Nagrywanie płyt gramofonowych i pocztówek dźwiękowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
Re: Nagrywanie płyt gramofonowych
Pocztówki były laminowane jakims przeźroczystym tworzywem a ścieżkę dźwiękową wycinało urządzenie z wyglądu przypominające przedwojenny gramofon.Widziałem to urządzenie kilkakrotnie z bliska u pana kŧóry nagrywał pocztówki w poznańskim Okrąglaku ale nie wzbudziło
ono u mnie większego zainteresowania i dzisiaj trudno mówic o szczegółach.
Trzy filmiki znalezione w sieci: http://www.youtube.com/watch?v=IReDh9ec_rk&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=xfHWbQxZBro
ono u mnie większego zainteresowania i dzisiaj trudno mówic o szczegółach.
Trzy filmiki znalezione w sieci: http://www.youtube.com/watch?v=IReDh9ec_rk&NR=1
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy dobrze pamiętam, że w czasie nagrywania ów Pan musiał na bieżąco "odbierać" nitkę, która powstawała przy nacinaniu pocztówki?jack50 pisze:[...]Widziałem to urządzenie kilkakrotnie z bliska u pana kŧóry nagrywał pocztówki w poznańskim Okrąglaku
Tomek
- tetroda
- 625...1249 postów
To urządzenie bardziej przypomina maszynę do szycia niż ekstremalnie kosztowną aparaturę...
Może ktoś wie z czego rylec?
Jak widać tą pocztówkę dźwiękową (link wyżej (podziękowania dla jack50)) nagraną w całości mechanicznie, amatorsko da się na zwykłym gramofonie odtworzyć...Tomasz Gumny pisze:Zaraz, zaraz, czy korekcji RIAA nie stosuje się przypadkiem przy odtwarzaniu ze względu na nierównomierną charakterystykę wkładki magnetycznej?jethrotull pisze:Zapomnij że to zrobisz przy torze nagrywającym w całości mechanicznym. Musi być elektroniczny wzmacniacz sygnału i korekcja RIAA, inaczej nie odtworzysz (jak wspomniałeś) na normalnym gramofonie.40 lat temu jakoś radzono sobie z nacinaniem pocztówek dźwiękowych... I maszyna bardziej przypominała maszynę do szycia niż "ekstremalnie kosztowną aparaturę".Piotr pisze:Podstawowe pytanie brzmi na czym ma powstać nagranie. Bo na pewno nie na winylu, gdyż ten się tłoczy. "Płyta matka" w klasycznym procesie nagrania jest miedziana, a aparatura do jej sporządzania ekstremalnie kosztowna, jak na warunki hobbysty.
To urządzenie bardziej przypomina maszynę do szycia niż ekstremalnie kosztowną aparaturę...
Może ktoś wie z czego rylec?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Jak widać i słychać, kluczem do sukcesu jest napęd płyty acetatowej. Proste i genialne: po prostu użyć zwykłego gramofonu... Zauważcie, że prędkość spiralnego ruchu poprzecznego rylca nie ma większego znaczenia i można to napędzać nawet ręką - o ile oczywiście nie zależy nam na gęstości zapisu. Czyli w tym przypadku jest to zapis monofoniczny, mikrorowkowy, niezagęszczany, o stałej i przypadkowej gęstości.tetroda pisze:Jak widać tą pocztówkę dźwiękową (link wyżej (podziękowania dla jack50)) nagraną w całości mechanicznie, amatorsko da się na zwykłym gramofonie odtworzyć...
Natomiast pozostaje sprawa charakterystyki takiego zapisu. Tutaj raczej nie ma mowy o charakterystyce RIAA. Aha, oczywiście nie jest to zapis "w całości mechaniczny". Mechaniczny to by był, gdyby rylec wprawiano w ruch membraną mikrofonową, a nie cewką głośnikową. Nie bez powodu płyty przedwojenne miały napis "Elektro", co oznaczało właśnie że rylec był napędzany cewką, podłączoną do wzmacniacza, czyli dokładnie tak jak na filmiku.
Posiadaczom gramofonów do odtwarzania płyt normalnorowkowych, a zwłaszcza tych stricte akustycznych (z tubą lub bez) i z napędem sprężynowym, na pewno więcej frajdy dałoby wycięcie sobie takiej płyty z teraźniejszym materiałem muzycznym właśnie na 78 rpm. Tylko, że acetat błyskawicznie uległby zniszczeniu pod naciskiem rzędu kilkudziesięciu gramów.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- tetroda
- 625...1249 postów
Re: Nagrywanie płyt gramofonowych i pocztówek dźwiękowych
I w sumie jak na Elektrodzie - pogadaliśmy, pogadaliśmy i nic...
Ktoś może widział gdzieś taki rylec? Oczywiście nie chodzi mi o jakość płyty winylowej wyprodukowanej w fabryce, raczej o satysfakcję słuchania tego co nagrałem... A nóż by się dało...
Z "Adapterów"...
Ktoś może widział gdzieś taki rylec? Oczywiście nie chodzi mi o jakość płyty winylowej wyprodukowanej w fabryce, raczej o satysfakcję słuchania tego co nagrałem... A nóż by się dało...
Z "Adapterów"...
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- tetroda
- 625...1249 postów
Niestety mam problem z j. rosyjskim...
http://rapidshare.com/files/302391065/mrb411.djvu.html
Książka o nagrywaniu płyt gramofonowych...
Tym, co mi pomogą w tłumaczeniu, znalezieniu rylca i płytek acetatowych i budowie odpłacę się...produktami w postaci pocztówek...
Za udostępnienie książki dziękuję bardzo REX-owi z naszego forum.
http://rapidshare.com/files/302391065/mrb411.djvu.html
Książka o nagrywaniu płyt gramofonowych...
