Do zobaczenia na Audio Show #2

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Do zobaczenia na Audio Show #2

Post autor: Wicker »

musiało byc ciekawie : )
mam pytanie, czy diabełki ktoś jeszcze produkuje ? czy lampy powoli na wymarciu ?
pozdrawiam,
Paweł
pierwszy

Post autor: pierwszy »

6S33S lataly w MIG-ach, tak ze na pewno sa jeszcze produkowane, tym bardziej, ze u ruskich tez gospodarka rynkowa i robia to na co jest zapotrzebowanie.
Najwyzej nie oplaca sie im szukac nabywcow na polskim rynku skoro lampa jest juz kultowa i bez problemu moga sprzedac na zachodzie, w Stanach czy w Japonii.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Coś widzę, że w tym roku zainteresowanie wystawą wśród Triodowiczów wyjątkowo słabe.
Nawet zdjęcia moich zabawek się nie doczekałem :P
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Piotrze zdjęcia twoich wyrobów są zamieszczone w linku wklejanym przez Gsmoka.Swoją drogą masz rację czy naprawdę tak mało osób zwiedzało,może odstrasza ta maniera by wystawiać te kapiące zlotem i niebagatelnie drogie systemy
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Piotr pisze:Coś widzę, że w tym roku zainteresowanie wystawą wśród Triodowiczów wyjątkowo słabe.
Nie było aż tak źle Piotrze. Ja wyjazd na tegoroczny AS uważam za bardzo udany. Naprawdę było czego posłuchać i co pooglądać. Przy okazji udało mi się oderwać na krótką chwilę od pracy i spotkać się z macską :D
Co do oceny zestawów audio, to sądzę, że wypowiedź Kolegi guttena, zawarta wątku o zeszłorocznej wystawie AS ( viewtopic.php?p=92674#p92674 ), nie straciła nic na swojej aktualności. Nadal wiele zestawów porażało brzmieniem tak potężnym i analitycznym, że próżno szukać w naturze instrumentów o takiej "sile rażenia" ;). A przecież zestawy audio powinny zapewniać reprodukcję muzyki w jakości w miarę zbliżonej do oryginału, niczego nie poprawiając i nie upiększając. Poziom dudniących basów był w niektórych pokojach tak wielki, że po wejściu do pokoju ze sprzętem zaprezentowanym przez Piotra przez dłuższą chwilę odnosiło się wrażenie, że poziom tonów niskich jest niewystarczający. Jednak już po chwili wrażenie dyskomfortu mijało i w głośnikach dało się słyszeć muzykę z pełnym pasmem, bez przebarwień, upiększeń i "fajerwerków".
Po raz pierwszy od wielu lat byłem nieco rozczarowany brzmieniem zestawu złożonego ze sprzętu firmy McIntosh i głośników firmy Thiel. Nie wiem, czy tylko ja odniosłem wrażenie, że dźwięki z górnej części pasma były nadmiernie wyeksponowane, brzmiały nieco szorstko i natarczywie? Po czymś takim przejście do pomieszczenia zajmowanego przez Ancient Audio było ukojeniem dla moich uszu, gdyż sprzęt pana Jaromira - dwa lampowe monobloki (SE na popularnych lampach 6S33S) - brzmiał, przynajmniej jak dla mnie, fenomenalnie, pomimo niewielkiej mocy (tylko 18 W). Dźwięk był bardzo kulturalny, jak to określił macska, tzn naturalny i "ciepły". We wzmacniaczach zastosowano elektroniczną stabilizację prądu spoczynkowego i stabilizację napięcia anodowego, czyli pod względem pełnionych funkcji układy podobne do opisywanych na naszym Forum. Oprócz "rogatej" lampy w każdym monobloku pracowały jeszcze dwie równie popularne E88CC.

