Modulator TV

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Modulator TV

Post autor: Michał_B »

A nie lepiej kupić wzmacniacz zamiast robić?
Nie wiem także czy ten modulator co dałeś linka pasuje do lampowych tv.

A tak to ze śmieci zalegających w szufladzie zrobie mały modulator, tanio, i jeszcze zajęcie będe miał przy tym :wink:
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Masz rację, nie będzie pasował do lampowych TV.Powodzenia w przestrajaniu puszeczki.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Z tego co rozumiem, to w puszeczce jest generator nośnej. Więc żeby obniżyć czestotliwość, trzeba zmienić pojemności. Powie ktoś jakie, i na jakie wartości?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Nikt Ci nie powie, musisz sam dojść metodą prób i błędów :roll: Powodzonka :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
traxman

Post autor: traxman »

Trzeba zmniejszyć proporcjonalnie częstotliwość obwodu rezonansowego, ale nie ma gwarancji, że będzie pracował stabilnie przy niższej. Nie bez powodu potrzebne jest przerysowanie schematu z wartościami elementów.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Acha. To schemat masz gotowy na pierwszej stronie postu. Jest identyczny oprócz scalaka i jego okolic.
traxman

L4/C19, ale może być ciężko ze sprzęgnięciem modulatora - te linie paskowe trzeba by przeliczyć na cewki i zrobić na nowo.
Powodzenia, bo będzie to błądzenie po omacku - bez przyrządów. Najlepiej było by zrobić nowy generator z modulatorem.
Myślę, że jest kilka osób znających się na w.cz (bo ja to się znam jak kot na zsiadłym mleku).
Zapytałbym MarkaSCO, Macskę, Studiego, RomkaD no i wszytkich pajęczarzy :D .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
:arrow: Bobekmaster
Rolą układu scalonego w modulatorze jest odwrócenie fazy sygnału wizji (w Europie, chyba tylko poza Francją, wizja nadawana jest w "negatywie") i dodanie do niego zmodulowanego częstotliwościowo sygnału nośnej fonii o częstotliwości 6,5 MHz, lub 5,5 MHz. W torze niskiej częstotliwości fonii (przed modulatorem FM) jest jeszcze kształtowana preemfaza.
W małej puszeczce z trymerem znajduje się jedynie generator, którego częstotliwość można regulować tak by odpowiadała częstotliwości któregoś z kanałów telewizyjnych leżących między kanałem 30 a 39. Wyjście sygnału w.cz. z małej puszeczki jest symetryczne względem masy, gdyż taki sygnał potrzebny jest do wysterowania zrównoważonego mieszacza na dwóch diodach (lub jednej podwójnej SMD). Za mieszaczem diodowym znajduje się szerokopasmowy wzmacniacz-sumator, którego zadaniem jest dodanie sygnału w.cz. z magnetowidu do sygnałów przychodzących z anteny (chodzi tu głównie o to by sygnał z magnetowidu nie był kierowany do kabla antenowego).
Przestrajanie takiego modulatora z pasma UHF na VHF może być dość trudne, szczególnie dla osoby, która nie ma doświadczenia w zakresie "w.cz." - generator wykonany jest na elementach SMD, cewkę w obwodzie rezonansowym tworzy ułamek zwoju, a cewka wyjściowa to mała metalowa ramka o trzech wyprowadzeniach. Lepszym wyjściem będzie zdobycie modulatora na 3 i 4 kanał telewizyjny (zamiast trymera pozwalającego płynnie regulować częstotliwość wyjściową jest w nim przełącznik opisany jako "CH 3/4"). Należy zwrócić uwagę na wartość napięcia zasilającego modulator (spotykałem modulatory zasilane napięciem 5, 6, 8, 9 i 12 V). Podłączenie napięcia +12 V do modulatora przeznaczonego do zasilania napięciem 6V powoduje natychmiastowe jego zniszczenie!.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Z tym modulatorem to jeszcze pryszcz, za trzy lata będziemy robić transkoder DAB->FM
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Z tym SMD, to pikuś. Gorzej wlaśnie z tą cewką i blaszką.
Ma ktoś, lub wiecie gdzie znalezć ten modulator na 3-g kanał?
Pozdrawiam
traxman

W bardzo starych magnetowidach, takich do 10PLN na allegro.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

A dalby ktoś link do jakiejś aukcji?
traxman

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W ostateczności tak. Zastanowie się. Jednakże wolałbym zrobić coś samemu.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Ratujmy stare tranzystory!