Tosca 303 - Kupno kolumn do 500zł

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Tosca 303 - Kupno kolumn do 500zł

Post autor: Maciej Szczodrowski »

A to możliwe. Ale czemu na mocno rozhulanym Radmorze 5412 nie wyskoczyły, a zrobiły to przy Williamsonie 12W?
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

no i Maciek moze powiedziec jak gralo to co na zdjeciu z jego radmorem i wniosek o kolumnach diy powinien sie rozjasnic
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7a93c.html
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

A grało to niesamowicie. Zauroczyły mnie i takie budy już mam w trakcie robienia. ZG30 i Space86 przy tym to sprzęt z niskiej półki. W sumie to one zawsze były popularnymi kolumnami.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
Brencik

Post autor: Brencik »

Maciej Szczodrowski pisze:A to możliwe. Ale czemu na mocno rozhulanym Radmorze 5412 nie wyskoczyły, a zrobiły to przy Williamsonie 12W?
Możliwe. Jest coś takiego jak DF i impedancja wewnętrzna, która w lampowcu jest kosmicznie wysoka i powoduje ze wzmacniacz nie kontroluje głośnika a ten robi co che i mimo malej mocy lata jak szmata na wietrze. Podlączajac wzmacniacz 100W tranzystor głośnik będzie chodził jak tłok.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Otóż to. Przy częstotliwości rezonansowej głośnik przedstawia dość dużą rezystancję rzędu kilkudziesięciu omów.
Zasilanie głośnika z dobrego źródła napięcia oznacza stłumienie rezonansu, natomiast źródło o dużej rezystancji (wzmacniacz lampowy) przy rezonansie może dostarczyć do głośnika znacznie wyższe napięcie. Rezonans zostanie uwypuklony, a jeżeli resor był zbyt miękki, to amplituda wychylenia z łatwością przekroczy dopuszczalną wartość.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Nie wiem czy dobrze że piszę w takim starym temacie
Ale jeśli administrator pozwoli zrobię to ku przestrodze innych użytkowników tego forum.
Maciej Szczodrowski pisze:A to możliwe. Ale czemu na mocno rozhulanym Radmorze 5412 nie wyskoczyły, a zrobiły to przy Williamsonie 12W?
Ostatnio koledze zrobiłem takową płytkę testową zaczynającą się od nagrań
1-10Hz
2-20Hz
3-50Hz
4-100Hz
5-1kHz
6-3kHz
7-8kHz
8-10kHz
Potem są inne nagrania prostokątny piło-kształtny trójkątny .
Nagrań jest około 50.
Kolumny miał B&W 30Watt pięknie grały mówię w czasie przeszłym.
Mówił mi że może grał mocą 15W.
Szedł z tymi nagraniami tak od początku do 1kHz pokazując koledze jak głośnik basowy pięknie pracuje potem z kolumny poszedł dym
- a dokonał tego na małej mocy jak mówi.
Było nie głośno.
Ostatnio zastanowiłem się gdyby u mnie wydarzył się taki eksperyment (zmieniarkę mam na 200szt CD)na 86 miałem właśnie tą płytę do dzisiaj (bo wczoraj mi to opowiadał)
Czasem mam włączone Shuffle jak trafiło by na 1kHz w połowie głośności obojętnie jakiego mojego wzmacniacza to mam po kolumnach to wiem na 100%.
Ale aby Ciebie utwierdzić coś Tobie powiem
Dzisiaj robiłem test pasma wzmacniacza na lampach 2A3 w PP ma około 8W na kanał przy pomiarze za pomocą oscyloskopu przy 20Hz udaje mu się wypluć 13-16W Przy 4ohm głośnikach.
Nie testowałem tego wyżej niż 50Hz na pełnej mocy wiem że straciłbym kolumny.
Kolega mój w tych właśnie B&W spalił gwizdek a w głośniku basowym cewka zaczęła się ocierać o rdzeń.
Na początku miał nadzieję że tylko wąsy się urwały jak rozebrał i zobaczył czarną cewkę łzy zaczęły mu płynąc po policzkach.
Podłącz do radmora 5412 generator rozkręć pokrętło i dokonaj pomiaru mocy z oscyloskopem w ręce a myślę że mocno się zdziwisz. I kolumny dużo szybciej się skończą. Tak mi się wydaje.
Do kolegi Piotra
Oboje wiem że na słuch nie da się określić mocy a już na pewno nie wtedy kiedy włączymy generator.
Bez oscyloskopu i miernika mocy nie udało mi się tego dokładnie oszacować :)
Więc i amplituda będzie znacznie większa (a oprócz tego w całkowicie się z Tobą zgadzam)
I chyba nawet nie chcę próbować.
Szkoda mi głośników .Czasem sprawdzam przy małej mocy (najpierw się upewniam czy aby na 1000% jest mała)
Co mi rezonuje w pokoju.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

djivo pisze:Do kolegi Piotra
Oboje [...]
... rożek angielski, klarnety, etc...
A poza tym, to niestety nie bardzo wiem co poeta miał na myśli. Chyba się starzeję :|