końcówka na 6N7S

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: końcówka na 6N7S

Post autor: saico »

Odgrzewam kotlet, ale znalazłem coś takiego... prostego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

Trochę odgrzebie bo wisi na pierwszej stronie i wchodza ludzie i czytają..

Schemat wzmacniacza wyżej nie ma trochę sensu, aby wykorzystać pełną moc tej lampy a nie jakies 10% trzeba zastosować sterowanie umożliwiające pracę z prądem siatki, o wydajności prądowej całkiem nie małej bo >20mA, czyli sterowanie wtórnikiem katodowym albo mniej "klimatycznie" tranzostorami, ewentualnie transformatorem.

Końcówkę 6n7s który kiedyś zrobiłem, sterowałem przez wtórniki na 6f12p, niestety jeden kanał mi się wzbudzał, i zanim uporałem się ze wzbudzeniem przebicia dostał jeden transformator wyjściowy... Ale z tego co pamiętam udało mi się osiągnąć moc 9W bez widocznego zniekształcenia sinusoidy. Bardzo ciekawa lamp, jak ktoś będzie kiedyś coś składał będe goraco kibicował.
Zacząłem nawet w tamtym roku coś projektować jako zwieńczenie mojej duotriodowej "tylogii" - 6n13s, 6n6p... 6n7s jeszcze trochę poczeka z braku czasu:(.

//Znalazłem moje ostatnie próby zrobienia czegoś w temacie: https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=8&t=34737
saico

Post autor: saico »

No nie wiem... aczkolwiek zbudowałem inny wzmacniacz PP na samych triodach i pogania aż miło przy zaledwie 2W.
.
1101889053.jpg
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Jest strona radziecka ze schematami odbiorników lampowych w tym samochodowych,na pewno ktoś z Kolegów podpowie link do niej.
Ja w tej chwili nie pamiętam, a "na ślepo" nie udało mi się na nią przez google trafić.Na tej stronie są schematy odbiorników samochodowych
typu "A" o numerach wcześniejszych od A8, pamiętam,że niektóre z nich miały w końcówce właśnie 6N7S.Podobnie na stronach amerykańskich
bodaj na "Nostalgia Air" znajdują się odbiorniki samochodowe z lampą 6N7 lub 6A6 na wcześniejszym cokole kołkowym, ale tych samych parametrach,w końcówce mocy m.cz.Wszędzie tam Kolega znajdzie gotowe układy końcówek.Proponuję także Koledze wejść poprzez google po wpisaniu 6AC5 tube na schemat wzmacniacza japońskiego na tej lampie.Wzmacniacz pracuje z prądem siatki ze sterowaniem katodą lampy sterującej.Dlaczego o tym piszę tutaj?Bo zrównoleglone połówki 6N7S=6N7=6A6 to lampa 6AC5.Życzę udanych eksperymentów i pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

W dopowiedzeniu podaję,że Radiomuzeum na stronie tej lampy 6N7 podaje układ końcówki w kl.B ze sterowaniem transformatorowym.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Bo ta lampa jest do tego wymyślona - do pracy w przeciwsobnych wzmacniaczach w klasie B2 (z prądem siatki) Podobnie jak np. KDD1.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... prawda, że śliczna - 5694. Czeka w kolejce razem z transformatorem sprzęgającym na uruchomienie.
IMG_9413.JPG
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

ballasttube pisze: ndz, 5 stycznia 2020, 22:13 Jest strona radziecka ze schematami odbiorników lampowych w tym samochodowych,na pewno ktoś z Kolegów podpowie link do niej.
..........................
proponuję książkę:
http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/REHVIASHV ... Yu.G..html
Tu wydanie drugie - ja mam pierwsze z 1967r.
P.S. proponuję książkę do ściągnięcia, moja zostaje u mnie.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/