Marvel, przyznaj że to nie spostrzegawczość a doświadczenie. W przeciwnym wypadku zacznę wpadać w kompleksy...traxman pisze:Marvel, spostrzegawczość godna pozazdroszczenia

Moderator: gsmok
Marvel, przyznaj że to nie spostrzegawczość a doświadczenie. W przeciwnym wypadku zacznę wpadać w kompleksy...traxman pisze:Marvel, spostrzegawczość godna pozazdroszczenia
Jestem językoznawcą i kręcą mnie takie zagadki językoweTomasz Gumny pisze:Marvel, przyznaj że to nie spostrzegawczość a doświadczenie. W przeciwnym wypadku zacznę wpadać w kompleksy...
Da się zapamietać właśnie ze względu na ułożenie na klawiaturze (tylko wtedy kiedy masz klawiaturęMarvel pisze:A ja oceniam. Kompletny brak szacunku dla innych użytkowników forum. Chęć załatwienia jednej swojej sprawy i do widzenia. Popatrzcie na klawiatury. Nick to klawisz "T" i klawisze dookoła niego. Ciekawe, jak się do takiego kogoś zwracać? Albo czy da się taki nick zapamiętać?Matizz pisze:Nie oceniaj człowieka po nickutraxman pisze:Zdaje się następny szykuje się do ataku.:
t6ygfr5
Nareszcie ktoś mi wyjaśni jak brzmi poprawnie w dopełniaczu liczby mnogiej rzeczownik "radio"?Marvel pisze:Jestem językoznawcą i kręcą mnie takie zagadki językowe
Muszę Cię rozczarować, wolałbym jakieś pytanie z angielskiegoTomasz Gumny pisze:Nareszcie ktoś mi wyjaśni jak brzmi poprawnie w dopełniaczu liczby mnogiej rzeczownik "radio"?
radiów - to zdaje się jedyna dopuszczalna forma. Forma "radyj" jest archaizmem, podobnie jak "stacyj", "melodyj" itd.Tomasz Gumny pisze: jak brzmi poprawnie w dopełniaczu liczby mnogiej rzeczownik "radio"?
Kto ją dopuścił i od kogo miał uprawnienia do dopuszczania?OTLamp pisze:radiów - to zdaje się jedyna dopuszczalna forma. Forma "radyj" jest archaizmem, podobnie jak "stacyj", "melodyj" itd.
Tylko taka forma występuje w nowych wydaniach słowników, np. w słowniku PWN. Witold Doroszewski niegdyś podawał, że dopełniacz słowa "radio" w liczbie mnogiej nie istnieje i należy użyć formy "radioodbiorników" lub "odbiorników radiowych". Nie wiem czy zmienił zdanie.Marvel pisze: Kto ją dopuścił i od kogo miał uprawnienia do dopuszczania?![]()
Pytanie było konkretne, o to, jak brzmi (w domyśle obecnie) poprawna forma, więc podałem taką, jaka występuje w obecnych wydaniach słowników. Nie oceniam brzmienia, emocji, odczuć jakie się wiążą z wypowiadaniem tego słowa. Podaję suche fakty.Marvel pisze:To, że słowo jest archaizmem, nie oznacza, że nie wolno go używać albo że jest formą niepoprawną.
Jak już wspomniałem, podałem to, co mówią współczesne słowniki, nie wiem co będą podawać za 10 lat.jethrotull pisze:"Jedyna dopuszczalna forma" istnieje jedynie przy założeniu że język polski jest językiem normatywnym.
Kiedyś brzmiało dla mnie dziwnie, ale jakoś się przyzwyczaiłem i obecnie wydaje mi się całkiem zwyczajne.jethrotull pisze: Tak czy owak "radiów" to moim zdaniem okropnie brzmiące słowo.
No to na co czekamy? Trzeba tylko wybrać tą formę, która najmniej "razi".Marvel pisze:[...]jeśli grupa ludzi (mniejsza lub większa) się umówi, że ma być "radyj", to forma ta staje się formą poprawną. Jeśli inni użytkownicy języka nie podchwycą tej formy, to będzie ona funkcjonowała tylko w obrębie języka specjalistycznego - technolektu. [...] Jeśli dana forma jest potrzebna, to należy ją wprowadzić i stosować.
...i tak często robięMarvel pisze:Jeszcze co do "radyj", to można się ratować słowem "radioodbiorników"
Dla mnie akceptowalne byłoby: "radyj" lub "radiów" raczej ze wskazaniem na to pierwsze właśnie ze względu na archaiczny charakter.OTLamp pisze:[...]radiów - to zdaje się jedyna dopuszczalna forma. Forma "radyj" jest archaizmem, podobnie jak "stacyj", "melodyj" itd.
Za "radyj" przemawia zdrobniała forma "radyjek". Za "radiów" - "studiów nagrań" od "studio", chociaż "studiów" było już obecne jako forma od "studia zaoczne" i "studium wykonalności", bo trudno byłoby używać obu form: "studyj" od "studio", a "studiów" od "studia" i "studium"Tomasz Gumny pisze:Dla mnie akceptowalne byłoby: "radyj" lub "radiów" raczej ze wskazaniem na to pierwsze właśnie ze względu na archaiczny charakter.
Ja mam inne uzasadnienie dla "radyj" Na forum obracamy się w świecie "retro radiotechniki". Wydaje mi się, że jeśli jest to językowo akceptowalne, warto rzeczy nazywać określeniami z epoki. Powóz z silnikiem nazwiesz "samochodem" czy "automobilem"?Marvel pisze:Za "radyj" przemawia zdrobniała forma "radyjek". Za "radiów" - "studiów nagrań" od "studio" [...]Tomasz Gumny pisze:Dla mnie akceptowalne byłoby: "radyj" lub "radiów" raczej ze wskazaniem na to pierwsze właśnie ze względu na archaiczny charakter.