Na wystawie można było obejrzeć wiele nowatorskich rozwiązań technicznych. Na przykład w jednym z pokoi pokazano, zapewne jako ciekawostkę, dookólnie promieniujące zestawy głośnikowe firmy Sony, w których "membranę" przetwornika wysokotonowego stanowiła długa, pionowa, przezroczysta rura, pobudzana do drgań biegnącą wewnątrz cienką struną (zdjęcie "rura" w załączniku). Głośnik niskotonowy zamontowany był w dolnej części zestawu i promieniował w kierunku podłogi, a wylot głośnika średniotonowego znajdował się bezpośrednio pod "rurą" głośnika wysokotonowego.
Po zwiedzeniu wystawy jeden z moich kolegów (na AS był pierwszy raz) stwierdził ze smutkiem, że jego polskie Altusy 120 jedynie "brzęczą i dudnią", a przez wiele lat był święcie przekonany o ich wysokich walorach brzmieniowych.. :wink:

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

A to kilka z prezentowanych na AS zestawów głośnikowych i elektroniczny fortepian:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

He, Romku a ja myślałem, że ta rura to lampka nocna :D. A czy zwróciłeś uwagę, również na stoisku Sony, na naprawdę cienkie patyczki (jak kij od szczotki) z podłużną jakby wstęgą, wspomagane oczywiście subem. A co do Waszczyszyna, to widzę, że naprawdę wielu osobom sie podobał jego zestaw, ja też podzielam tę opinię. Równie świetne brzmienie pełne energii (leciała klasyka), potwornie dynamiczne, usłyszałem w pokoju ADAM, zestawy studyjne w większości aktywne, ale to co grało to - uwaga zestawy do zabudowy w ścianę. Piorunująca przejrzystość i dynamika ,oraz przystępna cena, alternatywa dla szukających dobrego brzmienia z nierzucającego sie w oczy systemu.

Muszę również zareagować na, delikatnie mówiąc, chamstwo, oraz szalenie wielkie ego swojej twórczości niektórych wystawców. Na pytanie (z oczywistych powodów nie podam nazwy firmy, powiem tylko że znana polska) dlaczego brak opisów regulatorów we wzm. odpowiedział, że cytuję: "ten kto chce czytać niech kupi gazetę".
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

nuncjusz1 pisze: Muszę również zareagować na, delikatnie mówiąc, chamstwo, oraz szalenie wielkie ego swojej twórczości niektórych wystawców. Na pytanie (z oczywistych powodów nie podam nazwy firmy, powiem tylko że znana polska) dlaczego brak opisów regulatorów we wzm. odpowiedział, że cytuję: "ten kto chce czytać niech kupi gazetę".
Odpowiedzia na taka odzywke jest: "To ja zamowie dwa zestawy, ale u (tu wymieniamy nazwe superdrogiego wytworcy) ...bo u pana jak dla mnie zbyt tanio" :wink:
Aleksander Niemand
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Żaden Hellstone nie ma napisów na sobie przy 30 albo i więcej potkach, przełacznikach czy gniazdach... jakoś nikt nie narzeka...
traxman

Post autor: traxman »

A czy ktoś wybiera się w tym roku na AS (7-8.11)?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

traxman pisze:A czy ktoś wybiera się w tym roku na AS (7-8.11)?
Si... :wink: Byłem rok temu pierwszy raz i trochę się gubiłem. Przede wszystkim nie warto marnować czasu na robienie zdjęć, bo i tak przez dobrych fotografów później są one umieszczane w sieci, no i trochę czasu dobre zdjęcie zajmuje. Teraz zrobie dwa trzy zdjęcia tego co najbardziej mi się spodoba. Dwa, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czego najbardziej chce się posłuchać i tam najpierw iść, bo tłumy ludzi nie udogadniają spokojnym odsłuchom.
Jako diy`owiec kolumn w tym roku przede wszystkim: ESA, RLS, Qba, Akkus, 16Hz, aby mieć później rozeznanie w jakie dostępne głośniki pójść, czy metalowe, tanie czy drogie:) Zeszłorocznym faworytem dla mnie był zestaw Oberon II na Scan Speak`ach i dibełki Delty Studio:)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

traxman pisze:A czy ktoś wybiera się w tym roku na AS (7-8.11)?
Prawdopodobnie ja się zjawię.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Panowie z Wa-wy, powiedzcie mi czy gdzieś niedaleko Sobieskiego jest jakieś schronisko młodzieżowe gdzie tanio dorwę nocleg z kumplami?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Wstępnie jestem umówiony z macska o godz. 12 przed Sobieskim. Ktoś będzie?