Lampy KT88.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Lampy KT88.
Witam.
Dziękuję za dobry link do lamp który tylko mogłem pooglądać (brak znajomości języka ang.).
Rynek lamp jest obecnie tak tajemniczy i zagmatwany że mogą pojawiać się sprzeczne
opinie,kto i gdzie lampy produkuje,nie wspominając już nawet o ich jakości.
Słyszę opinie że KT88 winged C,Gold Liony,Tung Sol są jedne z lepszych,nie piszę specjalnie
o lampach firm o których słyszałem że awaryjność jest bardzo znaczna. Trzeba podejmować trudne decyzje,aż sam się nie przekonam czy trafiłem dobrze z wyborem.
Postanowiłem zamówić kwadrę lamp KT88 S Logo Svetlana Style,cena przystępna jak na KT88.
Spróbuję już jednak nie myśleć kto lampy produkuje i gdzie,czy lampy droższe o kilka setek PL są znacznie lepsze i mniej awaryjne.
Pozdrawiam.
k3
Dziękuję za dobry link do lamp który tylko mogłem pooglądać (brak znajomości języka ang.).
Rynek lamp jest obecnie tak tajemniczy i zagmatwany że mogą pojawiać się sprzeczne
Słyszę opinie że KT88 winged C,Gold Liony,Tung Sol są jedne z lepszych,nie piszę specjalnie
o lampach firm o których słyszałem że awaryjność jest bardzo znaczna. Trzeba podejmować trudne decyzje,aż sam się nie przekonam czy trafiłem dobrze z wyborem.
Postanowiłem zamówić kwadrę lamp KT88 S Logo Svetlana Style,cena przystępna jak na KT88.
Spróbuję już jednak nie myśleć kto lampy produkuje i gdzie,czy lampy droższe o kilka setek PL są znacznie lepsze i mniej awaryjne.
Pozdrawiam.
k3
-
- 3125...6249 postów
Prawdopodobnie uległeś zabiegom sprzedawców lamp mających na co dzień do czynienia z odbiorcą audiofilskim, dorabiających magiczne teorie do miejsca produkcji lamp i wpływu na brzmienie. Rynek lamp jest bardzo mały i wcale nie tajemniczy. A mianowicie:krzem3 pisze:Rynek lamp jest obecnie tak tajemniczy i zagmatwany że mogą pojawiać się sprzeczne
Rosja: pięć fabryk
Słowacja: jedna fabryka
Chiny jedna fabryka
Czy to na prawdę jest takie trudne? Lampa albo jest rosyjska, albo słowacka, albo chińska. Co jest na niej napisane, jest zupełnie nieistotne.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Może i tak,lecz mało fabryk to nie znaczy że jest to tak jasne jak by się mogło wydawać.
Dostając ofertę lamp nie jest napisane kto je produkuje,dlatego jest brak pewności co kupujemy.
Informacje sprzedawcy lamp są często mało jasne jak i wymijające,lub słaba wiedza w temacie.
Jak ktoś nie zna w lamp z obecnej produkcji to rzeczywiście może się opierać na różnych głoszonych teoriach audiofilskich,czy opiniach sprzedawców,bo od kogo ma się dowiedzieć.
Jeżeli w Rosji jest 4 fabryki to nie uwierzę że wszystkie lampy są jednakowej jakości,zależy również
dla jakiego odbiorcy są produkowane,możliwe że są lepiej partie lamp selekcjonowane.
Masz dobrą wiedzę w temacie lamp to napisz coś więcej o lampach KT88 S Logo Svetl.Style,KT88 SED
winged (C). Moim zdaniem napisy powinny świadczyć o danym produkcie.
Pozdrawiam.
Może i tak,lecz mało fabryk to nie znaczy że jest to tak jasne jak by się mogło wydawać.
Dostając ofertę lamp nie jest napisane kto je produkuje,dlatego jest brak pewności co kupujemy.
Informacje sprzedawcy lamp są często mało jasne jak i wymijające,lub słaba wiedza w temacie.
Jak ktoś nie zna w lamp z obecnej produkcji to rzeczywiście może się opierać na różnych głoszonych teoriach audiofilskich,czy opiniach sprzedawców,bo od kogo ma się dowiedzieć.
Jeżeli w Rosji jest 4 fabryki to nie uwierzę że wszystkie lampy są jednakowej jakości,zależy również
dla jakiego odbiorcy są produkowane,możliwe że są lepiej partie lamp selekcjonowane.
Masz dobrą wiedzę w temacie lamp to napisz coś więcej o lampach KT88 S Logo Svetl.Style,KT88 SED
winged (C). Moim zdaniem napisy powinny świadczyć o danym produkcie.
Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Nie wierzę w to, że w Rosji w fabryce pracownice bardziej lub mniej się starają na taśmie produkcyjnej w zależności od tego, do kogo trafić ma dana lampa... Komu by się chciało pilnować, że ten konkretny egzemplarz ma iść tu a tamten tam? To samo dotyczy całych serii. Wg. mnie większym wysiłkiem jest wyprodukowanie dwóch różnych partii tej samej lampy, ale o różnych parametrach (jedne lepsze drugie gorsze) niż wyprodukowanie wszystkich normalnie, tak samo.
Lampy mogą różnić się selekcją. Dlatego skoro traxman ma wyselekcjonowaną czwórkę, to ja bym brał od niego.
Co do Svetlan, to w środowisku gitarowym Winged =C= są o wiele bardziej cenione niż S Logo. Tylko muszą mieć jasnobrązowe cokoły.
Lampy mogą różnić się selekcją. Dlatego skoro traxman ma wyselekcjonowaną czwórkę, to ja bym brał od niego.
Co do Svetlan, to w środowisku gitarowym Winged =C= są o wiele bardziej cenione niż S Logo. Tylko muszą mieć jasnobrązowe cokoły.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Więc dużo jest zagadek,nawet cokoły świadczą o jakości lamp,jeszcze chyba namalowane motylki,
czy skrzydełka. Za mniejsze pieniądze można dostać 6550 Svetlana SED winged (C).
Sam rozumiesz jakie są opinie w zależności od środowiska. Przypomnę że traxman ma lampy 6550.
Pozdr.
czy skrzydełka. Za mniejsze pieniądze można dostać 6550 Svetlana SED winged (C).
Sam rozumiesz jakie są opinie w zależności od środowiska. Przypomnę że traxman ma lampy 6550.
Pozdr.
Znowu...krzem3 pisze:Więc dużo jest zagadek,nawet cokoły świadczą o jakości lamp,jeszcze chyba namalowane motylki,
czy skrzydełka.

