Ja bym zrobił tak:KaKa pisze: Prosta zagadka na koniec
Zabić nie uwolnić.
Postaw prawidłowo przecinek.
Zabić, nie uwolnić.
Moderator: gsmok
Ja bym zrobił tak:KaKa pisze: Prosta zagadka na koniec
Zabić nie uwolnić.
Postaw prawidłowo przecinek.
To tylko dlatego, że jesteśmy jeszcze na wczesnym etapie umacniania się uzusu. Wystarczy tylko przetrzymać biadolenia profesorów a i u nas będzie legalny zarówno kond, kondzioł jak i kondensator.Marvel pisze: Pudło. W angielskim masz na przykład trzy słowa: "ad", "advert" i "advertisement", które znaczą "reklama". Czy to znaczy, że po polsku równie dobrze można powiedzieć "rek", "rekla" albo "reklama"? Obawiam się, że nie.
W angielskim jest w ogóle dużo skrótów, w tym języku jest to często spotykane. Polski jest inny. I inaczej się rozmawia, a inaczej pisze. Możesz w sklepie poprosić o 'kurze biusty', ale taka pozycja w cenniku będzie już głupio wyglądać.Marvel pisze:Pudło. W angielskim masz na przykład trzy słowa: "ad", "advert" i "advertisement", które znaczą "reklama". Czy to znaczy, że po polsku równie dobrze można powiedzieć "rek", "rekla" albo "reklama"? Obawiam się, że nie.fugasi pisze:"Kondzioł" to chyba odpowiednik angielskiego "cap". Czy anglosasi napominają żeby pisać "capacitor"?
tszczesn pisze:Niestety, jest to jedna z najbardziej bezsensownych wypowiedzi, jakie przeczytałem na tym forum... Porównywanie postów VacuumVoodoo do rzucania petów na ulicę powinno być o wiele mocniej piętnowane, niż brak ogonków. Ale tak to czasami bywa, że nie wszyscy sobie dobrze radzą z nadmiarem władzy...Marvel pisze:Pisanie bez zachowania jakichkolwiek standardów jest w dzisiejszym internecie opanowanym przez 'dzieci Neostrady' niestety normą, co budzi sprzeciw u moderatorów i innych osób którym kuktura codziennego życia leży na sercu. Rzucanie petów na ulicę też nie powoduje niemożności przejścia, ale jakoś nie jest uznawane za normę.
Tak, liczą, nie powinno ich być. Ale co innego jedna literówka (błąd ortograficzny, brak przecinka itp.), a co innego 10 takich błędów w jednym krótkim poście. To taka sama kultura jak to, że nie powiesz to namolnego pijaka w autobusie 'oddal się niezwłocznie, ty organie kopulacyjny samców wielu gatunków zwierząt', nawet jak masz na to dużą ochotę.traxman pisze:Nie, aby się czepiać, ale literówki też się liczą?
Można. Jestem tu ortodoksem, bo naprawdę nie jest to problem, skoro w kafei internetowej we Francji mogłem pisać bez problemu w pełni po polsku to ze swojego komputera za granicą można tym bardziej. Zwłaszcza, że nawet w Windows jest to tylko kilka kliknięć. A z 'tylko dla Polaków' to przesada. Zresztą jak ktoś ma z tym rzeczywiście problem, to może o tym wspomnieć, naprawdę to nic nie kosztuje, a pomóc może. Po prostu ja się na psucie języka nie zgadzam, jestem wzrokowcem, podobnie jak wielu innych ludzi. A wielkie litery i znaki interpunkcyjne od języka już nie zależą.macska pisze: Poniewaz sam jestem jednym z osob, ktorzy pisza na forum, i to nie uzywajac polskich znakow diakrytycznych, pozwole sobie nie zgodzic sie z Twoja opinia.
Mysle, ze nie bez powodu jest pod avatarem "Lokalizacja".
Tak samo jak VacuumVoodoo (Göteborg), ja tez tylko na tym forum pisze po polsku.
Mozna naturalnie posty kiepura47-51 (Willowbrook) wywalic do kosza, ale to niewiele zmieni.
Mozna tez przy logo Triody umiescic napis "Tylko dla Polakow", ale nic dobrego z tego wyjsc nie moze.
My jeszcze mieliśmy ulgowo, inni mieli gorzej. A i wąsik w sumie kiepsko na tym wyszedł, więc lepiej nam nie podskakiwaćmacska pisze:70 lat temu taki maly z wasikiem juz to probowal wcielic w zycie mocno nie faworyzujac przy tym slowian.
VacuumVoodoo pisze: Dodam tylko na swoja obrone, ze ja mam juz w palcach zakodowany szwecki rozklad tastatury. Pisanie nawet na amerykanskiej tastaturze sprawia mi drobne problemy, nie mowiac juz o kilku szweckich literach z "dodatkami" ktore wtedy zastepuje przyjeta transliteracja.
Tak samo z "popełnianiem" heh. Popełnić to można samobójstwo a nie wzmacniaczVacuumVoodoo pisze: w oczy, moim zdaniem, sa czesto wystepujace jezykowe nowotwory jak n.p. "kondziol" - w zadnym slowniku nie znalazlem.