Na triodzie stosuje się polskie litery - ąćęłńóźż

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Brencik

Re: Na triodzie stosuje się polskie litery - ąćęłńóźż

Post autor: Brencik »

KaKa pisze: Prosta zagadka na koniec
Zabić nie uwolnić.

Postaw prawidłowo przecinek.
Ja bym zrobił tak:
Zabić, nie uwolnić.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Swoją drogą razi mnie publiczne zwracanie "delikwentowi" uwagi za najdrobniejsze błędy. Nie lepiej zrobić to prywatnie?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Marvel pisze: Pudło. W angielskim masz na przykład trzy słowa: "ad", "advert" i "advertisement", które znaczą "reklama". Czy to znaczy, że po polsku równie dobrze można powiedzieć "rek", "rekla" albo "reklama"? Obawiam się, że nie.
To tylko dlatego, że jesteśmy jeszcze na wczesnym etapie umacniania się uzusu. Wystarczy tylko przetrzymać biadolenia profesorów a i u nas będzie legalny zarówno kond, kondzioł jak i kondensator. ;)
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Marvel pisze:
fugasi pisze:"Kondzioł" to chyba odpowiednik angielskiego "cap". Czy anglosasi napominają żeby pisać "capacitor"?
Pudło. W angielskim masz na przykład trzy słowa: "ad", "advert" i "advertisement", które znaczą "reklama". Czy to znaczy, że po polsku równie dobrze można powiedzieć "rek", "rekla" albo "reklama"? Obawiam się, że nie.
W angielskim jest w ogóle dużo skrótów, w tym języku jest to często spotykane. Polski jest inny. I inaczej się rozmawia, a inaczej pisze. Możesz w sklepie poprosić o 'kurze biusty', ale taka pozycja w cenniku będzie już głupio wyglądać.
tszczesn pisze:
Marvel pisze:Pisanie bez zachowania jakichkolwiek standardów jest w dzisiejszym internecie opanowanym przez 'dzieci Neostrady' niestety normą, co budzi sprzeciw u moderatorów i innych osób którym kuktura codziennego życia leży na sercu. Rzucanie petów na ulicę też nie powoduje niemożności przejścia, ale jakoś nie jest uznawane za normę.
Niestety, jest to jedna z najbardziej bezsensownych wypowiedzi, jakie przeczytałem na tym forum... Porównywanie postów VacuumVoodoo do rzucania petów na ulicę powinno być o wiele mocniej piętnowane, niż brak ogonków. Ale tak to czasami bywa, że nie wszyscy sobie dobrze radzą z nadmiarem władzy...

?!? Czy ja posty VavuumVoodoo porównuję do rzucania petów? Weź jeszcze raz przeczytaj to co napisałem.

Ortografia, interpunkcja i ogólna umiejętność korzystania z języka w internecie (i ostatnio niestety nie tylko) jest w odwrocie, poczytaj sobie większość for, blogów czy nawet stron internetowych. Mnie prawdę mówiąc zgroza ogarnia, a twierdzenie 'bo przecież można zrozumieć' jest niczym innym, tylko akceptowaniem tego stanu rzeczy.
traxman pisze:Nie, aby się czepiać, ale literówki też się liczą?
Tak, liczą, nie powinno ich być. Ale co innego jedna literówka (błąd ortograficzny, brak przecinka itp.), a co innego 10 takich błędów w jednym krótkim poście. To taka sama kultura jak to, że nie powiesz to namolnego pijaka w autobusie 'oddal się niezwłocznie, ty organie kopulacyjny samców wielu gatunków zwierząt', nawet jak masz na to dużą ochotę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

macska pisze: Poniewaz sam jestem jednym z osob, ktorzy pisza na forum, i to nie uzywajac polskich znakow diakrytycznych, pozwole sobie nie zgodzic sie z Twoja opinia.
Mysle, ze nie bez powodu jest pod avatarem "Lokalizacja".
Tak samo jak VacuumVoodoo (Göteborg), ja tez tylko na tym forum pisze po polsku.
Mozna naturalnie posty kiepura47-51 (Willowbrook) wywalic do kosza, ale to niewiele zmieni.
Mozna tez przy logo Triody umiescic napis "Tylko dla Polakow", ale nic dobrego z tego wyjsc nie moze.
Można. Jestem tu ortodoksem, bo naprawdę nie jest to problem, skoro w kafei internetowej we Francji mogłem pisać bez problemu w pełni po polsku to ze swojego komputera za granicą można tym bardziej. Zwłaszcza, że nawet w Windows jest to tylko kilka kliknięć. A z 'tylko dla Polaków' to przesada. Zresztą jak ktoś ma z tym rzeczywiście problem, to może o tym wspomnieć, naprawdę to nic nie kosztuje, a pomóc może. Po prostu ja się na psucie języka nie zgadzam, jestem wzrokowcem, podobnie jak wielu innych ludzi. A wielkie litery i znaki interpunkcyjne od języka już nie zależą.
macska pisze:70 lat temu taki maly z wasikiem juz to probowal wcielic w zycie mocno nie faworyzujac przy tym slowian.
My jeszcze mieliśmy ulgowo, inni mieli gorzej. A i wąsik w sumie kiepsko na tym wyszedł, więc lepiej nam nie podskakiwać ;)

