać.

Jak widać, od pewnego momentu wyniki są dość zbieżne, ich stosunki dążą do jedności, nie chciałem jednak katować lampy wyższym Ia.

I tutaj ukłony dla niezastąpionego Kolegi Studiego za przybliżenie analityczne problemu :)

-------------
* chyba, że znajdę zestaw pentoda-trioda bez połączonych katod i natężenie prądu anodowego będę regulował potencjometrem w katodzie pentody, zmieniając tym samym Us1. Na razie mam tylko ECL80, gdzie katoda jest wspólna dla triody i pentody. Triodę potrzebuję w innym miejscu układu, stąd nie mogę zastosować wspólnego rezystora katodowego.
Prad siatki ekranowej ze wzoru 2.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.