Budowa repliki odbiornika reakcyjnego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Budowa repliki odbiornika reakcyjnego

Post autor: KaKa »

Valdi5 pisze:główny sekret to konstrukcja zespołu cewek , lub zespołu cewek z przełącznikiem zakresów , aby miało w miarę równą czułość w całym zakresie / zakresach
Uchyl rąbka tajemnicy. Takie nawinięcie jak opisane w artykule nie jest najlepsze? Jak to poprawić?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Zapewne się nabijasz i i podpuszczasz mnie KaKa

należało by się wzorować na DKE38, VE311, ale jest sporo dobrych rozwiązań w czeskich radiach, polskich

A podejść do tego trzeba tak:

wybraną konstrukcję cewek trzeba wykonać aby radio jakoś zagrało , potem eksperymentalnie dobrać konstrukcję i elementy by uzyskać zamierzony efekt

swoje pierwsze radio zrobiłem na lampach: UCH21 UBL21 UY1N a w opisywanej w książce konstrukcji cewek pozostała tylko rurka preszpanowa o średnicy opisanej

A było to w VI kl szk. podstawowej dawno temu. radio grało bezawaryjnie kilka lat tak I Wa-wę jak i RWE

niestety przeszukałem strych starego domu rodziców nie ma
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Duzo zalezy od cewki antenowej, a konkretnie dopasowania jej do danej anteny. Budowalem swego czasu proste radia reakcyjne i zawsze robilem kilka odczepow w cewce antenowej. Co ciekawe jak mieszkalem w kamienicy w miescie i mialem prymitywna antene w postaci 10m kabla podwieszonego od okna do dachu to odbior byl tylko mozliwy przy wlaczeniu anteny na ok 1/5 ilosci zwojow. Podlaczenie anteny do pelnego uzwojenia, ktore przykladowo mialo 100 zwojow skutkowalo tym ze odbior nawet I programu graniczyl z cudem. Po przeprowadzce na wies korzystam z 15 metrowej anteny rozwieszonej poziomo. Glosny odbior uzyskuje wlaczajac antene juz nie na 1/5 ale na cala cewke.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Odkopuję temat po latach niebytu :lol: Czy popełnił ktoś to radio z opisu do tej pory? Jak wrażenia?

Ponieważ ostatnio czasu wolnego mam aż za dużo postanowiłem sklecić to radio ze śmieciowych elementów które leżą po pudełkach. I w ten sposób powstała prosta konstrukcja na dwóch EF80 (jedna w reakcji druga jako końcówka mocy) i jednej EF183/4 (jako przedwzmacniacz m.cz) lampy pochodzą z wraków 3 telewizorów które swego czasu leżały rozszabrowane w lesie, zasilanie anodowe z dwóch małych transformatorów zestawionych plecami. Kondensator strojeniowy to odratowany wrak kondensatora z Sonatiny który wypiaskowałem i pomalowałem. Prostownik anodowego to standardowa 1N4007 z filtrem CRC 47uF 4,7k 47uF. Głośnik Philips AD3600 z jakimś transformatorkiem z zasilacza. Co ciekawe tak czystego odbioru się nie spodziewałem, żaden Pionier/Mazur nie daje tak czystego dźwięku, momentami odbiór jest znacznie lepszy niż z taniego grajdołka rodem z chrl ( :evil: ), siła dźwięku na tylko dwóch lampach była zbyt mała, po dodaniu trzeciej jest niewiele ciszej niż z radia seryjnego tego typu. Mieszkam na wsi więc zakłócenia z zasilaczy impulsowych są minimalne, co się pewnie przekłada na odbiór.

Do zrobienia została jeszcze jakaś obudowa, na którą nie mam pomysłu :cry: (pionowa, wysokość minimum 340 mm, szerokość 220 mm. Macie jakiś pomysł?)

Pytanie po co robić takie coś? Czy nie lepiej zdjąć z półki jakieś "prawdziwe" radio? Nie. Chyba lepiej popełnić coś takiego. Czemu? Z chęci eksperymentowania to raz, dwa że szkoda mi w garażu używać zabytkowego radia pośród kurzu, dużych zmian temperatury i różnej wilgotności. Trzy to to że słuchanie takiego radia zrobionego samodzielnie w zasadzie z niczego daje sporo satysfakcji.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Co do budowy skrzynki to najprościej byłoby w moim przypadku zrobić przeróbkę i renowacje jakiejś skrzynki od starego radia , trafiają się takie na aukcjach.
Wykonanie skrzynki w warunkach domowych takiej jak narysowałeś jest oczywiście możliwe ale wypadałoby uwzględnić dwa następujące elementy technologiczne
- w narożnikach zastosować ćwierćwałki zakupione w sklepie z drewnem lub u stolarza
- ścianki tej skrzynki dokładnie przeliczyc wymiarowo i zamówić na dokładny wymiar do 0,5 mm ze sklejki lub płyty w sklepie który tnie drewno z podcinaniem od spodu. Tylko taka forma daje Ci gwarancję ,że będą zachowane prostopadłosci i skrzynka da się skleic.
Jak skrzynka będzie już dobra w stanie surowym to fornirowanie jest z górki. Można też poszpachlować i pomalować bez fornirowania.
Pozdrawiam ed_net
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Wybór padł na makietę Elektrit-a Glob. Co z tego wyjdzie to czas pokaże, chociaż to jest dosyć prosta skrzynka.