Żeby wyjaśnić dyskusję:

Autorem drugiego moderowania jestem ja, pierwszego nie. Przyznam się, że nie zwróciłem uwagi na lokalizację, użyty język na to nie wskazywał, a odruchu nie mam. Ale naprawdę mam dość stylu onetowego czy blogowego na tym forum, które pod względem jakości używanego języka jest naprawdę w czołówce. A przedmiotowy wpis był jaki był głównie ze względu na absolutne zignorowanie uwag moderatora do pierwszego postu.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Opdowiedz Alka jest dla mnie w pelni zadowalajaca. Nie bylo moim zamiarem rozpetanie dyskusji. Uwazam kwestie za wyjasniona i temat za zakonczony.
Dodam tylko na swoja obrone, ze ja mam juz w palcach zakodowany szwecki rozklad tastatury. Pisanie nawet na amerykanskiej tastaturze sprawia mi drobne problemy, nie mowiac juz o kilku szweckich literach z "dodatkami" ktore wtedy zastepuje przyjeta transliteracja.
Aleksander Niemand

Post autor: pierwszy »

VacuumVoodoo pisze: Dodam tylko na swoja obrone, ze ja mam juz w palcach zakodowany szwecki rozklad tastatury. Pisanie nawet na amerykanskiej tastaturze sprawia mi drobne problemy, nie mowiac juz o kilku szweckich literach z "dodatkami" ktore wtedy zastepuje przyjeta transliteracja.
:D Ja tez tak mam, duzo tlumaczylem pod Win3.1, gdzie nie bylo mozliwe przelaczanie klawiatury na inny jezyk, to nauczylem sie pisac po kodzie
alt0225 to á; alt0233 to é itd.. w sumie 18 takich liter jest w wegierskim.
Moze to dziwactwo, ale zaden moderator tego nie zmieni :wink:
admin
administrator

Post autor: admin »

Witam
We wszystkim oczywiście należy zachować umiar :) .
Jeśli chodzi o mnie, to należę do grona osób, które zwracają uwagę na poprawną pisownię. Wypowiedzi zawierające nieintencjonalne błędy i literówki uważam za dopuszczalne, natomiast upchane błędami "pseudowypowiedzi" są ewidentnym przejawem braku szacunku dla innych Użytkowników Forum.
Na naszym Forum zajmujemy się zagadnieniami, których największy rozwój przypadł na lata, gdy w szkołach uczono ortografii i pilnowano, aby średnio wyedukowany uczeń potrafił wyrazić swoje przemyślenia w miarę poprawnej polszczyźnie. Myślę, że skoro stanowimy swego rodzaju skansen techniczny, nie jest sprawą złą, że staramy się stworzyć tutaj internetowy skansen wypowiedzi, które daje się czytać bez konieczności tłumaczenia z pseusopolskiego na polski :) .
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: SOVTEK »

VacuumVoodoo pisze: w oczy, moim zdaniem, sa czesto wystepujace jezykowe nowotwory jak n.p. "kondziol" - w zadnym slowniku nie znalazlem.
Tak samo z "popełnianiem" heh. Popełnić to można samobójstwo a nie wzmacniacz :D
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

czytając tą dyskusję przypomniała mi się klasyka (już) na youtube, słynne "nie weszłeś". O ile błędy typowo gramatyczne (weszłem, poszłem czy też "w książce pisze") denerwują mnie okrutnie, o tyle brak kreseczek jestem skłonny zaakceptować w przypadku ludzi z zagranicy, chociaż korzystając na co dzień z gg sam ich nie używam, to jednak lepiej by było abyśmy wszyscy, jeśli jesteśmy w stanie, starali się nie kalać języka ojczystego, wszak forum to nie jest jakimś prywatnym, ale ogólnie dostępne, więc bądźmy dla innych przykładem.

ps. co do przecinków, to niestety sam mam czasem problemy z ich stawianiem
pozdrawiam,
Paweł