Nie, chodziło mi tylko o to, że jeżeli znasz kolejność ułożenia sekcji, to możesz wybrać kolejność ich szeregowego połączenia, jak mówiłem 1-2-3-4 lub 1-4-2-3. Oczywiście otrzymujesz od razu odczepy do podłączenia siatek w trybie UL.
Z przekładni wynika, że wtórne ma być równoległe i jest przewidziane dla 8R.
Nadal nie wiem dlaczego są 4 sekcje wtórnego, kiedy powinne być 3, ale nie masz się czym przejmować
Kilka amerykańskich transformatorów SE miało 4 sekcje wtórne i 3 sekcje pierwotne (wyglądające na jednakowe) i możliwość przełączania 4/16R. Każda pierwotna była identyczna i łączyła się w szereg. Wtórne były także jednakowe i łączyły się parami, takie pary przy połączeniu szeregowym pracowały na 16R, a przy połączeniu równoległym na 4R.
Układ uzwojeń to
RDZEŃ-1W-1P-2W-2P-3W-3P-4W,
3P do zasilania,
1P do anody,
1W/2W równolegle
oraz
3W/4W równolegle
i do przełącznika 4/16R.
Wcześniej miało być 4/16 zamiast 4/8. Swoją drogą większość nieco nowszych sprzętów miała 4/8/16, ale nie miałem okazji rozbierać i sprawdzać jak to było łączone. Jeżeli Ktoś ma pomysł, to chętnie wysłucham. W Leak'u były chyba uzwojenia wtórne w trzech sekcjach 4R/4R/2x4R dla 4/8/16 i cztery sekcje pierwotnego.
Nie wiem czy dobrze rozumiem?
Załóżmy, że dla jakiegoś trafa dla 4R mamy po stronie wtórnej 100zw.
Dla 8R potrzebowalibyśmy 150zw a dla 16R 200zw. Trzeba wykombinować tak, aby wszystkie uzwojenia były wykorzystane. Można to zrobić jako 3 uzwojenia: A-100zw oraz B-50zw, C-50zw.
I wtedy:
- dla 4R mielibyśmy: równolegle do A uzwojenia B i C połączone szeregowo (muszą się sumować);
- dla 8R mielibyśmy: szeregowo do A uzwojenia B i C połączone równolegle ze sobą;
- dla 16R mielibyśmy: szeregowo do A uzwojenia B i C połączone szeregowo ze sobą.
traxman pisze:W Leak'u były chyba uzwojenia wtórne w trzech sekcjach 4R/4R/2x4R dla 4/8/16 i cztery sekcje pierwotnego.
Chciałem tylko przypomnieć, że przekładnia impedancyjna jest kwadratem przekładni napięciowej.
Normalnie robi się 6 sekcji wtórnych po 3 równolegle. Jedna trójka obsługuje 4R, a dodanie do niej szeregowo drugiej powoduje zwiększenie napięcia sqrt2 razy i obsługę obciążenia 8R. Przy 4R mniejsza trójka lata luzem. Dlatego właśnie nie robię uniwersalnych transformatorów. Zwróciłeś uwagę, że we wzmacniaczu z uniwersalnym TG dla odczepu 4R zawsze pasmo jest węższe, a zniekształcenia wyższe?
Wygląda to tak:
A1-U1
8R
4R
A2-U2
8R
4R
A1-Ub
8R
4R
A2-Ub
W sumie 10 sekcji. Oczywiście mówię o toroidzie
Najpierw zacząć pisać jak człowiek. Wystarczy jedna kropka (.) i jeden pytajnik (?). Nie używamy obydwóch w jednym zdaniu.
Narysuj jaki wygląda schemat tego trafa, będzie łatwiej wszystkim.
Jak zmierzyłeś przekładnie?
Ciekawe, bo ja już byłem przekonany, że na temat tamtego transformatora już wszystko wiadomo, a teraz tak luźno sobie dyskutujemy
Co jeszcze nie jest jasne, skoro wiesz, że pierwotne szeregowo, a wtórne równolegle?