Uruchomiłem z grubsza całość

. Mam już raster, jako taką synchronizację pionową, poziomej nie ma wcale

. Jest to spowodowane bardzo niskim poziomem impulsów po różniczkowaniu (kilkadziesiąt mV). Wzmocniłbym to z chęcią, ale już ciężko jeszcze jedną lampę dołożyć, bo miejsce się kończy. Chyba na razie dam dwa stopnie na tranzystorach w układzie OE, by nie zmienić fazy. Możę też zmiejszę ilość członów różniczkujących.

Wywaliłem ten układ rosyjskiego separatora i dałem klasyczny detektor siatkowy na 6Ż9P (E180F). Na anodzie są impulsy synchro. Potem to całkuję i różniczkuję. Jednak mam lichą stałą czasową w kilku członowym obwodzie całkowania dla pionu. Trzeba to dobrać.

Zadziwiający jest poziom impulsów powrotów w siatce drugiej generatora tranzytronowego. Wynoszą u mnie aż

160Vpp ! Impulsy te są ujemne, więc mogłem je odrazu dołączyć poprzez kondensator do cylindra w lampie oscyloskopowej.

Reasumując jestem już bliżej niż dalej wykonania takiego monitorka. Ponadto zarysy obrazu już jakieś tam są. Niebawem postaram się zrobić fotki. Choćby samej konstrukcji, bez obrazu, bo on i tak jest kompletnie lichy. Nie ma co ogladać

. Każda linia zaczyna się tam gdzie się jej podoba...