Uchyl rąbka tajemnicy. Takie nawinięcie jak opisane w artykule nie jest najlepsze? Jak to poprawić?Valdi5 pisze:główny sekret to konstrukcja zespołu cewek , lub zespołu cewek z przełącznikiem zakresów , aby miało w miarę równą czułość w całym zakresie / zakresach
Budowa repliki odbiornika reakcyjnego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Budowa repliki odbiornika reakcyjnego
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Zapewne się nabijasz i i podpuszczasz mnie KaKa
należało by się wzorować na DKE38, VE311, ale jest sporo dobrych rozwiązań w czeskich radiach, polskich
A podejść do tego trzeba tak:
wybraną konstrukcję cewek trzeba wykonać aby radio jakoś zagrało , potem eksperymentalnie dobrać konstrukcję i elementy by uzyskać zamierzony efekt
swoje pierwsze radio zrobiłem na lampach: UCH21 UBL21 UY1N a w opisywanej w książce konstrukcji cewek pozostała tylko rurka preszpanowa o średnicy opisanej
A było to w VI kl szk. podstawowej dawno temu. radio grało bezawaryjnie kilka lat tak I Wa-wę jak i RWE
niestety przeszukałem strych starego domu rodziców nie ma
należało by się wzorować na DKE38, VE311, ale jest sporo dobrych rozwiązań w czeskich radiach, polskich
A podejść do tego trzeba tak:
wybraną konstrukcję cewek trzeba wykonać aby radio jakoś zagrało , potem eksperymentalnie dobrać konstrukcję i elementy by uzyskać zamierzony efekt
swoje pierwsze radio zrobiłem na lampach: UCH21 UBL21 UY1N a w opisywanej w książce konstrukcji cewek pozostała tylko rurka preszpanowa o średnicy opisanej
A było to w VI kl szk. podstawowej dawno temu. radio grało bezawaryjnie kilka lat tak I Wa-wę jak i RWE
niestety przeszukałem strych starego domu rodziców nie ma
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
- 375...499 postów
Duzo zalezy od cewki antenowej, a konkretnie dopasowania jej do danej anteny. Budowalem swego czasu proste radia reakcyjne i zawsze robilem kilka odczepow w cewce antenowej. Co ciekawe jak mieszkalem w kamienicy w miescie i mialem prymitywna antene w postaci 10m kabla podwieszonego od okna do dachu to odbior byl tylko mozliwy przy wlaczeniu anteny na ok 1/5 ilosci zwojow. Podlaczenie anteny do pelnego uzwojenia, ktore przykladowo mialo 100 zwojow skutkowalo tym ze odbior nawet I programu graniczyl z cudem. Po przeprowadzce na wies korzystam z 15 metrowej anteny rozwieszonej poziomo. Glosny odbior uzyskuje wlaczajac antene juz nie na 1/5 ale na cala cewke.
-
- 1250...1874 posty
Odkopuję temat po latach niebytu
Czy popełnił ktoś to radio z opisu do tej pory? Jak wrażenia?
Ponieważ ostatnio czasu wolnego mam aż za dużo postanowiłem sklecić to radio ze śmieciowych elementów które leżą po pudełkach. I w ten sposób powstała prosta konstrukcja na dwóch EF80 (jedna w reakcji druga jako końcówka mocy) i jednej EF183/4 (jako przedwzmacniacz m.cz) lampy pochodzą z wraków 3 telewizorów które swego czasu leżały rozszabrowane w lesie, zasilanie anodowe z dwóch małych transformatorów zestawionych plecami. Kondensator strojeniowy to odratowany wrak kondensatora z Sonatiny który wypiaskowałem i pomalowałem. Prostownik anodowego to standardowa 1N4007 z filtrem CRC 47uF 4,7k 47uF. Głośnik Philips AD3600 z jakimś transformatorkiem z zasilacza. Co ciekawe tak czystego odbioru się nie spodziewałem, żaden Pionier/Mazur nie daje tak czystego dźwięku, momentami odbiór jest znacznie lepszy niż z taniego grajdołka rodem z chrl (
), siła dźwięku na tylko dwóch lampach była zbyt mała, po dodaniu trzeciej jest niewiele ciszej niż z radia seryjnego tego typu. Mieszkam na wsi więc zakłócenia z zasilaczy impulsowych są minimalne, co się pewnie przekłada na odbiór.
Do zrobienia została jeszcze jakaś obudowa, na którą nie mam pomysłu
(pionowa, wysokość minimum 340 mm, szerokość 220 mm. Macie jakiś pomysł?)
Pytanie po co robić takie coś? Czy nie lepiej zdjąć z półki jakieś "prawdziwe" radio? Nie. Chyba lepiej popełnić coś takiego. Czemu? Z chęci eksperymentowania to raz, dwa że szkoda mi w garażu używać zabytkowego radia pośród kurzu, dużych zmian temperatury i różnej wilgotności. Trzy to to że słuchanie takiego radia zrobionego samodzielnie w zasadzie z niczego daje sporo satysfakcji.

