Prostownik lampowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
ekkret pisze:Miałem w swoim wzmacniaczu przełącznik,który umożliwiał przełączanie zasilania z lampowego na półprzewodnikowy nawet w czasie pracy wzmacniacza.Ja nie odczuwałem żadnej różnicy w brzmieniu gdy przełączało się rodzaj zasilania.
A czy słuchałeś mocno "rozkręconego" wzmacniacza?
Róznica jest przy większym poborze prądu z zasilacza (napięcie siada bardziej z zastosowaniem lampowego prostownika). We wzmacniaczach gitarowych dzięki zastosowaniu takiego prostownika można uzyskać tzw. kompresję dźwięku. W audio dąży sie raczej do "sztywnego" zasilacza, w którym napięcia wyjściowe nie powinny siadać pod obciążeniem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Wzmacniacz o którym mówiłem miał małą moc (EL84 SE) więc często chodził na max.Spadek napięcia przy pełnej mocy był mały i wynosił zaledwie kilka V.Nie podłączałem gitary to nic nie mogę o tym powiedzieć.Na CD różnicy nie zauważyłem.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
kotok pisze:Wzmacniacz o którym mówiłem miał małą moc (EL84 SE) więc często chodził na max.Spadek napięcia przy pełnej mocy był mały i wynosił zaledwie kilka V.Nie podłączałem gitary to nic nie mogę o tym powiedzieć.Na CD różnicy nie zauważyłem.
Faktycznie w przypadku układu SE róznicy w dźwięku raczej nie mamy szansy zauważyć (chyba że prostownik jest tak kiepski, że po przełączeniu na lampę napięcie na nim bardzo siądzie, zmieniając tym samym punkt pracy lampy we wzmacniaczu). W układach PP różnica będzie słyszalna. Także przepraszam za nieścisłość.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
kotok pisze:Wzmacniacz o którym mówiłem miał małą moc (EL84 SE) więc często chodził na max.Spadek napięcia przy pełnej mocy był mały i wynosił zaledwie kilka V.Nie podłączałem gitary to nic nie mogę o tym powiedzieć.Na CD różnicy nie zauważyłem.
Faktycznie w przypadku układu SE róznicy w dźwięku raczej nie mamy szansy zauważyć (chyba że prostownik jest tak kiepski, że po przełączeniu na lampę napięcie na nim bardzo siądzie, zmieniając tym samym punkt pracy lampy we wzmacniaczu). W układach PP różnica będzie słyszalna. Także przepraszam za nieścisłość.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

Viola. Oto mój schemat:
===============
poz
Jimi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brencik

Post autor: Brencik »

schemat jest zły. pomysl czemu i nanies poprawki.
Brencik

no dobra.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Brecik powiedział:
schemat jest zły. pomysl czemu i nanies poprawki.
Chodzi o dodanie tych 0,1u? A po co?
Brencik

nie tylko, ogólnie jest juz ukladowo "skopany". pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

No to co skopałem? Prostownik dobrze działa.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Witam
Rzeczywiście to rozwiązanie z filtrem RC na końcu z pojemnością 0,1uF nie jest dobre - przy takiej pojemności to w zasadzie nie jest filtr z punktu widzenia częstotliwości sieci.
Poza tym nie dostrzegam diametralnych błędów układu.
Może Kol. Brencik nie będzie taki tajemniczy i po prostu wskaże nam właściwą drogę. W 'poprawionym' schemacie mamy typowe rozwiązanie filtracji wyprostowanego napięcia na lampie i np. przestawioną kolejność dławika w.cz i m.cz ale ja nie widzę jakiegoś uzasadnienia, że np. ta kolejność dławików jest OK a kolejność w poprzednim układzie jest zła?
Prosiłbym o wyjaśnienie, jeśli to możliwe :)
Pozdrawiam
Ninja