Ja bym ubił również promotora za mętne postawienie zadania.traxman pisze: Co do pracy dyplomowej, to ubiłbym ją na wstępie za błędne założenia,
Jasiu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ja bym ubił również promotora za mętne postawienie zadania.traxman pisze: Co do pracy dyplomowej, to ubiłbym ją na wstępie za błędne założenia,
Beier, owszem powina byc robiona samodzielnie. tylko co rozumiemy przez slowo "samodzielna praca"?komornik12 pisze:Cześć
Mam nieśmiałe pytanie- czy praca dyplomowa nie powinna być pracą samodzielną?Beier wzmacniacz robie jako prace dyplomowa.
Pozdrawiam Maciej
traxman widze ze proponujesz mi sprawdzone i pewne rozwiazanie problemu.traxman pisze:Hi-Fi to na pewno nie będzie, nie sądzę, aby spełniło wymagania odnośnej normy, a szczególnie pasmo i moc przy określonych zniekształceniach.
Co do pracy dyplomowej, to ubiłbym ją na wstępie za błędne założenia, łączenie równolegle 6P3S jest błędem grubym, podczas gdy jest dostępna EL34, która bez problemu w SE jest w stanie oddać 10W do obciążenia, bez zbędnej komplikacji układu, problemów ze wzbudzeniami i konieczności stosowaniu nietypowego transformatora. Do tego ECC83 (6SL7, jeżeli chcesz mieć jednakowe podstawki) jako stopień sterujący, całość zamknięta sprzężeniem zwrotnym. Prosto, łatwo i przyjemnie. transformator wyjściowy trzeba policzyć lub kupić typowy EL34 SE.
i w technikum i na polibudziePiotr pisze:Gdzie się robi takie prace?
Jasiu nie ma co ubijac promotoraJasiu pisze:Czołem.Ja bym ubił również promotora za mętne postawienie zadania.traxman pisze: Co do pracy dyplomowej, to ubiłbym ją na wstępie za błędne założenia,
Jasiu
Słyszałem, że praca magisterska nie musi mieć elementów nowatorskich. Ba, jak widać, nawet nie trzeba mieć większego pojęcia o temacie.Jasiu pisze:Czołem [...]
Niestety w Polsce na szkolnictwo idzie mniej niz 1% PKB, w Niemczech ponad 5%, do tego ich PKB jest kilka razy większy od naszego.Piotr pisze:Słyszałem, że praca magisterska nie musi mieć elementów nowatorskich. Ba, jak widać, nawet nie trzeba mieć większego pojęcia o temacie.Jasiu pisze:Czołem [...]
Siądźmy i zapłaczmy razem...
traxman pisze:jerziszek pisze:traxman widze ze proponujesz mi sprawdzone i pewne rozwiazanie problemu.
tylko ze el34 to jest pentoda, a 6p3c to tetroda strumieniowa, ponoc roznia sie one iloscia wytwarzanych harmonicznych (parzyste i nieparzyste);jesli jestem tutaj w bledzie to napiszcie to.
traxman czy laczenie lamp rownolegle tego samego typu jest grobym bledem? czy to sie odnosi tylko do 6p3c i kilku innych typow lamp?Łączenie równoległe lamp nie jest błędem - ale muszą być ku temu powody np. konieczna większa moc do osiągnięcia, niż pozwala na to jedna lampa. W zakresie 15W nie ma takiej potrzeby, zawsze można zastosować jedną EL34 (pentodę) lub KT88 (tetrodę) bez potrzeby łączenia 2x6P3S. Równoległe łączenie lamp narzuca dodatkowe wymagania tj, lampy muszą mieć identyczne parametry, co nie zawsze jest łatwe do spełnienia, a ich rozbieżności, rzutują bezpośrednio na zniekształcenia jakie wprowadza stopień końcowy, większe są też pojemności wejściowe, co z kolei zmniejsza pasmo przenoszenia od góry i wprowadza cięższe warunki dla stopnia sterującego - warto to przemyśleć i przedyskutować na wstępie pracy dlaczego tak, a nie inaczej - każdą z tych tez da się obronić.[quote/]
Podobnie nie łączy się równolegle dwóch BC547 gdy można dać BC337. Jednym z założeń powinna być prostota konstrukcji, czasem nawet większym kosztem (KT88).