Budowa lampowego OTV - problem z separatorem i selektorem.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
maciej_333
- 625...1249 postów

Re: Budowa lampowego OTV - problem z separatorem i selektorem.
Mam kolejny tym razem dość dziwny problem
. Otóż lampę oscyloskopową zasilam tak, jak w załączniku. Jednak, gdy lampa jest od tego układu dzielników odcięta, to napięcia są OK. Powielacz oddaje prąd 160uA i na jego wyjściu jest właśnie -1500V. Jak podpinam lampę, to powielacz pada (jest przeciążony) ! Przecież taka lampka nie pobiera tyle prądu co kineskop
! Dla lamp osc jest to ok. 30-40uA dla max wysterowania. Płytki odchylające są dopięte do symetrycznych końcówek odchylania na E88CC. Na ostatniej anodzie mam ustawiony średni potencjał płytek. Co ciekawe czasem układ zaskakuje normalnie i wszystko jest OK. Wprawdzie wtedy napięcie na powielaczu wynosi -1100V, ale to dopuszczalne. Powielacz jest kaskadowy, zbudowany na kondensatorach 220nF/630V. Powiela on napięcie ~220V z trafa sieciowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
maciej_333
- 625...1249 postów

Rozwiązałem ten problem. Wstyd
się przyznać, ale zapomniałem o tym, że katoda jest na potencjale prawie -1500V względem masy. Jak dam jedno uzwojenie żarzenia na wszytkie lampy, to jedną końcówkę muszę umasić... Wtedy grzejnik lampy oscyloskopowej przebije się do katody i mamy zwarcie do masy. Jak zwarłem katodę z grzejnikiem i z osobnego trafa żarzyłem lampę osc, to wszystko było OK. W następny weekend dobiorę lepsze napięcia na lampie osc, dowinę dodatkowe uzwojenie żarzenia do trafa i podepnę generatory odchylania do układów końcowych odchylania.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
maciej_333
- 625...1249 postów

Ostatnio zmieniony ndz, 12 października 2008, 11:50 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Próbowałeś zmniejszyć drabinkę różniczkującą? Powinieneś otrzymać większe napięcie.
No to czekamy na prezentację i schematy
No to czekamy na prezentację i schematy
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
maciej_333
- 625...1249 postów

Nie próbowałem, bo i tak mam tylko dwa ogniwa. Wiele to nie pomoże. Tu potrzeba sygnału o amplitudzie kilka woltów... Kilkanaście woltów mam na pionie, ale przebieg po całkowaniu paskudny.
-
Alek
Ja bym dał prostą różniczkę na poziom.
-
maciej_333
- 625...1249 postów

[edit]
Wywaliłem prosty selektor na 6Ż9P i wstawiłem klasyczny układ na ECH84 i trafie symetryzującym TSLK4. Jest to oczywiście układ z eliminacją zakłóceń. Mam naprawdę ładne impulsy synchronizacji poziomej. Jak narazie nie mam układu porównania fazy na EAA91, dałem synchronizację bezpośrednią dla V i H. Napięcia i przebiegi w tym stopniu są dobre. Bazuję na schemacie odbiornika Zefir. Jednak mimo zaawansowanego układu i tak nie mam synchronizacji. Jak pokazały pomiary oscyloskopowe mam zły punkt pracy lampy wzmacniacza wizjii. Powoduje to obcinanie impulsów synchronizacji.