Wzmacniacz słuchawkowy inaczej...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Wzmacniacz słuchawkowy inaczej...
Bylbym zainteresowany transformatorami na 32 i 300 omow.
Pod jaki typ lampy byly by one projektowane?
Pod jaki typ lampy byly by one projektowane?
-
- moderator
Na razie prototyp przewiduje ECC82, czyli w moim przypadku 6SN7 i 32R, bo takie mam słuchawki.
Koszty wykonania jeszcze nie zostały podliczone.
-
- 125...249 postów
Nie wiem jak inni ale mnie najbardziej by pasowalo trafo dla lamp typu ecc88 lub pokrewnych. Najchetniej dla jednej lampy na faze.
Przyczyna jest prosta; w miare niskie i "bezpieczne" napiecie zasilania i latwiejszy dobor lamp o podobnych parametrach.
Przyczyna jest prosta; w miare niskie i "bezpieczne" napiecie zasilania i latwiejszy dobor lamp o podobnych parametrach.
-
- moderator
Nie jestem zadowolony z dotychczasowych wyników, więc będziecie musieli jeszcze trochę poczekać.
Jednak małe rdzenie to nie jest na razie moja ulubiona dyscyplina
Jednak małe rdzenie to nie jest na razie moja ulubiona dyscyplina

-
- 625...1249 postów
A ja zadam może głupie pytanie.. Szeregowy PP OTL dla słuchawek niskoimpedancyjnych (32-60R) dysponuje nader wystarczającą mocą i stosunkowo niskimi zniekształceniami. Pytanie więc po co robić słuchawkowca z trafem wyjściowym? Jedyne co mi przychodzi do głowy to niższe napięcie zasilania...
-
- moderator
Może dla zabawy, może dla sprawności mocowej, albo dla prostoty układu. Nie wiem. Ale jednak ludzie takie rzeczy robią 

A próbowałeś lampy 6N6P, 6N3P, 6N1P może łatwiej będzie nawinąć trafo?Piotr pisze:Na razie prototyp przewiduje ECC82, czyli w moim przypadku 6SN7 i 32R, bo takie mam słuchawki.
-
- 625...1249 postów
Ale czy trafko nie wprowadzi większych zniekształceń? W końcu zawsze TG to była zawsze pięta achillesowa każdego układu? Nie chce żebyś Piotr odniósł wrażenie że zarzucam Ci jakąś chałturę lub też nieznajomość tematu ale nawet na wikipedii można wyczytać że potrzeba użycia traf wyjściowych jest jedną z wad lamp... Ja zawsze wychodziłem z założenia że jak można tego elementu uniknąć to dobrze bo nie ma problemów przynajmniej z pasmem i z portfelem.Piotr pisze:Może dla zabawy, może dla sprawności mocowej, albo dla prostoty układu. Nie wiem. Ale jednak ludzie takie rzeczy robią
-
- moderator
To nie ma znaczenia, chodzi o rozmiartraxman pisze:A próbowałeś lampy 6N6P, 6N3P, 6N1P może łatwiej będzie nawinąć trafo?

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Beier pisze:W końcu zawsze TG to była zawsze pięta achillesowa każdego układu? Nie chce żebyś Piotr odniósł wrażenie że zarzucam Ci jakąś chałturę lub też nieznajomość tematu ale nawet na wikipedii można wyczytać że potrzeba użycia traf wyjściowych jest jedną z wad lamp... Ja zawsze wychodziłem z założenia że jak można tego elementu uniknąć to dobrze bo nie ma problemów przynajmniej z pasmem i z portfelem.
Kiedyś myślałem podobnie do Ciebie, więc zacząłem robić hybrydy. Później zaprzyjaźniłem się bliżej z transformatorami m.cz. i już mi nie psują pasma, ani nie powiększają zniekształceń. Nie wierz we wszystko, co piszą w wikipedii

A że ze słuchawkowcami jeszcze mi się nie udało? Można walczyć z materią, albo siedzieć i nic nie robić

-
- 625...1249 postów
Ok więc pasmo wykluczyliśmy, ale co z ceną? Kondzior sprzęgający w OTl jest wiele tańszy niż trafko wyjściowe...
-
- moderator
Na to patrzy się zupełnie inaczej w zależności czy się transformatory kupuje, czy sprzedajeBeier pisze:Ok więc pasmo wykluczyliśmy, ale co z ceną?

A tak na poważnie, to koszt wykonania dobrego stopnia tranzystorowego w hybrydzie, czy rozbudowanych zasilaczy w OTL wcale nie jest znacząco mniejszy od porządnych transformatorów. To, że hybrydy i lampowe OTLe nie są tańsze od tradycyjnych lampowych konstrukcji nie jest kwestią audiofilskich otoczek, czy innych takich. One po prostu nie są tańsze.
Nie wiem czy w układzie do słuchawek też będzie można tak stwierdzić. Zrobię to zobaczę.
Na pewno ECC82 z TG jest tańsza od 6N13S z odpowiednim zasilaczem

-
- 3125...6249 postów
Czy to napewno dotyczy słuchawkowca w którym transformator przenosi bardzo małą moc?Beier pisze:Ale czy trafko nie wprowadzi większych zniekształceń? W końcu zawsze TG to była zawsze pięta achillesowa każdego układu? Nie chce żebyś Piotr odniósł wrażenie że zarzucam Ci jakąś chałturę lub też nieznajomość tematu ale nawet na wikipedii można wyczytać że potrzeba użycia traf wyjściowych jest jedną z wad lamp... Ja zawsze wychodziłem z założenia że jak można tego elementu uniknąć to dobrze bo nie ma problemów przynajmniej z pasmem i z portfelem.
_
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Piotr, ja chyba podalem Ci lampe 2033. Zobacz jak bedzie pracowac zamiast ECC82. Podczas moich prob byla ona o wiele glosniejsza od ECC. mimo, ze prad poczatkowy byl mniejszy: 7 zamiast 10 na polowke lampy.
Pozdrowienia.
Piotr, ja chyba podalem Ci lampe 2033. Zobacz jak bedzie pracowac zamiast ECC82. Podczas moich prob byla ona o wiele glosniejsza od ECC. mimo, ze prad poczatkowy byl mniejszy: 7 zamiast 10 na polowke lampy.
Pozdrowienia.