Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Bardzo stary radziecki telewizor - naprawa i uruchomienie
Może to taki sprzęt : ......
http://rw6ase.narod.ru/b/belarus/belarus_tw.html
http://rw6ase.narod.ru/b/belarus/belarus_tw.html
-
- moderator
Re: Bardzo stary ruski telewizor - naprawa i uruchomienie
Błędy przeszkadzają wszystkim, z wyjątkiem notorycznych analfabetów. Każdy uczestnik forum ma prawo piętnować błędy, a moderator ci je tylko wytknie w poście na czerwono, ku uciesze gawiedzi. Przy takiej chęci przestrzegania obowiązującego tu zalecenia pisania poprawną polszczyzną narażasz się na to, że KAŻDY twój post z choć jednym błędem znajdzie się w koszu. Naprawdę tego chcesz?dominik9419 pisze:KaKa - nie czepiaj się. Gdyby komuś przeszkadzały błedy, które robię to jest to zajęcie dla admina lub moderatora a nie dla Ciebie. Poza tym nie wnosisz nic nowego do tematu.
Staram się nie pisać błędnych wyrazów, jednak robię byki w przecinkach. Uwierz mi, że ja staram się pisać bez błędów, jednak robię błędy i mam tego świadomość. Jak każdy człowiek mogę się mylić. Po tej przestrodze proponuję wrócić do tematu telewizora. Jutro ok 15:00 wyjmę z telewizora chassis 

Z żalem należy skonstatować, że jednak nadal będziesz sprawiać problemy. Trzeba więc stanowczo postawić sprawę. Masz do wyboru: Albo stosować się do przyjętych na tym forum zasad albo się do nich nie stosować. Wybór tej pierwszej opcji może być z początku bolesny, ale na dłuższą metę się opłaci. Takie czasy, takie było kształcenie. Ale nas naprawdę nie interesuje, że w szkole jakaś Genowefa P, jakiś Gaweł X jest gorszy z wypracowań, rozprawek i tym podobnych. Nie ma dla nas także najmniejszego znaczenia, że jakaś tam znana piosenkarka Edyta G. nie pisze poprawnie na portalu "Pudelek.pl" i też żyje.
Tu jest istotne jak Ty się zachowujesz i co sobą reprezentujesz. To się właśnie liczy, to jest Twoja wizytówka.
Jeśli nie zechcesz zastosować się do naszych reguł gry- trudno. Myślę nawet, że to nie ja czy Admin "zezłomuje" Twoje konto. Zezłomują Cię sami użytkownicy, najprościej w świecie bojkotując Twoje wpisy. Przymiarki do tego były już powyżej. Taka droga postępowania może być tym razem mniej bolesna ale na krótką metę. Jeśli jednak nie wyciągniesz wniosków będzie bardziej bolesna w Twoim dalszym życiu. Tam już cenzorami będą pracodawcy, współpracownicy i inni.
Rzecz nie leży w samych błędach interpunkcyjnych, tak jak chciałeś to przedstawiać. Nie idzie też o same błędy gramatyczne. Nie idzie też wyłącznie o stylistykę, ani wyłącznie o stosunek do współużytkowników. Rozchodzi się o całokształt.
Tu jest istotne jak Ty się zachowujesz i co sobą reprezentujesz. To się właśnie liczy, to jest Twoja wizytówka.
Jeśli nie zechcesz zastosować się do naszych reguł gry- trudno. Myślę nawet, że to nie ja czy Admin "zezłomuje" Twoje konto. Zezłomują Cię sami użytkownicy, najprościej w świecie bojkotując Twoje wpisy. Przymiarki do tego były już powyżej. Taka droga postępowania może być tym razem mniej bolesna ale na krótką metę. Jeśli jednak nie wyciągniesz wniosków będzie bardziej bolesna w Twoim dalszym życiu. Tam już cenzorami będą pracodawcy, współpracownicy i inni.
Rzecz nie leży w samych błędach interpunkcyjnych, tak jak chciałeś to przedstawiać. Nie idzie też o same błędy gramatyczne. Nie idzie też wyłącznie o stylistykę, ani wyłącznie o stosunek do współużytkowników. Rozchodzi się o całokształt.
Rozumiem i zastosuję się do tego co mi karzesz, a tamten wybryk był pierwszy i ostatni raz 
karzesz - pisane przez "rz", od słowa karać
każesz - pisane przez "ż", od słowa kazać
Nniby drobna różnica, a jednak zmienia znaczenie słowa...

karzesz - pisane przez "rz", od słowa karać
każesz - pisane przez "ż", od słowa kazać
Nniby drobna różnica, a jednak zmienia znaczenie słowa...
-
- moderator
Dominik, nikt Ci tu niczego nie każe, co najwyżej udziela dobrych rad. Albo swoimi wypowiedziami wzbudzisz sympatie u innych użytkowników, albo wręcz przeciwnie i wtedy wszyscy będziemy szeroko omijać Twoje wypowiedzi. Na razie robisz wszystko by zrazić do siebie innych uczestników Forum. Nie przepraszaj co chwilę za błędy, a raczej dostosuj się do panujących tu reguł. Skromnością i wyczuciem więcej zdziałasz niż wyniosłością i zarozumialstwem..
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Dobra będę sie starał pisać bez robienia błędów ale nie wiem jakim cudem robieniem błędów interpunkcyjnych mogę zniechęcić do siebie całe forum... Dobra już nie ważne koniec tego! Wracajmy do telewizora!
Bardzo mi pomógł użytkownik "mll" - dokładnie taki telewizorek posiadam
Teraz już wiem, że to Białoruś
Jest też do niego schemat
Świetnie! Dzięki!
Bardzo mi pomógł użytkownik "mll" - dokładnie taki telewizorek posiadam

