PCB - Próba stworzenia

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pierwszy

Re: PCB - Próba stworzenia

Post autor: pierwszy »

Po pierwsze, ktorego Protela uzywasz?
Po drugie, program tego nie przeksztalci w plytke, footprinty potrzebne sa do stworzenia netlisty (liste polaczen).
Generalnie rysujac schemat korzystasz chyba z bibliotek :wink: ?
Wyciagajac elementy z biblioteki przycisnij "Tab" i od razu zdefiniuj footprinty.
Naturalnie taki footprint musi byc w bibliotece pcb, inaczej program nie bedzie wiedzial co z takim elementem zrobic.
traxman dobrze gada, helpy sa do tego zeby z nich korzystac :)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

Ja de facto z Design Explorera korzystam :P Protelem to było nazwane przeze mnie - błędnie :)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Super. Dzisiaj wróciłem do tej płytki. I jak nie mogłem dodać żadnego footprintu tak nie mogę dalej... U was się od razu pojawiają dostępne do dodania?

Przepraszam, teraz dopiero zrozumiałem, że trzeba to zrobić ręcznie... Wpisałem co trzeba i jest, ale nie rozumiem błędu jaki się pojawia:

Kod: Zaznacz cały

ERRORS: 4 macros can not be executed:
-------------------------------------------------------------------------
Macro 1: New Node
Add node D1-1 to net NetV1_1
Error: Node not found

Macro 2: New Node
Add node D1-3 to net NetV1_2

Macro 3: New Node
Add node D1-2 to net NetD1_2

Macro 4: New Node
Add node D1-4 to net VCC
pierwszy

Poniewaz juz sie pogubilem o jaki program do projektowania Ci chodzi, pokaze jak to jest w starym Protelu.
Rysujac schemat za kazdym razem masz takie okienko wyciagajac element z biblioteki:
protel.jpg
Widac, ze to rezystor smd(1206), o wartosci 1Moma i o nr poz.R21.
To trzeba wypelnic recznie i za kazdym razem, poniewaz program nie "wie" czy to ma byc element przewlekany czy smd.
Naturalnie zawsze wszystko mozna zmienic w fazie projektowania.
Musi taki footprint byc w bibliotece pcb, inaczej przy tworzeniu netlisty program informuje Ci o bledach (przypuszczalnie
to masz w zalaczniku)
protel_1.jpg
Wygenerowalem lipna netliste, specjalnie dla Ciebie :wink: z bledami, zebys zobaczyl jak program Cie informuje o bledach
protel_2.jpg
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mroovka »

To ja się podczepię pod temat z jednym pytaniem.
Chodzi mi o parametr po angielsku zwany "clearence". Czy ktoś z was dysponuje jakimś nomogramem, tabelą itp. odnosnie minimalnych/zalecanych odległości ścieżek w zależności od ich różnicy potencjałów?
Zaczęło mnie to zastanawiać, gdy przeglądałem serwisówkę Ampega i w jednym miejscu, między nóżkami małego kondensatora przechodziły ścieżki masy i napięcia anodowego- czy to możliwe? Czy zależy od wykończenia płytki (soldermaska/bez maski)?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wojtek
pierwszy

Kiedys potrzebowalem do zaprojektowania pcb dla wyzszych napiec normy, znalazlem na necie, ale juz nie pamietam strone.
Bylo to gdzies tu, niestety to jest platne, co uwazam za jawne k...stwo! "Polska to bardzo dziwna kraj"
http://enormy.pl/?m=src&idx=ICS,0031.0180.X
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Natomiast ja zaprojektowałem w końcu płytkę tego zasilacza (na początek ;) ) No, ale chciałem sobie ją wydrukować i pojawił się klops. Otóż program dziwnym sposobem postanowił, że płytkę podzieli na dwa kawałki kartki A4 (i to co najlepsze na jej środku)... Nie zacząłem projektować od boku, a od miejsca gdzie mi się akurat otworzyło, więc podejrzewam, że to ma jakiś związek. No ale przecież na to powinno zadziałać zmiana orientacji druku z pionowego na poziomy? Tylko gdzie to jest? Bo ja przeszukałem całe menu podglądu druku i cholery nie mogłem znaleźć ;/
mroovka
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: mroovka »

Dzięki macska :)
W sumie baran ze mnie, przecież jest google:
http://www.electronics-project-design.c ... esign.html
Pozdrawiam
Wojtek
pierwszy

Turgon pisze:Natomiast ja zaprojektowałem w końcu płytkę tego zasilacza (na początek ;) ) No, ale chciałem sobie ją wydrukować i pojawił się klops. Otóż program dziwnym sposobem postanowił, że płytkę podzieli na dwa kawałki kartki A4 (i to co najlepsze na jej środku)...
Dalej nie wiem czy to Protel, Desig Explorer, czy jeszcze cos innego, ale w sumie niewazne :P
Czy cos takiego Ci drukowal program? (chodzi o uklad stron)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Nie :) Ale odnalazłem w końcu ustawienia, które kryły się tam gdzie zupełnie nie podejrzewałem. Obecnie majstruje tak, żeby cały design był lepszy i zaprezentuje moją pierwszą płytkę - zasilacz :mrgreen: Btw, czy Protel oferuje drukowanie do pliku?

P.S.
Da się jakoś płynnie regulować grubość ścieżek (tutaj wykoncypowałem poprzez zmianę preferowanego rozmiaru w Design Rules - chociaż to ciągle zbyt chałupnicza metoda) i punktów lutowniczych (tutaj w ogóle nie wiem jak zmienić ich rozmiar!)?

P.S.2
Macska, de facto mam Design Explorera :) Ale to przecież rozwinięty Protel stary ;)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

No i mam pierwsze efekty:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Post autor: traxman »

Za małe pady, za cienkie ścieżki, za mały odstęp na mostku prostowniczym, chyba, że to 12V.
pierwszy

Poza tym miejscami dziwacznie prowadzone sciezki.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Jak pogrubić pady?

Gdzie ten za mały odstęp w mostku?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Turgon pisze: Gdzie ten za mały odstęp w mostku?
W okolicach anody lewej górnej diody.