Do rozpoznania Radyjko przedwojenne RADJOFON

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Do rozpoznania Radyjko przedwojenne

Post autor: frycz »

Witajcie w Nowym Roku :)

Patrzę na chassis tego radia i widzę że jak na radio bateryjne oświetlone jest szczodrze (dwie skalówki) a do tego na chassis jest podłączona trzecia.
Ciekawe po co :roll:
Robert SP5RF
OTLamp

Post autor: OTLamp »

frycz pisze: a do tego na chassis jest podłączona trzecia.
Ciekawe po co :roll:
Żaróweczki były często wykorzystywane jako bezpieczniki.
kraz

Post autor: kraz »

Witam elementy są wszystkie firm Polskich, agregat firmy WABO a elementy AH, żaróweczka opisana na 2V ta na chassis, lamp już nie było są tylko opisy jakie były, odczyściłem tylko z brudu i tak zostawiłem bo myśałem że zbytnio nie warto marnować czasu na radio z tak dużymi brakami :? .
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Ja bym go odbudował, na początek tak żeby tylko zagrało, a jak już zagra i nabierzesz serca to z czasem i elementy się odnajdą. Ja teraz uruchamiam juz drugie Mikrofona MK 102, brakuje mi głośnika ze wzbudzeniem, tkaniny i trafo miedzystopniowego. Tkaninę podebrałem inną ale podobną, głośnik wezmę jakiś inny ze wzbudzeniem. Nie żeby kundlić, broń Boże, ale na taki głośnik na Aukro mogę polować rok, i stracę entuzjazm.

Jak napisałem, ja bym go odbudował, a potem uzupełnił o głośnik.

Pozdro!
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Warto go odbudować. Zwłaszcza, że rzadki. Odbudowuję Philipsa 109A, części zbieram - były duże braki - i myślę, że w połowie roku radio powinno już zagrać :)
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
kraz

Witam no nie powiem trochę mi wstyd :oops: bo uruchamiam zagraniczne a nasz rodzimy leży tak bez ducha, pewnie trzeba będzie reanimować :D biedaczka.
kraz

Witam zrobiłem fotki od spodu, parę elementów jest albo dodanych, albo wymienionych, pozostałe to AH i opory i kondensatory, z tyłu wyłącznik jest na załączanie żarówek, stan dość dobry powinno dać się uruchomić :D , tylko ten głośnik mnie męczy że go nie było i będzie trudno znaleźć do niego orginał zważwszy na żadkość występowania radyjek tej firmy, ciekawe jaki to model ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Do rozpoznania Radyjko przedwojenne RADJOFON

Post autor: tetroda »

Sami głośnika na pewno nie zrobili... Może jakiejś popularnej przedwojennej polskiej firmy produkującej głośniki i inne będzie ten głośnik...?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

[Sami głośnika na pewno nie zrobili... ] Produkowała je firma " ROLA POLTON" /nr pat.5745/5872/.
kraz

Witam a skąd wiadomo że to tej firmy były użyte głośniki, przecież nie tylko ta firma produkowała głośniki, zdjęcia mile widziane :D będę wiedział czego szukać.