jethrotull pisze:Ciekawym jako poziom sygnału panuje na sendzie tej pętli, bo tak na oko to z kilkadziesiąt woltów.
No to zmniejszasz poziom potencjometrem Volume a głośność wzmaka regulujesz/ inwerter sterujesz potencjometrem Level w efekcie. Tylko nie możesz efektu wyłączyć w trakcie utworu
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Możesz zbajpasować go - to tak jakbyś wyjął kable z gniazd pętli. Jest to niepraktyczne jeśli efekt znacznie zmienia poziom sygnału, np. w przypadku przesterów.
sppp pisze:Na tym schemacie R1 w anodach ecc83 - 10k Chyba błąd jakiś. Czy tak ma być?
Swoją drogą - rezystor anodowy decyduje o impedancji wyjściowej stopnia (Ra||Ri). Popatrz teraz jaką impedancję wejściową przedstawia sobą ten dziwny korektor przy basach w położeniu maksymalnym, jasnym jest że nie można było tego rezystora dać większego.
Marvel, masz taką 6SH7? Jako miłośnik tego rodzaju piecy przymierzałem się do jego budowy, szukałem tej lampy, ale nie znalazłem. Wydaje się że jej rola jest istotna dla tego układu
Nie mam, Clubmana zrobię na EF86. Natomiast podobna do 6SH7 jest 6AC7 chyba: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6ac7.html
a po "naszemu" to będzie 6Ż4, o której traxman już w tym wątku wspominał. Następcą 6SH7 jest z kolei 6AU6 (EF94).
W DC30, którego zrobiłem, oryginalnie jest EF86. Porównaj jej aplikację z aplikacją 6SH7 w Clubmanie. Różnica jest tylko w napięciu anodowym i rezystorach anodowym i S2. Zresztą Tom na schemacie DC30 w nawiasie, obok wartości dla EF86 podaje wartości tych rezystorów dla 6SH7 właśnie, nie wspominając nawet, że to "od innej lampy".
Reasumując uważam, że zauważalnej różnicy nie będzie
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
a jak z dostępnością EFek na rynku ? Ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z jej produkcja (wiem że EH i JJ chyba produkują ale nie jestem pewien). Temacik ten mnie troszkę zainteresował, nawet wyciągnąłem ze szpargałów jedną EFkę, dobrze by to grało z PP 6l6 ? Troszkę mam uraz do tej lampy po moich niepowodzeniach dotychczasowych : / , no i nie wiem czy brzmienie mi będzie odpowiadać, szukam czegoś czystego a'la SRV (wiem że Jimmy Vaughan gra na Matchlessach)