Gramofon Karolinka WW-GE56
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
tetroda
- 625...1249 postów

Re: Gramofon Karolinka WW-GE56
Ta kilka lat minęło, jeszcze wkładka i już można renowację zaczynać. Na zdjęciach ta właśnie Karolinka, tkanina głośnikowa oryginalna, była w złym stanie, wyczyszczona, podklejona i wygląd gotowy (stan jest jaki jest, ale oryginał jest tylko jeden)! Dalej napęd - rolki wymienione, wszystko jak należy przesmarowane, czy silnik jest sprawny to "wyjdzie w praniu", ale zdaje się, że jest, numer gramofonu - 3480 (data produkcji kwiecień 1957), wnętrze (jak widać w większości kompletne, ale trochę do zrobienia jest) i pudełko z częściami, tu bym chciał bardzo podziękować George-owi6 za guziczki czerwony i zielony do ramienia
Wkładkę powinienem za jakieś dwa tygodnie mieć i wtedy renowacja się rozpocznie. Jedyną nieoryginalną rzeczą jest głośnik, którego poszukuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 24 kwietnia 2012, 14:31 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
tetroda
- 625...1249 postów

Numer
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów

A co tam jest założone na lampy EF21 i EBL21? Gumowe nakładki tłumiące?
Więc to jednak nie audiofilski wynalazek?
Wracając jeszcze do schematu wzmacniacza Karolinki - żal że tak spostponowano pentodę EF21, wykorzystując ją w roli triody, o parametrach niewiele lepszych niż trioda lampy ECH21 w radiach mazuropodobnych.
To już przytoczony tu schemat z "Młodego Technika" budzi o wiele większy szacunek, conajwyżej warto by dołożyć USZ, analogicznie jak w "Karolince" (w takim wypadku kondensator blokujący siatkę drugą powinien być połączony z katodą tej samej lampy a nie z masą). Jako ciekawostkę mogę dodać że w późniejszym numerze "Młodego Technika" opisywano sposób przeróbki tego wzmacniacza na radioodbiornik reakcyjny
http://www.mt.com.pl/archiwum/60-MT-02- ... eciowy.pdf
Wracając jeszcze do schematu wzmacniacza Karolinki - żal że tak spostponowano pentodę EF21, wykorzystując ją w roli triody, o parametrach niewiele lepszych niż trioda lampy ECH21 w radiach mazuropodobnych.
-
dark_one
- 375...499 postów

Na pewno nie audiofilski bo nie założyli jeszcze na AZ1 ...Tomek Janiszewski pisze:A co tam jest założone na lampy EF21 i EBL21? Gumowe nakładki tłumiące?Więc to jednak nie audiofilski wynalazek?
![]()
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
tetroda
- 625...1249 postów

A one są z czegoś pomiędzy tekturą a eternitem
A te lampy pracują w pozycji bocznej i coby nie wyleciały z podstawek to wiadomo.
A dzisiaj wykonałem pierwszą część zabawy: obudowa mechanizmu i ramię zostało wymienione na oryginalne (to z pudełka), znalazłem wkładkę w idealnym stanie Uk3 i tam ją zamontowałem i na koniec zmieniłem trafo głośnikowe (na zdjęciu także w pudełku), słowem - prace trwają, a Karolinka wraca do życia
A dzisiaj wykonałem pierwszą część zabawy: obudowa mechanizmu i ramię zostało wymienione na oryginalne (to z pudełka), znalazłem wkładkę w idealnym stanie Uk3 i tam ją zamontowałem i na koniec zmieniłem trafo głośnikowe (na zdjęciu także w pudełku), słowem - prace trwają, a Karolinka wraca do życia
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Połączenie lampy EF22 w triodę miało na celu zmniejszenie ilości elementów biernych we wzmacniaczu. Triody loktalowe o dużym wzmocnieniu (np 7B4) były niedostępne w RWPG (były to lampy amerykańskie), a na dodatek Rosjanie nie produkowali ich zamienników.
Sposób montażu elementów w tym urządzeniu jest chaotyczny, zastosowano poziomy kondensator filtru anodowego.
Połączenie lampy EF22 w triodę miało na celu zmniejszenie ilości elementów biernych we wzmacniaczu. Triody loktalowe o dużym wzmocnieniu (np 7B4) były niedostępne w RWPG (były to lampy amerykańskie), a na dodatek Rosjanie nie produkowali ich zamienników.
Sposób montażu elementów w tym urządzeniu jest chaotyczny, zastosowano poziomy kondensator filtru anodowego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
tetroda
- 625...1249 postów

I tak Proszę Państwa...
...po 55 latach od wyprodukowania...
...po 20 latach od odłożenia...
...do świata żywych...
WRACA!
Gramofon KAROLINKA WW-GE-56 z ROCZNIKA '57!
Drugi etap zabawy (znacznie trudniejszy od pierwszego - strasznie namieszane było w środku) dobiegł końca i Karolinka jest już sprawna - grająca
Wedle moich ustaleń jest to jedna z czterech zachowanych! A gra pięknie - wewnątrz są EF21, EBL21 i AZ1, dźwięki jest bardzo ciepły, jak w Pionierze / Mazurze
Myślę, że ze wszystkich polskich gramofonów jest najpiękniejsza a zarazem w swej formie najbardziej archaiczna - to pierwszy polski gramofon ze wzmacniaczem, dziś właściwie już biały kruk! 
...po 55 latach od wyprodukowania...
...po 20 latach od odłożenia...
...do świata żywych...
WRACA!
Gramofon KAROLINKA WW-GE-56 z ROCZNIKA '57!
Drugi etap zabawy (znacznie trudniejszy od pierwszego - strasznie namieszane było w środku) dobiegł końca i Karolinka jest już sprawna - grająca
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Fuj, fuj, fuj! Piezo!
Przypominam, iż odtwarzanie płyt stereofonicznych takimi przetwornikami skutkuje trwałym ich uszkodzeniem.
Przypominam, iż odtwarzanie płyt stereofonicznych takimi przetwornikami skutkuje trwałym ich uszkodzeniem.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
Maciek1
- 625...1249 postów

Za to fantastycznie nadaje się do odtwarzania płyt szelakowych na 78 obrotów.(Łatwych jeszcze do zdobycia i dość tanich w PL) Pewnie świetnie by na takiej karolince zabrzmiała Marta Mirska i jej "Rozstanie z morzem"zjawisko pisze:Fuj, fuj, fuj! Piezo!![]()
Gratuluję renowacji!