Podstawki - czym to ugryźć?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

pisałem o tranzystorach w podstawkach podając przykład OS150.
Tu odbiornik KIEW7.
Proszę o wybaczenie za jakość ale zdjęcia robię skanerem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

Do lamp stalowych, bocznostykowych i oktalowych łatwo się lutuje kable i lampie to też nie szkodzi bo druciki łączące wtyk z lampą są długie (0,5 - 2cm) i w szkle nie zrobią sie pęknięcia
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Czy ktoś wogóle robił stopień wejściowy na nuwistorze....czy to wogóle gra,czy są jakieś informacje na ten temat oprócz,że coś takiego było
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Taa...

Post autor: ZoltAn »

... trafił do mnie kiedyœ do naprawy jakiœ "hamerykański" i audiofillityczny(pożal się Panie Boże... :> ) przedwzmacniacz na dwóch "złotonóżkach" E88CC.

Oczywiœcie ... wlutowanych na sztywno w płytkę i oczywiœcie z jednš lampš zabielonš do cna.

Pękło się bidulce przy samym cokole zapewne wskutek naprężeń w szkle...

Z wylutowaniem lampy było nieco zabawy: kretyn projektujšcy druk zrobił otwory pod nóżki "na wcisk" i nie sposób było dobrać jakšœ sensowna podstawkę.
Nie pozostało mi nic innego jak lekko je rozwiercić i wlutować tam odpowiednio przygotowanš eltrowskš podstawkę nowal (z klasycznych, mocowanych obejmami do chassis).

Właœciciel dziadostwa uznał mnie za ... partacza z racji tego "poprawienia" markowego :? producenta " i nic nie pomogło kładzenie do zadudnionego "hi-hi (hi) " pustego łba, że jest to i owszem partactwo - ale wyłšcznie ze strony wykonawcy owego "wysokopółkowego" wzmacniacza.

Oczywiœcie także dostało mi się za wstawienie tam lampy Tesli bo oryginalna była marki "jako-tako" czy "kuku-ryku" i takowš powinna być zastšpiona...

Następnym razem powiem po prezydencku: "spieprzaj dziadu" albo lwowsku "złam pysk, żmurze". :wink: - bo gostek napewno zastuka do mnie za jakiœ czas...

Pozdrawiam, ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/