Generator Fali Prostokątnej.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Re: Generator Fali Prostokątnej.

Post autor: kiepura47-51 »

Serdecznie dziekuję Wszystkim użytkownikom forum za zinteresowanie i pomoc.Moje zalożenie było,użycie ballastów [stateczników] do świetlówek,lecz w/g moich wyliczeń, uzyskałem zbyt duży spadek napięcia,pomimo możliwości zastosowania dwóch równolegle polączonych ballastów.Posiadam kilka małych transformatorków w granicach15--30V,więc jutro przeprowadzę pomiary.Chwilowo obecnie używam autotransformatora oraz transformatora podwższającego napięcie z 115/230V.Moje wstępne założenie wywiało, Wasze lepsze rozwiązanie sposobu redukcji napięcia. Nie posiadam sondy do kalibracji prostokąta ,ale na obydwóch oscyloskopach jest ta szpilka. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, Janusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 6 sierpnia 2009, 04:53 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Napewno ten generator ma szpilki. Pisałem już o tym na forum. Mam drugi taki sam, i też ma szpilki. Prawdopodobnie źle działa jakiś układ wygaszania, lub filtr. Ja nie miałem czasu szukać usterki.

Wypełnienie 50% ustawia się na płycie czołowej potencjometrem "SYMETRYZACJA".

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

kiepura47-51 pisze:[...]U mnie w sieci energetycznej występuje w przybliżeniu 2 x 126V co daje ponad 250V.
Nie bardzo rozumiem to 2 x 126V. Czy to są napięcia dwóch różnych faz a Ty zasilasz generator z napięcia międzyfazowego? Czy mierzyłeś to napięcie międzyfazowe?
Schemat "obniżacza" jest dobry, bo odejmujesz od fazy z której zasilasz transformatorek. Tylko uważaj przy pierwszym włączeniu - jeśli odwrotnie podłączysz uzwojenia, to się te 30V doda.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Czyżby amerykanie mieli swoje sposoby na sieć energetyczną i (N)eutralny - nie był neutralnym?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Czyżby amerykanie mieli swoje sposoby na sieć energetyczną i (N)eutralny - nie był neutralnym?
Może mają tylko 2 fazy (w przeciwfazie).
Tomek
traxman

Próbowałem poszukać materiałów, pytałem znajomych energetyków, ale kiepsko mi idzie.
Jeżeli jest tak jak Kolega pisze, to wygląda na to, że mając trafa końcowe łączone w trójkąt?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Próbowałem poszukać materiałów, pytałem znajomych energetyków, ale kiepsko mi idzie.
Ja znalażłem taką ciekawą stronkę: http://www.kropla.com/electric2.htm
Wprawdzie nie wyjaśnia amerykańskich wynalazków, ale dowiedziałem się czegoś o polskich gniazdkach:
"France, Belgium, Denmark, Poland, the Czech Republic, and Slovakia have standardized on a socket which is not compatible with the CEE 7/4 socket (Type F) that is standard in Germany, the Netherlands, and other continental European countries. The reason for incompatibility is that earthing in the E socket is done by a round male pin permanently mounted in the receptacle. Receptacles are installed with the earth pin upwards and wired with left as live and right as neutral."
Tomek
traxman

Tak, to się zgadza bo większość naszych podwójnych gniazd uniemożliwia takie podłączenie, N jest raz z lewej raz z prawej bolca uziemiającego - więc nici z normy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Tak, to się zgadza bo większość naszych podwójnych gniazd uniemożliwia takie podłączenie, N jest raz z lewej raz z prawej bolca uziemiającego - więc nici z normy.
Wiem, że nie ma reguły przy podłączaniu L/N. :) Nie wiedziałem, że w ogóle istnieje jakaś zasada. :oops:
Tomek
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Z problemem przyłączania fazy i zera w gniazdach walczyłem wiele lat temu w instytucie gdzie pracowałem. Główny Energetyk lekceważył sprawę twierdząc że nie istnieje żadna zasada w tej materii, trwało to do czasu kiedy pojawiły się PC-ty i łączenie ich z drukarkami oraz tworzenie sieci. Często zdarzało się że komputery się zawieszały a niekiedy ulegały uszkodzeniom, szczególnie kiedy w różnych pomieszczeniach gniazda sieciowe były zasilane z różnych faz. Jeszcze gorzej było kiedy pojawiły się przyrządy "inteligentne" np. oscyloskopy z pamięcią, woltomierze wektorowe itd. aż w pewnym momencie znalazłem w jednej z instrukcji firmy HP normę jak łączyć przewody zasilające.
Tutaj Traxman ma rację że podwójne gniazda są źle skonstruowane i jedno wyjście jest prawidłowo połączone a drugie nieprawidłowo, nie mniej spotkałem i właściwie skonstruowane, gdzie wewnątrz było skrzyżowanie przewodów, o dziwo polskiej produkcji. Na zakończenie załączam skan jak powinny być przyłączone przewody zasilające do gniazd różnych typów.
Konstanty

P.S. Rysunki dotyczą wtyków, proszę na to zwrócić uwagę.
K
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Witam. Zasady energetyki w USA. Występuje zasilanie dwuprzewodowe,to jest faza[line],zero[neutral],do tego dochodzi ziemia [ground] ,lecz z reguły pobierany jest z rury wodociągowej. Następnie jest zasilanie trzy przewodowe,dwie fazy obrócone od siebie o 180* a pomiedzy nimi zero [neutral].Pomiędzy jedną fazą o zerem powinno być 115V,natomiast pomiedzy tymi fazami,występuje suma tych napięć to jest średnio 230V.Napięcie sieciowe w gniazdku ,jest uzależnione od odległości połączenia z transformatorem energetycznym.Napięcie w moim domu jest przeciętnie 2x126V a pomiędzy fazami powyżej 250V. Takie posiadam napięcia,ponieważ trafo zasilające naszą i sąsiednie ulice mieści się około 20m od domu.Dodatkowo świetlówki zainstalowane w garażu podwyższają napięcie około 5V. Z koleji przedstawiam gniazdka i włączniki do domowego użytku.Zawsze zacisk zero [neutral] jest srebrzystego koloru,znajduje sie po stronie gdzie występuje zacisk ziemia [ground].po przeciwnej stronie są zaciski fazowe,miedziano-złotego koloru.Jeżeli kogoś zainteresuje instalacja trójfazowa to opiszę innym razem. Pozdrawiam,Janusz.
kiepura47-51
250...374 postów
250...374 postów

Zdięcia nie chciały się pomieścić.
traxman

Sprawdziłem dostępne źródła, polskie normy nie określają sposobu podłączenia gniazda (ale to się może zmienić), ogólnie przyjęta zasadą jest podłączenie przewodu fazowego do lewego styku gniazda, a bolec ochronny powinien być u góry, aby pasowały wtyczki kątowe. Stwarza to pewne problemy przy pomiarach, bo nie wszystkie mierniki dopuszczają zamianą L/N i trzeba robić przejściówki. Np. nasi południowi sąsiedzi maja to unormowane. Wprowadza to pewien ferment właśnie przez podwójne gniazda starego typu, który rozwiązuje się w zasadzie samoczynnie, bo w nowych systemach instalacyjnych, podwójne gniazda zanikają, trzeba je składać z pojedynczych w większej ramce.