Lampy nixie - parę pytań

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kakens20
3 posty
3 posty

Post autor: kakens20 »

No to chyba damy se sianka. Rzeczywiście ilość neonówek byłaby znaczna nie mówiąc nic o samym sterowaniu. Dziękuje za info

Kamil

partykuła "nie"
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Swego czasu robiłem z kolegą na pracę dyplomową zegar, ale na żarówkach 100VA /220V. Był zamontowany na szkole i działał ładnych parę lat. Wymiary były trochę zabójcze, bo 5m na 2,5m .Mam schemat jak coś to mogę podesłać .Konstrukcja prawie w całości zrobiona na stycznikach i przekaźnikach.

interp!plit!
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
kakens20
3 posty
3 posty

Post autor: kakens20 »

Jakbyś mógł podesłać/udostępnić schemat tego zegara. Popatrzymy, zobaczymy.
Kamil
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Dobrym sposobem na przedłużenie pracy nixie jest sterowanie przebiegiem PWM. Nie zawsze jest niezbędna praca z pełnym natężeniem światła. Należy najpierw dobrać minimalny prąd, przy którym wszystko ładnie świeci, a potem włączać go i wyłączać, kluczując jednym tranzystorem za pomocą przebiegu np. 200Hz/15%. Przy takim rozwiązaniu lampy żyją 8 razy dłużej... :)
Co do neonówek. Alku, niestety ja jestem skazany na neonówki po 1zł/szt... a sklep elektroniczny odwiedzam parę razy rocznie, to 30km od Sandomierza... Po ile są neonówki jeżeli "się wie, gdzie kupić" ? Jeżeli mógłbyć mi 100 neonówek niedrogo załatwić i wysłać, to byłbym Baardzo Wdzięczny. Oczywiście przesyłkę opłacę.
Alek

Post autor: Alek »

Ja płaciłem coś chyba koło 18 groszy. Było to jakiś czas temu.