Termistory w obwodzie zarzenia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Post autor: Brencik »

Witam! Otoz mam kolejne pytania. Czy lepiej zastosowac uklad a) czy b) przedstawiony w załaczniku.
I tu trapi mnie nastepujaca kwestia. W przypadku rozwiazania a) symetryzacja po stronie napiecia stalego z jednej lampy bedzie sie "klocic" z symetryzacja lampy 2 i beda na siebie wplywac. Bo wkoncu symetryzujemy zasialcz zarzenia czy lampe zarzona? Jak to jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze:Witam! Otoz mam kolejne pytania. Czy lepiej zastosowac uklad a) czy b) przedstawiony w załaczniku.
I tu trapi mnie nastepujaca kwestia. W przypadku rozwiazania a) symetryzacja po stronie napiecia stalego z jednej lampy bedzie sie "klocic" z symetryzacja lampy 2 i beda na siebie wplywac. Bo wkoncu symetryzujemy zasialcz zarzenia czy lampe zarzona? Jak to jest?
Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą :), przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.
Brencik

Post autor: Brencik »

tszczesn pisze:Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą :), przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.
No nie tak do konca nie ma czego symetryzowac... http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 7&start=30
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze:
tszczesn pisze:Jak dla mnie to oba układy są dobre (ale kondensaotry w podwajaczu to przy tychprądach spore będą :), przy żarzeniu prądem stałym (a taki będzie za podwajaczem) nie ma czego i po co symetryzować.
No nie tak do konca nie ma czego symetryzowac... http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 7&start=30
No nie ma - nie masz tam jakiegoś widocznego z zewnątrz żródła zakłóceń symetrycznych którego wpływ można by tą metodą zlikwidowac. Masz prąd stały i ewentualne upływy z katod ale to załatwia stabilizator/kndensaotry filtrujące (zresztą wysymetryzować tego się nie da, bo nie jest to sygnał symetryczny). Zakłócenia mogą być różne inne, ale likwidowane w inny sposób niż symetryzacja.