Audiofilski temat wraca jak bumerang... Proponuję użyć funkcji "szukaj".
Jasiu
Ja tu nie widzę audiofilskości, jeżeli masz JJ828 i masz osiem lamp do wymiany to jest istotne jakiej są jakości i ile padnie po kilku miesiącach (jednej do trójki nie dokupisz, leci cała kwadra), podobnie będąc posiadaczem jakieś skośnookiej twórczości z kwadrą KT88 niezbyt rozsądne jest kupienie lamp o nieznanym pochodzeniu. Lamp dobieranych i z gwarancją producenta nie ma, NOS'y są poza zasięgiem zwykłych lampomianiaków. Często pojawiają się niby kwadry z jedną "stłuczoną" która nie jest przedmiotem aukcji
- z mojego oglądu wiem, że ta czwarta nie jest stłuczona tylko niestety padła. Tutaj nie kupisz EL34 z RFT, 6P3SE - brak tanich zamienników stąd ceny KT, zresztą patrząc na konstrukcję niektórych mam nieodparte wrażenie, że to właśnie przeciążona do granic możliwości 6P3SE z metalowym pierścieniem na cokole co by ładnie było - potwierdza to czas pracy, sporadycznie przekraczający dwa lata i to przy niezbyt intensywnym użytkowaniu.
Każdy audiofil napalony super opiniami kupuje jakąś integrę na KT88, cieszy się kilka miesięcy i potem następuje rozczarowanie ceną kompletu lamp
Jedno pytanie do krzem3 - Ty już chyba masz jakiś wzmacniacz na KT88? Zastosuj identyczne jak tamte jeżeli się sprawdziły.

Każdy audiofil napalony super opiniami kupuje jakąś integrę na KT88, cieszy się kilka miesięcy i potem następuje rozczarowanie ceną kompletu lamp
Jedno pytanie do krzem3 - Ty już chyba masz jakiś wzmacniacz na KT88? Zastosuj identyczne jak tamte jeżeli się sprawdziły.
-
- 1250...1874 posty
Mam ale na 8 lampach E34L JJ,właśnie robię następny w trybie triody na lampach KT88.
Wcześniej nie przypuszczałem że będzie taki kłopot z doborem wspomnianych lamp.
Wcześniej nie przypuszczałem że będzie taki kłopot z doborem wspomnianych lamp.
-
- 3125...6249 postów
Można przetłumaczyć automatem z Google, ale efekt jest koszmarny : http://translate.google.pl/translate?hl ... 26hs%3DBNPkrzem3 pisze: Dziękuję za dobry link do lamp który tylko mogłem pooglądać (brak znajomości języka ang.).
Babelfish jest na pierwszy rzut oka nieco lepszy, ale nie po polsku: http://babelfish.yahoo.com/translate_ur ... =Translate
-
- 2500...3124 posty
Zibi nie strasz Jasia
Ja posługiwalem sie wczesniej translatorem3 i było dobrze a teraz tym z google. Jak ktoś jest w temacie to nawet pomimo tłumaczenia typu "kali uciec na drzewo" wszystko idzie zrozumieć, i to nie tylko z angieskiego, nawet i chinskie strony można poczytać.

-
- 625...1249 postów
... głowy bym nie dał... Niektóre typy lamp, którymi handluje Richardson Electric (RELL) np. triody Eimacka sprawiają wrażenie produkowanych na bieżąco. A Western Electric? Te 300B w najlepszym wykonaniu, w tych charakterystycznych, wykwintnych kartonikach są na pewno robione poza Stanami?Marvel pisze:Lampy w Stanach nie są produkowane.
-
- 3125...6249 postów
Miałem na myśli lampy w naszym (moim) kręgu zainteresowań i zasięgu finansowym. Oczywiście są w USA manufaktury, które produkują lampy do HiFi typu 300B. Ale wątek dotyczy KT88 a te są produkowane w trzech miejscach na świecie: Rosja, Słowacja i Chiny.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
-
- 1250...1874 posty
Dziękuję Zibi za linki,tłumaczenie jest zrozumiałe i sporo się dowiedziałem.
Lampy KT88 S Logo Svetlana Style mam już zamówione,a jak się będą sprawować to zobaczę
po uruchomieniu wzmacniacza.
Pozdrawiam.
krzem3
Lampy KT88 S Logo Svetlana Style mam już zamówione,a jak się będą sprawować to zobaczę
po uruchomieniu wzmacniacza.
Pozdrawiam.
krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.