Tym, co mi pomogą w tłumaczeniu, znalezieniu rylca i płytek acetatowych i budowie odpłacę się...produktami w postaci pocztówek...
Za udostępnienie książki dziękuję bardzo REX-owi z naszego forum.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- tetroda
- 625...1249 postów
A może by zrobić rylec ze starej igły do odczytu?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Obawiam się, że jeżeli będziesz chciał igłą odczytującą nagrywać na czymś innym, niż ciepły wosk, czy kromka z masłem, to jej trwałość będzie liczona w pojedynczych sekundachtetroda pisze:A może by zrobić rylec ze starej igły do odczytu?

- tetroda
- 625...1249 postów
A poczytaj dokładnie komentarze...
A poczytaj dokładnie komentarze...
Will acrylic work as a disc?
I'm not sure. I use acetate sheets...the kind used for overhead projections. I found that the sheets which cannot be use with a photocopier worked better because they are softer (they melt in the photocopier).
What did you use for the needle?
The stylus from an old record player. I had an actual cutting stylus for a while but it broke and I found that playing stylus' work just as well anyways.
Did it have to be certain volume for the vibrations to travel along the bar?
Yes. I had to adjust the volume so the vibrations were strong enough to propagate along the bar but not so much that the record would skip on playback.
How did you connect the bar to the speaker cone?
The centre of the speaker is replaced with the bottom of a pop can. A hole is drilled in the middle of the can bottom. A 4-40, 1/2 inch bolt connect the aluminum square bar from the back. In the past I have tapped the aluminum bar but here the fit was tight enough that I just screwed it in and it tapped itself
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- tetroda
- 625...1249 postów
Coś takiego?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- george6
- 1250...1874 posty
Witaj Piotr..tetroda pisze:Coś takiego?
Czemu chcesz przesuwać całe "Bambino" ????

Czy nie lepiej zastosować talerz napędzany poprzez silnik prądu stałego , lub napęd liniowy ????
Zamiast korbki do przesuwania zastosuj silnik krokowy który będzie przesuwał cały mechanizm talerza....
A może lepiej talerz pozostawić nieruchomy, a skupić się na wykonaniu przetwornika elektromechanicznego ( zamiast głośnika ) i sterować przesuwem tego przetwornika ???
Wybacz, ale to tylko takie luźne sugestie.....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- tetroda
- 625...1249 postów
Czyli budowa nowego urządzenia? Tylko jak bym obroty odpowiednie wybrał... BTW Z jaką szybkością najlepiej nagrywać te pocztówki? Przetwornik to dobry pomysł...tylko jak?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Na moje oko to będzie tu potrzebna jakaś sruba pociągowa drobnozwojowa -na niej karetka a pod karetka -lub w jakiś inny sposób - rylec z czubkiem szafirowym/diament ?/ -na drugim końcu którego może być dzisiaj np neodymowy magnesik - w zmiennym polu cewki zasilanej sygnałem .Cewka tez będzie na tej karetce. Możę też być magnes stały podkówka -dający podkład pola magnet. a na nim cewka sygnałowa.Dawniej pdstawą były magnesy
podkowiaste.
Przecież zapis ma byc wboczny-w lewo lub w prawo/ wychylenie igły rylca/.
W gramofonie igła adaptera odtwarzającego nie sugeruje sposobu zapisu .
Na poczatek mozna wziać mechanizmy drukarek -one mają karetkę sprzęzoną z paskiem -po przeróbce na gwintowy napęd -można jakąś płytę na
parę rowków nagrać -aż się dojdzie do nominalnej gęstości...
Mam kilka takich płytek.Sa tak prymitywne i paskudne - ale jakie zespoły ...Jak spiszę tytuły to post uzupełnię .
podkowiaste.
Przecież zapis ma byc wboczny-w lewo lub w prawo/ wychylenie igły rylca/.
W gramofonie igła adaptera odtwarzającego nie sugeruje sposobu zapisu .
Na poczatek mozna wziać mechanizmy drukarek -one mają karetkę sprzęzoną z paskiem -po przeróbce na gwintowy napęd -można jakąś płytę na
parę rowków nagrać -aż się dojdzie do nominalnej gęstości...
Mam kilka takich płytek.Sa tak prymitywne i paskudne - ale jakie zespoły ...Jak spiszę tytuły to post uzupełnię .
A ja się upieram, że posuw promieniowy głowicy nacinającej może być nawet ręczny. No chyba, że zależy nam na dużej gęstości zapisu.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Zajrzałem do tej wyżej podanej książeczki MRB411/DJVU -jest tam podany sposób i szczegóły konstr.Stron ok 88 /chyba/.
Ale tu nie mam djvu i nic nie widzę -same dziwne znaczki .
Sprzeczac sie nie ma potrzeby -każdy pomysł jest dobry -nawet wydajacy się jako zły... jutro może być b.dobry.
Trzeba tu porobić obrazki tej książki -z tym ,że tylko to co istotne mozna umieścic .Ksiązka jest stara ale prawa autorskie są wazne .
Trzeba byłoby się zapytać kogoś o możliwość wykorzystania treści w niej zawartej.
Ale tu nie mam djvu i nic nie widzę -same dziwne znaczki .
Sprzeczac sie nie ma potrzeby -każdy pomysł jest dobry -nawet wydajacy się jako zły... jutro może być b.dobry.
Trzeba tu porobić obrazki tej książki -z tym ,że tylko to co istotne mozna umieścic .Ksiązka jest stara ale prawa autorskie są wazne .
Trzeba byłoby się zapytać kogoś o możliwość wykorzystania treści w niej zawartej.