Witam! Otoz mam kolejne pytania. Czy lepiej zastosowac uklad a) czy b) przedstawiony w załaczniku.
I tu trapi mnie nastepujaca kwestia. W przypadku rozwiazania a) symetryzacja po stronie napiecia stalego z jednej lampy bedzie sie "klocic" z symetryzacja lampy 2 i beda na siebie wplywac. Bo wkoncu symetryzujemy zasialcz zarzenia czy lampe zarzona? Jak to jest?
Termistory w obwodzie zarzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą :), przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.Brencik pisze:Witam! Otoz mam kolejne pytania. Czy lepiej zastosowac uklad a) czy b) przedstawiony w załaczniku.
I tu trapi mnie nastepujaca kwestia. W przypadku rozwiazania a) symetryzacja po stronie napiecia stalego z jednej lampy bedzie sie "klocic" z symetryzacja lampy 2 i beda na siebie wplywac. Bo wkoncu symetryzujemy zasialcz zarzenia czy lampe zarzona? Jak to jest?
No nie tak do konca nie ma czego symetryzowac... http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 7&start=30tszczesn pisze:Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą, przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.
-
- moderator
No nie ma - nie masz tam jakiegoś widocznego z zewnątrz żródła zakłóceń symetrycznych którego wpływ można by tą metodą zlikwidowac. Masz prąd stały i ewentualne upływy z katod ale to załatwia stabilizator/kndensaotry filtrujące (zresztą wysymetryzować tego się nie da, bo nie jest to sygnał symetryczny). Zakłócenia mogą być różne inne, ale likwidowane w inny sposób niż symetryzacja.Brencik pisze:No nie tak do konca nie ma czego symetryzowac... http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 7&start=30tszczesn pisze:Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą :), przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.