Głowice UHF po raz kolejny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Głowice UHF po raz kolejny
W mojej Tosce Lux jest taka głowica. Ma postać metalowego pudełka.
Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 6250...9374 posty
O a to ciekawe! Możesz zrobić jakieś zdjęcie? Było by wielce pomocne.elektryk j_k pisze:W mojej Tosce Lux jest taka głowica. Ma postać metalowego pudełka.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 125...249 postów
Niestety nie zrobię zdjęć (może za dwa tygodnie) bo TV stoi u babci 

Pozdrawiam,
elektryk jk
elektryk jk
-
- 6250...9374 posty
A to akurat się nie spieszy bo od początku lat 70-tych elektronicy są ciekawi jak toto wygląda więc dwa tygodnie to tylko chwilka... 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Napięcie rośnie...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
Tam max 15-17kV...
-
- 3125...6249 postów
A nie bierzesz przypadkiem pod uwagę zaadaptowania głowicy UHF od Rubina czy innego Junosta (oczywiście strojonej kondesatorem, a nie zintegrowanej)? Jaki już ma być tranzystorowa, to co za różnica?Marcin K. pisze:O a to ciekawe! Możesz zrobić jakieś zdjęcie? Było by wielce pomocne.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 6250...9374 posty
A no taka że chciałbym (chcielibyśmy) zobaczyć oryginał.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
I okaże się, że to tylko adaptor ZTA w wersji "do zabudowy" 

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
W sensie taka czarna skrzyneczka z potencjometrem i skalą i wyłącznikiem? To kupa, takich mam pół szafki 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
W książce "GLowice w.cz. i konwertery" W-WA WKiŁ 1974 wyd 1. Nakład 10 200 egz .
podano info szczegółowe jak w tytule.
Załączam początek treści 0 gł. UHF -TG2 i jej schemat .W ówczesnym okresie ościenne kraje miały w zakresie UHF
swoje stacje -i ogólnie nie było specjalnego interesu aby do każdego odb. pakować pasmo decymetrowe -skoro i tak
nie można było nic odebrać poprawnie.Też mnie to zdziwiło -ale gałka była ,skala była .
Ze względu na potrzeby lokalne były sprowadzane KONWERTERY /też TRANSKONWERTERY/- na półprzewodnikach -
"ponieważ obecnie nie produkuje się konwerterów lampowych do potrzeb techniki telewizyjnej".
Lampowe głowice UHF projektowano na PC86 i PC88 -ozn.: "GLowica lampowa systemu NSF" - lata prod.:1959-63.
I dlatego sa rzadkie ,bo jest ich mało.Musiały być drogie.
podano info szczegółowe jak w tytule.
Załączam początek treści 0 gł. UHF -TG2 i jej schemat .W ówczesnym okresie ościenne kraje miały w zakresie UHF
swoje stacje -i ogólnie nie było specjalnego interesu aby do każdego odb. pakować pasmo decymetrowe -skoro i tak
nie można było nic odebrać poprawnie.Też mnie to zdziwiło -ale gałka była ,skala była .
Ze względu na potrzeby lokalne były sprowadzane KONWERTERY /też TRANSKONWERTERY/- na półprzewodnikach -
"ponieważ obecnie nie produkuje się konwerterów lampowych do potrzeb techniki telewizyjnej".
Lampowe głowice UHF projektowano na PC86 i PC88 -ozn.: "GLowica lampowa systemu NSF" - lata prod.:1959-63.
I dlatego sa rzadkie ,bo jest ich mało.Musiały być drogie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Ciekawe jest zdanie o mechanicznej blokadzie odbioru pasma V. Dziś jak najbardziej przydatne. Tyle, że znowu nie zgadzałaby się skala w odbiorniku (pisałem już o tym przy okazji dyskusji o poszerzaniu UKF powyżej 100 MHz w niemieckich radiach lampowych).
-
- 6250...9374 posty
Dzięki KaW za opis. Szkoda tylko, że nie podali w jaki sposób zrobić cewki
Chyba poświęcę jedną ZTG na UHF i przerobię na strojoną pojemnościowo. Mam nadzieję że kondensator strojeniowy z głowicy OR Amator wystarczy? To jest jedyny kond. 3-sekcyjny jaki znam i mam, i to o dość małej pojemności.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Cewki sa takie jak je narysowano na schemacie-to znaczy są to odcinki drutu .Drut o średnicy 1-1,5 mm,srebrzony .
Odcinek drutu ma indukcyjność w nano Henrach -zatem trzeba znalężć jakiś wzorek na inukcyjność kawałka drutu .
Potem jeden koniec trzeba "postawic " na masie -do drugiego jakiś kondensatorek .
Nie zapomnieć o oddzielaniu obwodów między sobą przegrodami z blachy."separacja".
Bez przyrządów bardzo trudna zabawa.Najprostszym przyrządem może być sprawny telewizor - i jego gniazdko antenowe.
Ale obecne TV sa w wiekszośći strojone z pilota -cyfrowo-/nic na gałkę jak dawniej /.Pomóc mogą koledzy krótkofalowcy-
ich zainteresowania obecnie są bardzo szerokie .
Odcinek drutu ma indukcyjność w nano Henrach -zatem trzeba znalężć jakiś wzorek na inukcyjność kawałka drutu .
Potem jeden koniec trzeba "postawic " na masie -do drugiego jakiś kondensatorek .
Nie zapomnieć o oddzielaniu obwodów między sobą przegrodami z blachy."separacja".
Bez przyrządów bardzo trudna zabawa.Najprostszym przyrządem może być sprawny telewizor - i jego gniazdko antenowe.
Ale obecne TV sa w wiekszośći strojone z pilota -cyfrowo-/nic na gałkę jak dawniej /.Pomóc mogą koledzy krótkofalowcy-
ich zainteresowania obecnie są bardzo szerokie .
-
- 3125...6249 postów
Pracując od 69r , wiele lat w serwisie , nie spotkałem Neptuna ani żadnego pochodnego z głowicą UHF.