-
- 125...249 postów
Kliknij w wytłuszczenie w opisie TV na podanej stronce :
"Описание и схема модели в книге Г.П.Самойлова 1958 года."
"Описание и схема модели в книге Г.П.Самойлова 1958 года."
Po przeanalizowaniu schematu dowiedziałem się paru rzeczy...
Lampa której brakuje jest taka sama jak ta druga - to zwykła dioda 5Ц4C
Kondensator którego nie ma tez jest taki sam jak ten obok
Więc nie jest za dużo na kombinowane
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w zidentyfikowaniu tego telewizora i schemat - dozgonna wdzięczność!
Jutro napiszę jak telewizor ma się po wyjęciu go ze skrzynki, porobię zdjęcia.
Mam pytanie co do tych lamp prostowniczych. Jak patrzyłem w internecie są one trudno dostępne. Czy można zamiast tych lamp wstawić zwykłe diody? słyszałem że można, jeśli tak to jak??
Posty scalono.
Lampa której brakuje jest taka sama jak ta druga - to zwykła dioda 5Ц4C
Kondensator którego nie ma tez jest taki sam jak ten obok

Jutro napiszę jak telewizor ma się po wyjęciu go ze skrzynki, porobię zdjęcia.
Mam pytanie co do tych lamp prostowniczych. Jak patrzyłem w internecie są one trudno dostępne. Czy można zamiast tych lamp wstawić zwykłe diody? słyszałem że można, jeśli tak to jak??
Posty scalono.
-
- moderator
5Ц4C są akurat bardzo łatwo dostępne i tanie, aczkolwiek oczywiście można zastąpić krzemem, najprościej 1N4007.dominik9419 pisze:Lampa której brakuje jest taka sama jak ta druga - to zwykła dioda 5Ц4C
[...]
Re: Radziecki telewizor "Białoruś" - naprawa i uruchomienie
tszczesn - szukałem na allegro 5Ц4C i nie było, no chyba że jakiś polski odpowiednik by się znalazł i jeśli ktoś wie czy jest taki to proszę o odpowiedź. Zaraz porobię dokładne zdjęcia telewizora przed czyszczeniem (głównie przodu) a potem wyjmę telewizor ze skrzynki
Pokombinuję także z głośnikiem, gdyby była uszkodzona sama membrana to pół biedy, bo można to jeszcze naprawić, ale jeśli cewka to już znacznie gorzej. Mam pytanie. Czy ten telewizor jak już będzie sprawny to będzie coś odbierał, czy tak jak Wisła nic kompletnie? Czy ew. dorobienie jakiegoś konwertera jest kłopotliwe?

-
- moderator
Akurat w tej chwili nie ma, ale są bardzo często. Zachodni odpowiednik to 5Z4Gdominik9419 pisze:tszczesn - szukałem na allegro 5Ц4C i nie było, no chyba że jakiś polski odpowiednik by się znalazł i jeśli ktoś wie czy jest taki to proszę o odpowiedź. Zaraz porobię dokładne zdjęcia telewizora przed czyszczeniem (głównie przodu) a potem wyjmę telewizor ze skrzynkiPokombinuję także z głośnikiem, gdyby była uszkodzona sama membrana to pół biedy, bo można to jeszcze naprawić, ale jeśli cewka to już znacznie gorzej. Mam pytanie. Czy ten telewizor jak już będzie sprawny to będzie coś odbierał, czy tak jak Wisła nic kompletnie? Czy ew. dorobienie jakiegoś konwertera jest kłopotliwe?
Mam problem z wyjęciem telewizora ze skrzynki - blokuje głosnik i gdy już trochę wyjdzie kineskop zatrzymuje się na głośniku. Głośnika nie idzie odkręcić (brak dostępu) Co mam zrobić?
-
- 1250...1874 posty
Sądzę że były to dwie identyczne lampy... W radzieckich telewizorach z lat 50 (np TEMП ) w zasilaczu pracowały równolegle dwie duodiody 5Ц4C...Alek pisze:A masz pewność, że siedziały tam dwie identyczne lampy![]()
...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Właśnie już się o tym dowiedziałem i pisałem. Czytaj na przyszłość moje wpisy żeby potem nie było kłopotu.
Najgorszy problem jest z wyjęciem chassis ze środka. Po prostu głośnik blokuje i nie da sie wyjąć. Zdjąłem nawet osłonę z głośnika ale i tak nic to nie pomogło. Głośnika wykręcić się nie da, bo jest on tak montowany że da się go tylko zamontować lub wymontować jeśli w skrzynce jest pusto. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Pomocy!!
Najgorszy problem jest z wyjęciem chassis ze środka. Po prostu głośnik blokuje i nie da sie wyjąć. Zdjąłem nawet osłonę z głośnika ale i tak nic to nie pomogło. Głośnika wykręcić się nie da, bo jest on tak montowany że da się go tylko zamontować lub wymontować jeśli w skrzynce jest pusto. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Pomocy!!