Raczej będą "nadużyte" - te lampy ciężko (i długo!!!) pracowały w telewizorach, po za tym to już nie były te pierwsze egzemplarze nie do zdarcia jak EL/PL36 czy EL/PL500 no i 6P45S, które tylko poddawały się młotkowi
Zgadza się - w m.cz. one pracują przy niskich napieciach - ale nadrabiają tę zaletę wyjątkową prądożernością więc nie za bardzo widziałbym je jako PP kwadrę w 100W wzmacniaczu.
A, po za tym jak taka używka Ci się rozszaleje czyli rozbiegnie wskutek jakichś procesów skutkujących zanikiem wpływu (mimo jego obecności ) ujemnego przedpięcia na S1 i lawinowym wzrostem Ia i IS2, to lampy wprawdzie szlag nie trafi, za to trafo ma duże szanse pójść z dymem przy niskiej Ra-a ergo boję się takich niskoimpedancyjnych lamp (EL86 i PL84 nie wyłaczając...)
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Kwadra to, rzeczywiście może przesada, ale 45W na dwóch PL504 mi się marzy. Pewnie nie prędko coś takiego wystrugam. Co do EL86/PL84 to dla mnie to fajne lampy. Też mam tego stafu trochę. Szczególnie PL84. Na tych lampach Hohner robił wzmaki gitarowe i nie było z nimi problemów. Myślę, że korzystajac z aplikacji katalogowej można dowolnie i bez problemu z nich korzystać.
ZoltAn pisze:
Uwierzysz mi, że ja, stosując na okrągło te lampy, PRZENIGDY nie mierzyłem ich prądu anodowego
[...] dane katalogowe (Ia ca 48mA) to dane katalogowe i wytwórca ich się trzyma[..]
No i się uświadomiłeś
Karta przyrządu Ł3-3 dla 6P14P podaje, iż prąd anodowy lampy sprawnej zawiera się w granicach 40-56mA (przy Ua=Us2=250V, Rk=120 Om).
Od czasu gdy mam miernik, na który tak narzekacie, otwarły mi się oczy, naprawdę niewiele lamp ma katalogowe parametry, a dobranie kwadry lub dobrej podwójnej triody, wymaga naprawdę przebrania kilkunastu lampek, seria i rok produkcji nie ma żadnego znaczenia. Potwierdzam też, że 6p14p(ew) ma niższą emisję niż EL84, chociaż współczesna produkcja całkowicie jest po za katalogiem (np. nowe Sovteki 29mA w punkcie pomiaru, gdzie 6P14 ma ok.40mA, EL84 ok 45-50mA)
traxman pisze:Od czasu gdy mam miernik, na który tak narzekacie, otwarły mi się oczy, naprawdę niewiele lamp ma katalogowe parametry[...]
Każdemu posiadaczowi miernika tak się oczy otwierają. Dlatego nie ma sensu kupować lamp o nieznanym stanie , typu "żarzenie sprawne, reszty nie mam jak sprawdzić" bo można kupić złom.
Miernik zaprojektowałeś wyśmienity.
traxman pisze:dobranie kwadry lub dobrej podwójnej triody, wymaga naprawdę przebrania kilkunastu lampek, seria i rok produkcji nie ma żadnego znaczenia
Dokładnie. Podwójne triody mają bardzo duży rozrzut parametrów między sekcjami. Z lampami nawet nowymi jest loteria (jedne mają emisję 70% a niektóre 130% a obie są nowe).
traxman pisze:... 6p14p(ew) ma niższą emisję niż EL84, chociaż współczesna produkcja całkowicie jest po za katalogiem (np. nowe Sovteki 29mA w punkcie pomiaru, gdzie 6P14 ma ok.40mA, EL84 ok 45-50mA)
Za to napięciowo są nie do zaje..chania - pracują w kwartecie w Labodze 50 przy 425V i dusi się z nich 50W - w klasycznych EL84 dosłownie leciały iskry gdy je włożyłem za te rosyjskie (producent podawał przy tym wzmacniaczu "EL84/6P14P".
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Sprawdzałem w SM83 tam Ua dochodzi do 500V bez obciążenia i nic. Oryginalnie są tam 7189, podobno też nie do zajechania, a jednak zaledwie po 30 latach eksploatacji padły, takie kiepskie lampy robiła Toshiba . Po ostrzeżeniach od RomkaD nawet nie próbowałem pakować tam EL84.
Ja do japończyka, w którym oryginalnie były 7189 i napięcie też pod 500V włożyłem 6P14P (cywilne, bez EW) i niestety tylko anody zaświeciły im się na czerwona a w głośniku absolutna cisza. W tej samej aplikacji EL84 Telefunken grały. Fakt, że cicho, bo emisję już miały na poziomie 20%
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com