To i tak jest rewelacyjna karta w porównaniu z tym co można spotkać wbudowanego w płyty główne. Odstęp od zakłóceń na poziomie -40..-50 dB, często różny w obu kanałach, że o wejściu mikrofonowym nie wspomnę, bo ono nawet zwarte potrafi generować szumy na poziomie -35 dB. Do tego obowiązkowa składowa stała na wyjściu - dramat.Tomasz Gumny pisze:Nieco smucą parametry karty FM801, której używam na co dzień
Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Wzmacniacz mini na 6Ż52P
Ale składowa na wejściu mikrofonowym służy do polaryzacji mikrofonu - ona tam musi być, aby mikrofon elektretowy (prosty,tandetny itp) zadziałał.
-
- 1875...2499 postów
Do tego obowiązkowa składowa stała na wyjściu - dramat.
Toście sobie pogadali...traxman pisze:Ale składowa na wejściu mikrofonowym służy do polaryzacji mikrofonu

Tomek
-
- 500...624 posty
Kartą Audigy, przy polepszonym próbkowaniu, będziesz mógł trochę wzmacniaczy pomierzyć. Pasmo, powyżej 50 KHz, dla spadku 3dB, całkiem przyzwoicie.
-
- 1250...1874 posty
A możliwości tej karty jak się przedstawiają? Testował ktoś? Jest jakaś tańsza/lepsza alternatywa? W końcu 5.1 nie potrzebuję...
http://www.allegro.pl/item750440163_now ... pilot.html
http://www.allegro.pl/item750440163_now ... pilot.html
-
- 500...624 posty
Dla mnie, zbyt drogo.
Za 200zł. Można kupić taką kartę –
http://allegro.pl/item748851538_nowe_so ... _gwar.html
Jej maksymalne próbkowanie, w trybie odtwarzania stereo - 24bity/192KHz.
Pasmo przenoszenia, do 88KHz, wdg. danych producenta. Dla tej, którą Ty proponujesz, 24 bity/96KHz, i pasmo, 44KHz.
To spora różnica, i taniej.
Za 200zł. Można kupić taką kartę –
http://allegro.pl/item748851538_nowe_so ... _gwar.html
Jej maksymalne próbkowanie, w trybie odtwarzania stereo - 24bity/192KHz.
Pasmo przenoszenia, do 88KHz, wdg. danych producenta. Dla tej, którą Ty proponujesz, 24 bity/96KHz, i pasmo, 44KHz.
To spora różnica, i taniej.
-
- 1250...1874 posty
Tak, ale ja mam tylko notebooka.
-
- 500...624 posty
No tak, to zmienia postać rzeczy, nie wiedziałem.
Zdaje się, że do notebooka, na Allegro, w cenie ok.200zł, nic szybszego niż to co proponujesz, nie dostaniesz. Przynajmniej ja nie znalazłem.
Zdaje się, że do notebooka, na Allegro, w cenie ok.200zł, nic szybszego niż to co proponujesz, nie dostaniesz. Przynajmniej ja nie znalazłem.
-
- 1250...1874 posty
A może nada się najbardziej "wypasiona" karta dźwiękowa..AWE32....
Jedyny minus to złącze..... Potrzebne jest pełne złącze ISA.....
Jedyny minus to złącze..... Potrzebne jest pełne złącze ISA.....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- moderator
Witam.
Koledzy, AWE32 do niczego się nie nadaje, no chyba że ktoś potrzebuje akurat generatora szumów
. Gdy przed wielu laty nabyłem ją, to jakość dźwięku zrobiła na mnie tak ogromne wrażenie, że po zainstalowaniu jej przez całą noc, z otwartymi ze zdumienia ustami, słuchałem różnych plików midi, bawiąc się dołączonym do niej ciekawym oprogramowaniem. W zeszłym roku odnalazłem tę kartę w jakimś pudle z rupieciami i dałem w prezencie koledze, a ten ją dokładnie przetestował. Wypadła wręcz fatalnie pod względem odstępu sygnału od szumów. Z tego co pamiętam odstęp ten wyniósł około 50 dB. Może uda mi się jeszcze na dysku znaleźć zmierzone wtedy parametry tej karty. Kompletna porażka
.
Pozdrawiam,
Romek
Koledzy, AWE32 do niczego się nie nadaje, no chyba że ktoś potrzebuje akurat generatora szumów

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1250...1874 posty
Bo i z sentymentu ją zostawiłem w całości... Ja ją kupiłem w 1995 - czy 96 roku...Romekd pisze:Witam.
Koledzy, AWE32 do niczego się nie nadaje,
Romek
Jak na owe czasy , była to najlepsza karta dźwiękowa na rynku, że o cenie już nie wspomnę....
No ale uchowała się.....
Nie wiem , czy tak wysoki poziom szumów nie brał się ze słabego odfiltrowania zasilania....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- moderator
W tamtych czasach, w stosunku do innych dostępnych na rynku kart, była wyśmienita. Odstęp sygnału od szumów podałem w odniesieniu do jej wejść. Gdy odtwarzała pliki typu MIDI, wykorzystując wewnętrzny bank próbek, nie było słychać w głośnikach szumów.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 5...9 postów
Wyniki pomiarów dla AWE32 
Oraz próbka jej możliwości, można sobie porównać odtwarzając plik MIDI u siebie i plik mp3 z tym samym utworem odtworzonym przez AWE32

Oraz próbka jej możliwości, można sobie porównać odtwarzając plik MIDI u siebie i plik mp3 z tym samym utworem odtworzonym przez AWE32

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja mam SB zewnętrznego na USB, kosztował 130PLN, ma nawet złocone gniazda i złącza cyfrowe we/wy na światłowody.ATM pisze:No tak, to zmienia postać rzeczy, nie wiedziałem.
-
- 500...624 posty
Wydaje mi się, że 130zł, to dobra cena. Przy próbkowaniu 96KHz, pasmo przenoszenia karty ok. 40-50KHz. Można, spróbować robić tym pomiary wzmacniaczy. By uniknąć błędów na skrajach pasma i skompensować spadki charakterystyki tam istniejące, należałoby zrobić odpowiedni plik korekcyjny dla programu pomiarowego. Zdaje się, że jest to możliwe dla SpectraPlus i Lab.
W RMAA, nie znalazłem takiej możliwości.
Chwilowo, nie zabieram się za to, z moim „cienkim” SB Live, szkoda zachodu.
W RMAA, nie znalazłem takiej możliwości.
Chwilowo, nie zabieram się za to, z moim „cienkim” SB Live, szkoda zachodu.