Ponieważ ostatnio czasu wolnego mam aż za dużo postanowiłem sklecić to radio ze śmieciowych elementów które leżą po pudełkach. I w ten sposób powstała prosta konstrukcja na dwóch EF80 (jedna w reakcji druga jako końcówka mocy) i jednej EF183/4 (jako przedwzmacniacz m.cz) lampy pochodzą z wraków 3 telewizorów które swego czasu leżały rozszabrowane w lesie, zasilanie anodowe z dwóch małych transformatorów zestawionych plecami. Kondensator strojeniowy to odratowany wrak kondensatora z Sonatiny który wypiaskowałem i pomalowałem. Prostownik anodowego to standardowa 1N4007 z filtrem CRC 47uF 4,7k 47uF. Głośnik Philips AD3600 z jakimś transformatorkiem z zasilacza. Co ciekawe tak czystego odbioru się nie spodziewałem, żaden Pionier/Mazur nie daje tak czystego dźwięku, momentami odbiór jest znacznie lepszy niż z taniego grajdołka rodem z chrl (

Do zrobienia została jeszcze jakaś obudowa, na którą nie mam pomysłu

Pytanie po co robić takie coś? Czy nie lepiej zdjąć z półki jakieś "prawdziwe" radio? Nie. Chyba lepiej popełnić coś takiego. Czemu? Z chęci eksperymentowania to raz, dwa że szkoda mi w garażu używać zabytkowego radia pośród kurzu, dużych zmian temperatury i różnej wilgotności. Trzy to to że słuchanie takiego radia zrobionego samodzielnie w zasadzie z niczego daje sporo satysfakcji.
-
- 625...1249 postów
Witam !
Co do budowy skrzynki to najprościej byłoby w moim przypadku zrobić przeróbkę i renowacje jakiejś skrzynki od starego radia , trafiają się takie na aukcjach.
Wykonanie skrzynki w warunkach domowych takiej jak narysowałeś jest oczywiście możliwe ale wypadałoby uwzględnić dwa następujące elementy technologiczne
- w narożnikach zastosować ćwierćwałki zakupione w sklepie z drewnem lub u stolarza
- ścianki tej skrzynki dokładnie przeliczyc wymiarowo i zamówić na dokładny wymiar do 0,5 mm ze sklejki lub płyty w sklepie który tnie drewno z podcinaniem od spodu. Tylko taka forma daje Ci gwarancję ,że będą zachowane prostopadłosci i skrzynka da się skleic.
Jak skrzynka będzie już dobra w stanie surowym to fornirowanie jest z górki. Można też poszpachlować i pomalować bez fornirowania.
Pozdrawiam ed_net
Co do budowy skrzynki to najprościej byłoby w moim przypadku zrobić przeróbkę i renowacje jakiejś skrzynki od starego radia , trafiają się takie na aukcjach.
Wykonanie skrzynki w warunkach domowych takiej jak narysowałeś jest oczywiście możliwe ale wypadałoby uwzględnić dwa następujące elementy technologiczne
- w narożnikach zastosować ćwierćwałki zakupione w sklepie z drewnem lub u stolarza
- ścianki tej skrzynki dokładnie przeliczyc wymiarowo i zamówić na dokładny wymiar do 0,5 mm ze sklejki lub płyty w sklepie który tnie drewno z podcinaniem od spodu. Tylko taka forma daje Ci gwarancję ,że będą zachowane prostopadłosci i skrzynka da się skleic.
Jak skrzynka będzie już dobra w stanie surowym to fornirowanie jest z górki. Można też poszpachlować i pomalować bez fornirowania.
Pozdrawiam ed_net
-
- 1250...1874 posty
Wybór padł na makietę Elektrit-a Glob. Co z tego wyjdzie to czas pokaże, chociaż to jest dosyć prosta skrzynka.