tranformator po przewinięciu daje troche za duże napiecie

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: tranformator po przewinięciu daje troche za duże napiecie

Post autor: Beier »

Pomijam fakt że piszesz nazwy lamp z małej litery, ale model trzeba pisać dokładnie bo czasami jedna cyferka czy literka i masz całkiem inną lampę. Nie wiem wszystkiego i nie jestem nieomylny - wręcz odwrotnie. Używam jednak Firefox'a który podkreśla mi na czerwono błędną ortografię i jakoś nie mogę wysłać postu albo nie zedytować go jak widzę błąd. jethro mam dzisiaj swój dzień - z resztą mnie na początku też się tak czepiali i nie płakałem :)
rozzz
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rozzz »

roman1988 pisze:teraz moje pytanie pod co podpiąć te 280v?? żarówka chyba nie wytrzyma a o tranfie nie wspomnę bo jest nawinięte na 0,1a to przy żarówce 40w daje ponad te 0,1
Ja sprawdzam trafa obciążając je dwoma żarówkami 230V zapiętymi w szereg. Zależnie od wymaganego prądu obciążenia stosuję moce żarówek od 15 do 100W. W Twoim przypadku dwie żarówki 25 W (szeregowo!!!!!!) dadzą obciążenie trochę ponad 50 mA, więc już zobaczysz jaki będziesz miał spadek.
roman1988
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: roman1988 »

Dzięki rozzz za podpowiedź w najbliższym czasie spróbuje to zrobić lecz nawet nie mam w domu takich małych żarówek muszę się pierw w nie zaopatrzyć. Proszę wszystkich o wybaczenie za zawracanie gitary i podnoszenie ciśnienia ale jak już wspominałem to moje pierwsze doświadczenia z lampami. Wydaje mi się także, że porwałem się z motyka na słońce i ten układ zaczyna mnie powoli przerastać.
traxman

Post autor: traxman »

Pierwszą żarówkę masz w lodówce, a drugą u Mamy/Siostry itd. w maszynie do szycia :D
roman1988
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: roman1988 »

Nigdy na to nie patrzyłem od tej strony. A co do maszyny do szycia to leży praktycznie nie używana od nowości bo nikomu sie nie chce na niej szyć.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Spokojnie, nic Cię nie przerasta - to normalne na początku. Rób wszystko na spokojnie a nie na pałę bo tylko na tym stracisz i pieniądze i nerwy ;)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

roman1988 pisze:proszę nie zwracać uwagi na moja pisownie bo jestem dysortografem i dysgrafem więc czy napisze góra czy gura dla mnie to nie robi znaczenia a program na forum nie zauważył błędu albo ja przeoczyłem czerwone podkreślenie, więc przepraszam za moje ułomności. A wracając do tematu rdzeń pozyskany z ts70/8 a układ który buduje to piecyk gitarowy na el84 i cee83
Wiesz co? Nie pomogę Ci bo mnie palce bolą. I żadne dys coś tam (a nawet dysmózgowie) nie zwalnia Cię od polskiej interpunkcji. A jak nie to do (nie) zobaczenia.
P.S. ZoltAnie wróć :!:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

KaKa pisze:
roman1988 pisze:proszę nie zwracać uwagi na moja pisownie bo jestem dysortografem i dysgrafem więc czy napisze góra czy gura dla mnie to nie robi znaczenia a program na forum nie zauważył błędu albo ja przeoczyłem czerwone podkreślenie, więc przepraszam za moje ułomności. A wracając do tematu rdzeń pozyskany z ts70/8 a układ który buduje to piecyk gitarowy na el84 i cee83
Wiesz co? Nie pomogę Ci bo mnie palce bolą. I żadne dys coś tam (a nawet dysmózgowie) nie zwalnia Cię od polskiej interpunkcji. A jak nie to do (nie) zobaczenia.
P.S. ZoltAnie wróć :!:
I niby ja tu jestem złośliwy ;)
Alek

Post autor: Alek »

Wątek staje się niemerytoryczny, wobec czego przywołuję dyskutantów by wypowiadali się co do meritum.
Jednocześnie informuję, że zasady korzystania z forum są w kwestii pisowni niezmienne: na tym forum pojęcie dysortografii i dysleksji praktycznie rzecz biorąc nie jest znane i nie ma w związku z tym żadnej taryfy ulgowej. Przeglądarki, jak np. firefox automatycznie sprawdzają poprawność pisowni, wobec czego przed wysłaniem można wiadomość sprawdzić i poprawić ewentualne błędy. Użytkownicy są wprzódy upominani, po uporczywym łamaniu reguł posty lądują w śmietniku.